CIKK

“Úton a digitalizáció felé”

Az Érdi Rózsa Nyomda ügyvezetőjével a világ leggyorsabb feketenyomó Canon varioPRINT 6330 TITAN digitális nyomdagépe mellett a nyomdaipar jövőjéről, kihívásairól és az ügyféligények kiszolgálásáról beszélgettünk.

Canon Camera

Az Érdi Rózsa Nyomda ofszet nyomdaként kezdte meg működését az ezredfordulón, és manapság is jellemzően ofszetnyomda, azonban mostanában egyre több digitális nyomdagépet látni az üzemben, hogy is van ez?

Valóban így van és sokan, egyre többen vagyunk így a nyomdaiparban. Az ofszet egy hagyományos technológia: nyomó lemez készítés, felfestékezés, színbeállással járó hozálék, ami a végén csak egy kidobásra ítélt jelentős papírmennyiség, hogy tovább ne is részletezzük a hagyományos folyamatokat. A mostani papírárak mellett mindenesetre felértékelődik a beállási selejt mennyisége, ami persze sok mindentől függ. Egy digitális nyomdagép esetében ugyanakkor egész egyszerűen nem kell ilyennel számolni, amivel eleve gazdaságosabban, nem mellesleg pedig környezettudatosabban, tisztábban, csendesebben, veszélyes hulladékoktól mentesen tudunk működni és készíteni a Gutenberg galaxis szépséges produktumait.

Ön évtizedek óta dolgozik a nyomdaiparban, az elmúlt 22 évben a családi vállalkozásukban. Milyen út vezetett a digitalizáció felé?

1968-ban szabadultam kéziszedőként az akkor még létező Franklin Nyomdában. Hol az ipar perifériáin, hol a sűrűjében, de mindig is a szakma közelében tekergő úton lett az Érdi Rózsa Nyomda, „aki” az egy darab Romayor 314-gyel kezdett el dolgozni, természetesen ofszet technológiával 2000-ben. De már két-három évvel ezután folyamatosan kaptam az értékesítői megkereséseket a nyomdaipari digitalizáció kapcsán és ami igazán releváns, a vevői igények erősödtek. Ennek első eleme a CTP lemezkészítés volt, ebbe az irányba egy tankönyvkiadó-partnerünk ösztökélésére indultunk el. Ekkorra már négywerkes és kétwerkes gépekkel dolgoztunk. A CTP lemezeinket először bérgyártásban készíttettük el, és bár ez az együttműködés remekül működött, egy idő után mégis azt éreztük, házon belül kell ezt megoldani. Megoldottuk. Ez a lépés vezette az Érdi Rózsa Nyomdát a digitális korszakba.

Mi volt a következő lépésük?

Több mint 20 év távlatából látom, hogy folyamatosan mentünk az ügyféligények után. Miután meglett a CTP lemezkészítő-gépünk, ugrásszerűen megnőtt a kapacitásunk, hiszen a hagyományos filmes, másolós lemezkészítéssel nem lehet 15.000 négyzetméter lemezt elkészíteni egy év alatt. Igen, valahol ott volt az a pont, ahol kinyílt számomra is a nyomdaipari digitalizáció útja, értelme és fontossága. Mégsem emiatt lett digitális nyomdagépünk, mivel bevallom sokáig csak jó képességű fénymásolóként tekintettem rájuk. Talán kéziszedő gyökereim miatt, számomra fontos volt és evidencia volt a klasszikus nyomdai folyamat, a papír, a festék illata, igaz, az ólmot már nem hiányoltam. Nehezemre esett ebbe a tudatállapotba beengedni a digitális nyomtatást. Ám mint szolgáltatónak ezen át kellett lépnem. Egyre többször kérdezték: neked miért nincs digitális nyomdagéped? Konkrét igények jelentkeztek és lépni kellett. És így, döntési mechanizmusainkban megérett a helyzet, hogy nyissunk ebbe az irányba is.

Milyen volt az első fecske?

Az első, még nem Canon nyomdagéppel csak a baj volt: magas ózon kibocsájtása miatt nem kedvelték a kollégák, nagy szerviz igénye volt, szóval nem szerettük. Ráadásul bele is sétáltunk egy nyomdagépnek reklámozott, ámde egyáltalán nem nyomdagépbe. Közben telt-múlt az idő, fejlődött a cég, területileg is növekedtünk. A 2016-ban átadott új épületünkben az egyik helyiséget már kimondottan a digitális nyomtatásnak szántam. Ekkorra már lett egy „A” méretű fekete-fehér digitális nyomdagépünk, amit könyvnyomtatásra használtunk, majd nem sokkal ezt követően kaptam a Canontól egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Ez egy B3-as méretű használt digitális nyomdagép volt, ami meggyőzött a sebességével, használhatóságával és nem utolsó sorban a nyomat méretével. Nagyon sok nyomdának, digitális nyomdának szinte kizárólag A3-as nyomat méretű gépeik vannak, amivel nem tudnak gazdaságosan B5-ös könyvet nyomtatni. Amíg a Canon-OCÉ gépünk egy íven nyolc B/5 méretű oldalt tud nyomtatni, addig az A/3 méretű gépeken ennek csupán felét. A Canon gépében, a varioPRINT 6160 Ultra-ban, az első gépünkben, ráadásul egy ikernyomómű volt, azaz egymással szemben helyezkedik el a két nyomtatómű, ami egyedülálló a piacon. Ennek köszönhetően beállítható úgy a gép, hogy hajszálpontosan nyomtatja az elő- és a hátoldalt. Ennek a technológiának képalkotási technikája a digitális és az ofszet között helyezkedik el, hiszen nagyobb nyomóerőt használva, alacsonyabb fixálási hőmérséklettel dolgozik, ezáltal nem hullámosítja a papírt.

Mi hozta el azt az áttörést, ami után már nem kételkedett többé a digitális nyomtatásban?

Akkor kezdtek feloldódni bennem a kételyek és ellenérzések, amikor működés közben láttam a technológiát. Láttam, hogy ezek a gépek és ezek a nyomatok tényleg nagyon jók. Az üzletnek pedig rendkívül jót tesz, hogy ezek a gépek gyorsak, pontosak, alapanyag- és energiatakarékosak, ráadásul sokkal-sokkal egyszerűbben kezelhetők, mint a hagyományos nyomdagépek, így könnyebb munkaerőt találni az üzemeltetésre. Miután mindkét technológiát üzemeltetjük, látom a „hagyományos” és a digitális tevékenység gazdasági vonatkozásait. Különösebb titkok elárulása nélkül mondhatom, hogy igencsak szeretem ezt a technológiát. Úgy vélem, hogy mindezek okán egyre nagyobb tere van/lesz a digitális nyomtatásnak, színes nyomtatásnak és fekete fehér könyvnyomtatásnak.

Ma már nem egy, hanem három Canon nyomdagép dolgozik az Érdi Rózsa Nyomdában. Ezek szerint meg vannak elégedve a márkával?

Abszolút, hiszen immár ötödik éve dolgozunk együtt a Canonnal. A Canon fáradhatatlan és folyamatos tájékoztatásainak, akvizíciós munkájának köszönhetően lecseréltük a régebbi feketenyomó gépünket egy vadonatúj darabra, ami ma a világ leggyorsabb digitális íves B3-as feketenyomógépe. Szeretjük is. Gazdaságos, gyors. A technológia sajátossága, hogy miután könyvtesteket nyomunk, a kész, digitálisan nyomott könyv rögtön mehet vágásra és beakasztásra. Ott tartunk, hogy amikor a két, négywerkes ofszetgépünk telis-tele van színes munkákkal és manapság ez már állandó, akkor komoly, akár többezres fekete tételeket is felrakunk a két Canon - OCÉ B/3 méretű gépünk valamelyikére és gyakran az új, egy lassúbb ofszetgép sebességét hozó Canon-varioPRINT 6330-ra, a Titánra. Kiváló digitális könyvnyomtatásra használt gépeink simán és jókedvűen dolgoznak akár 60 grammos papírokkal is. Fixálási hőmérsékletük barátságosan bánik a felhasznált papírokkal, nem hullámosítja és nem deformálja őket. Az elő és hátoldalak, mint a parancsolat, úgy állnak egymáson. Ezen kívül dolgozik még az Érddigital becenevet viselő, önálló technológiai részleget képviselő egységünkben egy Canon imagePRESS C10000 színes digitális nyomdagép is.

Mit tapasztal, mit keresnek ma az ügyfelek?

A mi legnagyobb ügyfeleink a könyvkiadók és a Műszaki Tankönyvkiadó, mellettük azonban gyártunk reklámmagazinokat, prospektusokat. Könyvkiadóink imádják, hogy nem kell raktárra gyártaniuk, hiszen akár 50 darab könyvet is szállítunk digitális könyvnyomtatással napokon belül. Digitális könyv nyomtatásunk mögött igazi nyomdász szakértelem, kötészeti infrastruktúra áll, amiben azért kiemelkedünk az átlagos gyorsnyomdák közül. A villámgyors és precíz feketenyomtatás, színesnyomtatás elengedhetetlen a hatékony működésünkhöz, a jövőben pedig mindenképpen szeretném tovább erősíteni az Érdi Rózsa Nyomda digitális részlegét, fejleszteni és haladni az újabb és újabb megoldások felé.

Kapcsolódó termékek

  • Canon Camera
    A kiemelkedő minőségű, nagy teljesítményű, egyszínű nyomtatási munkák csúcsa
  • Canon Camera
    Átfogó monokróm nyomdagép felhasználóbarát funkciókkal
  • Canon Camera
    Egy megbízható, hatékony és kiemelkedő minőségű nyomtatást biztosító, komplett kialakítású, nagy mennyiség nyomtatására képes nyomdagép

További tájékoztatás

  • Hogyan ösztönzik a könyvkereskedők a nyomdai eladásokat?

    Tudja meg, miért ösztönzi a nyomdai szolgáltatók bevételének növekedését a digitális könyvnyomtatás!

  • Digitális könyvnyomtatás

    Fedezze fel a könyvek jövőjét az átfogó, digitális nyomtatási megoldásokkal, melyekkel új bevételi forrásokhoz juthat!

  • A nyomtatott könyvek forradalma

    Tudja meg, hogyan „fedezik fel újra a könyvet”, és hogyan hoznak létre új bevételi csatornákat a könyvnyomtatási szolgáltatók!

Bizonytalan abban, hogy melyik termékre van szüksége vállalkozása számára?

Adatvédelmi szabályzat
  • Amint lehetséges
  • 10:00 - 11:00
  • 11:00 - 12:00
  • 12:00 - 13:00
  • 13:00 - 14:00
  • 14:00 - 15:00
  • 15:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • +36

Bármilyen információ, amely véleményed szerint segíthet szakértőinknek

Köszönöm

Egy szakértőnk hamarosan felhív téged.

[TIME]

Üdv

Sajnáljuk

Hiba