ÚJSÁGCIKK

#FreeYourStory: egy különleges perspektíva

Kreativitás, hatás és a történetmesélés ereje – a vizuális történetmesélők következő generációjának felfedezését célzó verseny nyertes képei.
Egy rózsaszín pulóvert viselő férfi az arcához tart egy Canon fényképezőgépet. A vaku narancssárga fényt vet.

Kreativitás, hatás és a történetmesélés ereje – ezt szeretné minden fotós elérni a képeivel. Az egyedülálló perspektíva bemutatásának képessége a jó fotósok ismertetőjele, és ez az oka annak, hogy a Canon a felfedezésükre indult a #FreeYourStory hashtag és a hozzá kapcsolódó verseny segítségével.

A #FreeYourStory versenyben való részvételhez a fiatal fotósokat arra kértük, hogy küldjenek be fotókat két kategóriában – a Tükröződő szelfi és a Kényszerített perspektíva (Forced Perspective) kategóriában –, és egy független zsűri értékelte a beküldött munkákat, olyan képeket keresve, amelyek kiemelkednek az átlagból. A verseny zsűrije több száz nevezés közül választotta ki a nyertes képeket és az elismerésben részesült képeket, amelyek alább láthatók. Ezenkívül a #FreeYourStory nyertesei elmondják, hogyan készültek a képeik, és mindezt kiegészítik saját meglátásaikkal a zsűritagok is: a Canon nagykövet és portrészakértő Wanda Martin, a Canon nagykövet, sajtófotós és dokumentumfilmes Ulla Lohmann; valamint az úti fotós, filmkészítő és influenszer Michael Gray.

A Tükröződő szelfi kategória nyertese

Fekete-fehér felvétel egy kirakatban visszatükröződő gyermekről, aki úgy tűnik, mintha a kirakatban lévő bábuk közé tartozna.

A lengyelországi Karolina Dworzynska akkor készítette ezt a képet, amikor fiatal családjával egy tündérmese-faluba látogatott. Csak egy lehetősége volt a kép elkészítésére, utána a lánya megunta a dolgot és elszaladt. © Karolina Dworzynska

„Alig bírtam elhinni, hogy én lettem ennek a kategóriának a nyertese” – meséli Karolina Dworzynska. „Soha életemben nem nyertem semmit, és ez volt az első fotóverseny, amelyre beneveztem.”

„Imádok gyermekekről képet készíteni, mert mindig őszinte a reakciójuk, és mindig láthatók az érzelmek az arcukon. Az a célom, hogy kimerevítsem az idő egy pillanatát, hogy később majd a gyermekeim a képeken keresztül láthassák, milyen volt a gyerekkoruk, így újra átélhessék ezeket a pillanatokat. Sajnos én ezt nem tapasztalhatom meg, mert csak néhány fényképem van kislánykoromból. Talán ezért olyan fontos számomra a fotózás.”

Karolinának a zsűri által a „játékos” és „meglepő” jelzőkkel illetett nyertes fekete-fehér képe egy tündérmesébe illő faluba tett családi látogatás alkalmával született, ahol kis házak sorakoznak, telis-tele élethű figurákkal. „Megálltunk, hogy meghallgassuk Hamupipőke történetét, és észrevettem a lányom tükörképét az üvegen. Úgy nézett ki, mintha ő is a tündérmese része lenne, így megragadtam az alkalmat a képkészítésre. Próbáltam készíteni egy második képet is, de megunta a dolgot és elszaladt. Úgyhogy ennyi volt. Egy lehetőségem volt, és éltem vele.”

Fekete-fehér felvétel egy nőről, ahogy kinyújtja a kezét, egy tükörben visszatükröződve.

A lengyelországi Daria Liushnevska képe a Tükröződő szelfi kategória második helyezettje volt. © Daria Liushnevska

Egy sziklán guggoló férfi portréja, egy hatszögletű lencséjű napszemüvegben tükröződve.

A szintén második helyezett Dominique De Laender felvétele, amelyen az alkotó a Canon felszerelésével látható, egy napszemüvegben tükröződve. © Dominique De Laender

Mit mondanak a szakemberek?

Karolina igazán izgalmas ötlete a Tükröződő szelfi témakörben lenyűgözte a zsűrit. „A tükröződő szelfi az egyik legrégibb és legnépszerűbb formája az önarckép készítésének a fényképészetben – naponta több száz ilyen képet látunk a közösségi oldalakon – mondja el a Canon nagykövet és portrészakértő Wanda Martin. „A karantén alatt kísérletezgettem az önarcképekkel, ezért nagyon kíváncsi voltam rá, hogy mások hogyan közelítették meg ezt a témát.”

„Érkezett néhány nagyon ötletes és kreatív vizuális megoldás. A nyertesünk egy gyönyörű fekete-fehér kép, ahol a gyermek tükörképe beolvad a bábok világába. Szinte el sem lehet választani a két világot egymástól, és imádtuk, ahogy az optikai illúzió egy új valóságot hozott létre.”

A többi zsűritag is ugyanígy vélekedett. „Alaposan meg kellett néznem a képet” – meséli Ulla Lohmann, Canon nagykövet, sajtófotós és dokumentumfilmes. „A kép meglepő pillanatot mutat be a fiatal gyermek és a fotós tükörképével – a régi és az új kombinációját. Minél többet nézi az ember a képet, annál érdekesebb lesz.”

„Korábban nemigen láttuk a tükröződés ilyen alkalmazását” – teszi hozzá Michael Gray, úti fotós, filmkészítő és influenszer. „Igazán élveztük azt a pontosságot is, ahogy a gyermek éppen egy magasságban van a babákkal. A zsűritagokat ez egy pillanatnyi megállásra késztette, hogy kibogozzák, hogy is van ez az egész, és ez izgalmas volt számunkra.”

Több képből álló fekete-fehér felvétel, amelyen ugyanaz az arc tükröződik egy tükörben.

A második helyezett JoJanni Cosico (Egyesült Arab Emirátusok) tükrök segítségével több képet készített az arcáról. © JoJanni Cosico

Fekete-fehér szelfi egy nőről, aki az objektívbe néz, a fényképezőgépet az arca felé tartva.

Egy valamivel hagyományosabb, de igazán hatásos szelfi Sepiso Dean Mwamelo második helyezettől, az Egyesült Királyságból. © Sepiso Dean Mwamelo

Hogyan készítsd el a saját tükörkép-szelfidet?

Karolina képe megmutatja, hogy milyen egyszerű a legtöbbet kihozni a mindennapi fotózási lehetőségekből, ha a kreativitásunkból merítünk. Hányan sétálunk el naponta például kirakatok előtt, és szalasztjuk el egy nagyszerű kép készítésének lehetőségét? Technikai szempontból egyszerű egy ilyen kép készítése: megfelelően keretbe kell foglalni a tükröződő témát, elhatárolva a jelenet egy sötétebb részétől, és gondoskodni kell róla, hogy a fényképezőgép a tükörképre fókuszáljon, ne a háttérre. A kihívást az érdekes téma megtalálása jelenti.

Nem kell megtervezned a felvételt vagy egy nehéz fényképezőgépet cipelned: tartsd a zsebedben a kompakt Canon Zoemini S instant fényképezőgépet, és sokkal spontánabb módon fényképezhetsz és rögzíthetsz felvételeket, illetve készíthetsz azonnali nyomatokat menet közben. Ez nagyszerű módja az oly gyorsan elillanó családi pillanatok megörökítésének, mivel a fényképezőgép beépített tükrével gyerekjáték a kreatív csoportos szelfik készítése.

A Karolina által a képéhez alkalmazott fekete-fehér megoldás összefogja az üveg két oldalán álló két világot, még tovább növelve az optikai illúziót. Próbálkozz valamilyen szűrő hozzáadásával, mielőtt online megosztanád vagy kinyomtatnád a képeidet! Töltsd le a Canon Mini Print alkalmazást a mobileszközödre az App Store vagy Google Play áruházból, és használj népszerű szűrőket, kereteket és torzításokat, hogy egyedi képeket hozz létre, mielőtt kinyomtatnád azokat a Canon Zoemini S segítségével. További inspirációért nézd meg a #FreeYourStory anyagokat.

A kényszerített perspektíva (Forced Perspective) kategória nyertese

Egy sapkát és napszemüveget viselő kisfiú tapsol, ahogy a török F-16 vadászrepülők bemutatót hajtanak végre, vörös és fehér füstcsíkot hagyva az égen.

A felvétel szöge és kompozíciója révén Muhammet nyerte a Kényszerített perspektíva (Forced Perspective) kategóriát. © Muhammet Samet Yılmaz

Muhammet Samet Ylmaz lett a #FreeYourStory Kényszerített perspektíva (Forced Perspective) kategóriájának nyertese a török F-16 vadászgépek pilótáinak bemutatójáról készített lenyűgöző képpel. „Néztem, ahogy egy fiú büszkén nézte a bemutatót, és azonnal beugrott ez a kép. Gyorsan választottam egy jó látószöget és lenyomtam a zárkioldó gombot.”

Muhammet szeret utazni, és mindig van nála fényképezőgép. Így lehetősége van a kínálkozó fotózási lehetőségek kiaknázására – ami mindenképpen hasznos, ha váratlan, kényszerített perspektívájú fotók készítéséről van szó. „Annyira boldog voltam, amikor megtudtam, hogy nyertem. Először nem tudtam elhinni, ezért újra és újra elolvastam az e-mailt” – meséli.

Mit mondanak a szakemberek?

„A zsűritársaim és én is igazán értékeltük a személyes vonulatot a Kényszerített perspektíva kategóriájának nyertesénél” – számol be Wanda. „Ahogy a Tükröződő szelfi kategória nyertesénél, itt is egy szokatlan családi kép készült, amely nagyon okos vizuális játék is egyben.”

„Ez egy olyan kép, amely mindenkit meg tud érinteni” – teszi hozzá Ulla. „Számomra nemcsak a technika volt fontos, hanem valami meglepetésszerűt is kerestem, amely ugyanakkor egy történetet mesél el, és ezek megvannak ebben a képben.

Valójában a kényszerített perspektíva témáját arra szántam, hogy az egyik közelmúltbeli workshopom résztvevőit kihívás elé állítsam, és az ezeket a sorokat olvasókat is arra biztatnám, hogy próbálják ki ezt is, és a tükröződő szelfi témát is, és próbáljanak meg másképpen gondolkodni, amikor fotóznak.”

Mike is így véli: „Abban reménykedtem, hogy olyasvalakinek a munkáját láthatom, aki nem a megszokott sémákban gondolkodik, főleg, ha figyelembe vesszük a világ jelenlegi helyzetét. Nagyon sok olyan képet neveztek be, amelyeket a saját kertjükben készítettek az emberek, és azt hiszem, hogy ez azt mutatja, hogy az ember bárhol lehet kreatív.

„Ami mindkét nyertes képben nagyon tetszett, hogy tökéletesen megfeleltek a pályázat elvárásainak – a Kényszerített perspektíva kategóriához készült kép mondanivalója és a rajta megörökített érzelem igazán átjött, ahogy néztük.”

Egy férfi sziluettje, amint kinyújtja az ujját, mintha megérintené a lenyugvó napot.

A Kényszerített perspektíva (Forced Perspective) kategória második helyezettje, Fattih Ekmen egy új réteget ad hozzá egy gyönyörű naplementéhez. © Fattih Ekmen.

Egy sportruházatba öltözött nő mintha egy kék akadályra mászna fel, felülről fényképezve.

A verseny második helyezettje, Angelika Arkuszynska a felülről fényképezés mellett döntött, azt az illúziót keltve, hogy a szereplő felfelé mászik egy függőleges falon. © Angelika Arkuszynska

Hogyan készítsd el a saját kényszerített perspektívájú képeidet?

A Kényszerített perspektíva témájához készült képek lényege nem annyira a fényképezőgép vezérlőelemeinek uralása, sokkal inkább a megfelelő téma és a legjobb felvételkészítési szög megtalálása, hogy minden összhangban legyen. Készülj fel arra, hogy a meggyőző eredmény érdekében guggolnod kell, a földre kell feküdnöd, vagy magas szögből kell a képet elkészítened.

Gyakran az egyszerű ötletek működnek a legjobban, ezért ha látsz valamilyen lehetőséget, próbáld meg kizárni a jelenetből azokat az elemet, amelyek nem adnak hozzá a történethez. Próbálj meg játszani a méretekkel: ha szeretnéd, hogy egy kis tárgy viszonylag nagynak nézzen ki a háttér részleteihez képest, akkor közelebb kell menned maximális rekesznyílással, vagy hátrébb állva rá kell közelítened. Saját magadat is szerepeltetheted a képen – próbáld meg kinyújtani az egyik karod a fényképezőgép elé, mintha valamilyen kapcsolatot akarnál létrehozni a távoli tárgyakkal.

Ha megosztod a kényszerített perspektívájú képeid és videóid az Instagramon, ne hagyd le a #FreeYourStory hashtaget – nagyon szívesen megnéznénk az eredményt!


Szerző: Marcus Hawkins

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • KREATÍV NYOMTATÁS

    Játékos nyomatok Paperboyo jóvoltából

    Játssz, nyomtass és tedd közzé: az Instagram sztárja, Paperboyo a Canon SELPHY Square QX10 nyomtatóval kísérletezik.

  • KREATÍV NYOMTATÁS

    A legjobb hordozható Canon nyomtatók

    Fedezd fel a Canon kompakt nyomtatókból álló választékát, és tudd meg, melyik a számodra megfelelő.

  • INSTANT FÉNYKÉPEZŐGÉPEK

    Mutasd meg kreativitásodat a hordozható nyomtatók segítségével

    Joel Thorpe Instagram-influencer elmeséli, hogy miért a Canon Zoemini S fényképezőgépet választotta ahhoz, hogy képeit fizikai nyomatokkal gazdagítsa.

  • KREATÍV NYOMTATÁS

    Tervezz, játssz és nyomtass

    Fedezd fel, hogyan segíthet a SELPHY Photo Layout alkalmazás az ötletelésben az izgalmas kézműves projektek elkészítése során.