KREATÍV NYOMTATÁS

4. papírművészeti kihívás: Téli dekorációk

Papírművészeti kihívásokat bemutató sorozatunk utolsó részéből megtudhatod, hogyan készített ünnepi fadíszeket Chris Stenner grafikus és fia, Eli.
Felülről fényképezett kép faasztalon szétterített, változatos karácsonyi papírdíszekről, mellettük a Creative Parkból kinyomtatott sablonok, Canon fotópapír, tobozok, zsinór és egy ünnepi faág.

A PIXMA papírművészeti kihívás részeként arra kértük a kézműveseket és a családokat, hogy készítsenek szebbnél szebb papírdíszeket a különböző alkalmakra egész évben.

A négyrészes sorozat utolsó részében Chris Stenner grafikust és fiát, Elit kértük fel arra, hogy a Canon Creative Park sablonjai és egy Canon PIXMA nyomtató segítségével készítsenek ünnepi díszeket karácsonyra.

4. kihívás: Karácsonyi díszek

Canon PIXMA nyomtató egy kis méretű komódon, rajta néhány karácsonyi papírdísz, a nyomtatótálcában pedig a Creative Park sablon.

Ha a családban van kisgyerek, akkor a karácsony gyakran a műanyag játékok és az újra nem hasznosítható csomagolópapírok tömkelegéről szól. Érdemes egy lépést tenni az egyszerűbb karácsony felé olyan kézzel készített, újrahasznosítható díszekkel, amelyeket otthon ki lehet nyomtatni.

Akár megünneplitek a karácsonyt, akár nem, otthonotok téli hangulatú dekorálása nagy örömet okozhat minden korosztály számára. Azzal, hogy saját díszeket készítesz, megfizethető módon teszed hangulatosabbá és színesebbé otthonodat, amikor egyre rövidebbek a nappalok. Ráadásul utána újra is hasznosíthatod a papírsablonjaidat, vagy megőrizheted őket későbbi alkalmakra.

Akár ugyanazokat a darabokat választod minden évben a családi hagyományt követve, akár egy másik témát szeretnél választani a karácsonyfához, a Canon Creative Park ünnepi sablonok széles választékát kínálja, a piros-arany csillagoktól kezdve a mini hóemberekig. Elvégre a régi idők karácsonya pont arról szólt, hogy a dekorációkat mindig abból készítették, ami éppen kéznél volt, nem pedig üzletben vásárolták azokat. Ily módon az egész család összegyűlt a karácsony közeledtével, és az estéiket azzal töltötték, hogy saját elképzeléseik szerint készítsenek díszeket a fára.

A Creative Parkban megtalálható sablonok különböző készségszintek szerint csoportosítva állnak rendelkezésre – vagyis életkorától és képességeitől függetlenül mindenki talál olyat, amit el tud készíteni.

Ismerd meg az alkotót

Név: Chris Stenner

Foglalkozás: grafikus

Segítsége: Eli

Chris a kreatív iparban dolgozik, jó érzéke van tehát minden művészettel és dizájnnal kapcsolatos dologhoz. Ezért is vállalta el örömmel a kihívást, hogy valami olyat próbáljon ki Elivel, amit még sosem csináltak. „Roppantul élveztem, hogy az egyszer használatos műanyagnak búcsút mondva elkészíthettem ezt az alternatív megoldást” – áradozik. „Nagyon jó tudni, hogy ha eltörtek vagy már nincs rájuk szükség, újra felhasználhatom őket, ahelyett hogy hulladék lenne belőlük. Ha bármikor változtatni szeretnék a fa tematikáján, megtarthatom a sablonokat, és további díszeket készíthetek egy másik színsémával.”

Chris azt mondja, hogy mindenkinek ajánlja a papírművészetet, mivel igazán örömtelinek találta ezt a tevékenységet. „Jó dolog olyasmit csinálni, ami kihívást jelent számunkra, és az is, hogy alapdolgokból alkothatunk valamit” – állapítja meg. „Eli imád rajzfilmfigurákat színezni és rajzolni, de a vágás, ragasztás és összeillesztés már komoly szintlépés ahhoz képest, amit általában csinálni szoktunk.”

A sablonok kiválasztása

Egy kéz tart a magasba egy okostelefont, amelyen egy papírból készíthető karácsonyi dísz sablonja látható a Creative Park alkalmazásban. A háttérben egy Canon PIXMA nyomtató, amelynek tálcájából egy Creative Park sablon lóg ki

„Azért választottam a csillagsablont a karácsonyfánkhoz, mert rengeteg gömbdíszünk van, és most egy másik formát szerettem volna” – magyarázza Chris. „A Karácsony menüpontnál a „Dekoráció” alatt kerestem, és kiválasztottam azt a kettő színt, amelyik együtt a legjobban tetszik: a pirosat és az aranyat.”

Chris és Eli úgy döntött, hogy csillagokat és hópelyheket választanak fő témának a karácsonyfadíszeikhez. A megfelelő sablon megtalálásához csak keress rá a „díszek” kifejezésre a Creative Park oldalán, vagy végezz átfogóbb keresést a „karácsony” kifejezésre. Ha egyik díszsablon sem nyeri el a tetszésed, akkor válassz bármilyen neked tetsző formát, lyukasztóval csinálj rá lyukat, ezen fűzz át némi madzagot, hogy aztán felakaszthasd a fára. Ha nem hagyományos témában gondolkodsz, készíts pillangókat, és mindegyikhez kapcsozz hozzá egy hurokba hajlított szalagot. Hagyd, hogy a kreativitásod vezéreljen.

A Creative Park sablonok közös elkészítése vidám és megnyugtató tevékenység lehet a barátok és a családtagok számára, és remek alkalmat kínál a téli szünetben az esti kézműveskedésre, amellyel mindenki ünnepi hangulatba tud kerülni.

A sablonok kinyomtatása

Creative Park segítségével, papírból készült csillagsablonok jönnek elő egy Canon PIXMA nyomtatóból.

Chris beállította a Canon PIXMA TS7650i nyomtatón az otthoni Wi-Fi-t, majd rácsatlakozott az okostelefonja és a Creative Park alkalmazás segítségével. Az első lépések így nagyon egyszerűek, és egy sablonból többet is tudsz nyomtatni, ha tudod, hogy több kell belőlük – ahogy azt Chris is tapasztalta a csillagok készítésekor.

Egy fiú keze óvatosan kivágja a Creative Parkból letöltött csillagos papírsablont.

Az egyszerűbb projektek, mint például ezek a csillagok, ideálisak a gyermekek bevonására, mivel csak keveset kell vágni és ragasztani, a végeredmény mégis egy csodálatosan szép dísz lesz.

Csatlakoztasd PIXMA nyomtatódat az okostelefonoddal, és csak nyomtasd ki a sablonokat, miután letöltötted őket a Creative Park alkalmazásból vagy a webhelyről. Ügyelj rá, nehogy véletlenül kétoldalasan nyomtasd ki őket.

„Egyszerűen lenyűgöztek a PIXMA nyomtató színei – olyan élénk lett a végeredmény, és a csillag formájú sablonokon lévő csillámporos textúra is igazán valósághűre sikeredett” – számol be Chris.

Miután kiválasztottad és kinyomtattad a neked tetsző sablonokat, nekiláthatsz a vágásnak – használhatsz ollót vagy az aprólékosabb formák esetében művészkést és vágóalátétet. Ha már mindegyik alakzatot kivágtad, hajtogasd meg pontosan a vonalak mentén, az online utasításokat követve, amelyek mutatják, hogy előre- vagy hátrafelé hajtsd a lapot. Egy vonalzó segítségével szaggatott vonallal jelöld a hajtások vonalait, hogy a sablonok pontosan illeszkedjenek egymáshoz a ragasztás megkezdésekor. „Kimondottan javaslom a hajtások szaggatott vonallal való megjelölését” – mondja Chris. „A kész alakzatok így sokkal pontosabbak és határozottabb formájúak lesznek.”

Ha ezzel végeztél, ragaszd össze a sablonokat az online útmutatásnak megfelelően. Használhatsz ragasztókorongokat, ragasztóstiftet, PVA-t, ragasztópisztolyt vagy valamilyen egyéb, környezetbarát megoldást, de feltétlenül várd meg, míg a modellek megszáradnak, és csak utána folytasd a következő lépéssel. Az, hogy milyen ragasztót választasz, egyúttal azt is eldönti, hogy újra tudod-e hasznosítani a díszeidet. Ha kisgyerekekkel kézműveskedsz, a ragasztópisztolyok eléggé felforrósodhatnak, úgyhogy érdemes lehet inkább PVA-t használnod, hogy ők is részt vehessenek a munkában. Ebben az esetben azonban nem szabad elfeledned, hogy a formák száradása egy kicsit tovább fog tartani.

A dekoráció összeállítása

Chris segít a fiának átfűzni a zsinórt a papírból készült csillagdísz tetején lévő lyukon.

A papírdíszek készítését akár vidám ügyességversennyé is teheted a családtagjaid vagy barátaid számára, a még ünnepibb hangulatról forró csokival és mézeskaláccsal gondoskodva.

Két kéz tart a magasba egy papírból készült, csíkos barkácszsinórra felfűzött, Mikulás alakú karácsonyfadíszt.

A műanyag díszek helyett sokkal jobb választás a papírdíszek, például ilyen aranyos Mikulás figurák kinyomtatása. Kedvenc sablonjaidat így évről évre újra felhasználhatod, vagy egyszerűen újrahasznosíthatod.

Miután összeállítottad és megszárítottad a díszeket, hozzájuk rögzítheted a szalagot vagy a madzagot. Erre a célra használhatsz lyukasztót, de az is lehet, hogy a madzagot át tudod fűzni a forma tetején, ha van ott egy kis lyuk. Díszeidet még jobban személyre szabhatod, ha kidekorálod őket tollal, festékkel vagy matricákkal.

„Nagyon egyszerűen hozzá tudtuk rögzíteni a madzagot a díszünkhöz” – mondja Chris. „Azt hittem, majd egy kicsit trükkös lesz, de csak fúrtunk rajta egy lyukat, és átvezettük rajta a madzagot. Így már nagyon könnyű volt ráakasztani a fára.” Chris és Eli csíkos barkácszsinórt használt, de te bármilyen anyaggal egyedivé teheted a díszeidet – választhatsz barna zsinórt, piros szalagot, vagy akár vékony lamettát is.

Chris egyfajta meditatív élményként jellemezte a sablonok elkészítésének folyamatát. „Az embert eltölti valami nagyon megnyugtató, kellemes érzés, miközben csillagokat és hópelyheket vág ki. Teljesen átadod magad ennek a flow-élménynek – a vágástól a kész művek összeragasztásig.”

Eli számára ez volt a folyamat egyik legnehezebb része, de egy kis támogatással megbirkózott vele. „Pár dolog – például a vágás – nehéz és kicsit bonyolult volt nekem, de apu segített benne” – meséli.

Láss neki a dekorálásnak!

Egy fiú akaszt fel egy papírból készült csillagdíszt egy karácsonyfára.

Chris és családja imádja a karácsonyt, amit általában a rokonok körében töltenek Bristolban (Egyesült Királyság), mielőtt hazatérnének Walesbe pihenni. „Van két házi cicánk, akiket nem szívesen hagyunk túl sokáig egyedül, mert ez az ő karácsonyuk is” – nevet.

Canon Creative Park segítségével, papírból készült csillag lóg egy karácsonyfán, a háttérben elmosódó fények.

„Biztos, hogy fogok még papír karácsonyfadíszeket vagy lakásdíszeket készíteni az év során” – jelenti ki Chris. „Legközelebb a tavaszi témájú papírdíszeket fogom kipróbálni, mert bízom benne, hogy a karácsonyi díszek még legalább néhány évig kitartanak.”

Miután a díszek elkészültek, és a szalagból vagy madzagból készült akasztók is rájuk kerültek, nekiláthatsz a karácsonyfa díszítésének, abban a boldog tudatban, hogy te magad készítetted a díszeket. A kedvenc díszed tedd a legszembetűnőbb helyre – akár a csúcsdíszt is megpróbálhatod elkészíteni a karácsonyfára, hogy teljes legyen az összkép.

„Szerintem fantasztikusan néznek ki a fán” – áradozik Chris. „A díszek igazán színesek, és az a tudat, hogy a fiammal közösen készítettem őket, sokkal jelentőségteljesebbé teszi őket a boltban vásárolt díszekhez képest. Páratlan élménynek találtam ezt az egészet, nemcsak azért, mert az ember újrahasznosítható anyagokkal tudja feldíszíteni a fát, hanem azért is, mert alapdolgokból és a családja körében alkothat. Nem csupán felraksz egy csillagot a fára, hanem szeretettel díszíted fel.”

Egy Canon PIXMA nyomtató tetején lévő Canon fényképezőgép felülnézetből készült fotója, a háttérben fotókollázzsal.

CANON CLUB

Egy exkluzív közösség a hozzád hasonló alkotók számára. Kövesd a szenvedélyedet: támogatói tartalmak, inspirációk, előnyök és sok minden más vár rád. A csatlakozás egyszerű Vásárolj egy terméket. Regisztrálj Csatlakozz a Canon Clubhoz!

Elmondása szerint Chris mostanra a családjával együtt teljesen rákattant a papírművészetre. „Ez egyértelműen olyan dolog, amit újra szívesen fogunk csinálni” – mondja. „Örültem, hogy a fiammal töltöttem ezt az időt, és az asztalnál ülve barkácsoltunk, ahelyett hogy a telefonomat bújtam volna.” Elinek is nagyon tetszett az egész, és reméli, hogy még több Creative Park sablont is fog készíteni apukájával.

A papírból készült karácsonyi díszek nemcsak hangulatos közös programot kínálnak az egész családnak, hanem maradandó emlékek is. Akár a barátaidat és a családtagjaidat is megajándékozhatod papírból készült díszekkel – hisz végső soron gyakran pont a saját készítésű ajándékokra tekintenek a legbecsesebb ajándékként.

Ha tetszik a kézműveskedés és a lakberendezés kombinálásának ötlete, nézd meg a sorozat többi részét, hogy megtudd, mi mindent alkothatsz még Creative Park sablonok segítségével. Nézd meg a Pinterest oldalunkat inspirációért, és ne felejtsd el megosztani alkotásaidat a #MadeWithPixma hashtag használatával!

Tamzin Wilks

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek