CIKK

Kiszolgálni egy szakmailag kifejezetten igényes ügyfélkört

Interjú Marácz Csabával, a Reactor Nyomda ügyvezetőjével.

Canon Camera

Marácz Csaba közel 25 éve vezeti az újlipótvárosi Reactor Nyomdát. A közel negyed évszázad alatt egy lojális és szakmailag rendkívül igényes ügyfélkört sikerült kialakítania, jelentős részben annak köszönhetően, hogy ő maga is szereti a szakmáját, így döntéseinél nem csak az Excel tábla, hanem a minőségigény is szerepet játszik. Egyik legújabb beruházásuk a Canon Colorado 1650-es nagyformá-tumú nyomtató – ennek apropóján beszélgettünk a szakemberrel

Mit tudna kiragadni a funkciók sorából, ami kiemeli a mezőnyből a Colorado 1650-est?
Egyrészt a konkurens technológiákhoz képest kiemelkedő a festék karcállósága. Másrészt a Canon Colorado 1650-esben egyedülálló, hogy egyaránt képes matt és fényes felületű nyomatot készíteni, ami tovább növeli a felhasználási lehetőségeket. Egy filmforgatásnál például kifejezetten előnyös, ha nem csillog be a nyomat. A festék ellenállósága miatt pedig a legtöbb esetben szükségtelen védőbevonattal ellátni ahhoz, hogy tartós legyen. A festék szárítása hasonló elven működik, mint a modern fogtömés: UV fénnyel megvilágítanak egy képlékeny anyagot, ami a sugárzás hatására megszilárdul (polimerizálódik, térhálósodik). A Colorado 1650 festékében UV sugárzásra érzékeny összetevők is vannak, melyek segítségével a sugárzás hatására lezajlik a folyamat. Ebben az az érdekes, hogy ha a nyomatot nem éri UV fény, akkor önmagában a párolgástól soha nem fog megszáradni a kép.

Korábban is voltak olyan nyomtatók, amik hasonló elven működtek. Mit változtatott a Canon?
A hasonló nagyformátumú UV nyomtatóknál a szárító lámpákat a nyomtatófej-kocsi két oldalán szokták elhelyezni. Ennek eredményeképpen a nyomathordozóra érkező festékcseppek rögtön megszilárdulnak, így viszont a cseppeknek nincs idejük elterülni és szabad szemmel nem látható pici félgömböket képezve matt nyomatképet adnak. A Canon forradalmi innovációja, hogy későbbre rakta a szárítást, a túlzott tintaterülést pedig gél állagú festékkel előzte meg. Ettől képes ennyire, tetszetős, fényes nyomatképet produkálni a gép. De a fejlesztőmérnökök ezzel még nem elégedtek meg és egy periszkópszerű tükörrendszerrel is kiegészítették az eszközt, ami szükség esetén képes az UV sugarakat a nyomtatófej mellé is eljuttatni. Így – ha éppen matt nyomatra van szükség – akkor a szárítóállomás együtt mozog a nyomtatófejjel és még a festékcseppek elterülése előtt megszilárdul a tinta. Ha pedig fényes nyomat a cél, akkor a nyomtatófej és az UV forrás kocsija külön mozog, így már az elterült festék szilárdul meg.

Mennyire foglalkoztatja a megrendelőket, milyen gépen, vagy milyen technológiával készült az adott nyomat?
Az ügyfél nyomatot vásárol, csak keveseket érdekel az, hogyan készül. A környezettudatosság, mint szempont ellenben már a megrendelőinknél is megjelent. Ezért is fontos nekik, hogy a térhálósodást követően már semmilyen irritatív reakciót nem okoz a festék, amit számos, rangos nemzetközi minősítés is igazol. Ügyfeleink nagyra értékelik a nyomatok méretpontosságát is, különösen mikor több szegmensből álló elemeket kell pontosan egymás mellé illeszteni. Ilyen alkalmazások például az egyedi tapéták, vagy a nagyméretű kiállítási dekorációk. Az UV sugárzást korszerű LED fényforrások állítják elő, melyek nem járnak hőhatással, így a nyomathordozó sincs zsugorodást okozó hősokknak kitéve. A párolgáson alapuló szárítási technológiákat alkalmazó nyomtatási eljárásoknál gyakori például, hogy a szárításhoz szükséges hő, vagy a festékben lévő oldószer összehúzhatja, deformálhatja a nyomatot. Ez akkor okoz bosszúságot, ha például több részletből összeillesztett mintáknak kell pontosan találkozniuk.

Mi alapján választják ki a szükséges kellékanyagokat?
Mi mind az alap, mind a kellékanyagok esetében elsősorban a minőséget nézzük, és az ár kérdése – bár nem elhanyagolható, de – másodlagos szempont. Sokan a mai napig úgy gondolják, hogy a gyári kellékanyagok nagyon drágák, de mi nem ezt tapasztaljuk. A Canontól abszolút versenyképes árakon tudjuk beszerezni a festéket, a kellékanyagokat és a médiákat is.

Önök a Reactor Nyomdában mi alapján döntenek egy-egy beruházás meglépéséről?
Szeretem a szakmámat, ezért bevallom a hideg gazdasági szempontokat legtöbbször csak a döntésem alátámasztására használom, legtöbbször beleszeretek egy új lehetőségeket kínáló fejlesztésbe, a jó minőségbe. Sok olyan ügyfelünk van, akiknek közelről nézve is jó minőségű nyomatokra van szükségük. A Colorado 1650-essel készült nyomatok karcállósága, a nagy nyomtatási sebesség mellett is kimagaslóan jó minősége, a gyors száradás nyomán az azonnali utófeldolgozhatóság mind-mind nyomós érvek voltak a nyomtató kiválasztása mellett. A Colorado 1650-es képes sokat és gyorsan dolgozni, ráadásul – ami az ipari nyomtatók nem mindegyikénél jellemző – nagyon jó minőségben teszi ezt. Ez a gép alkalmas arra is, hogy a közelről nézett nyomatokat is gyorsan legyártsuk vele. Előfordul, hogy több ezer négyzetméternyi irodai faldekorációt, egyedi tapétát kell legyártsunk – ilyenkor a színek stabilitása, a nagy sebesség és konstans minőség aranyat ér. Nagyon sok öntapadós fóliát, papírt, festővásznakat, átvilágítható filmet is nyomtatunk vele, melyeket ügyfeleink az értékesítés támogatására, belsőépítészeti dekorációkhoz, információs rendszereknél használnak fel.

Ha jól tudom az üzemeltetési konstrukció is újszerű.
Valóban az. Az íves digitális nyomdagépeknél bevett gyakorlat, hogy az akár milliós javítási költségek helyett egy fix – a nyomtatott mennyiséggel arányos – díjban biztosítják a gép szervizelését és garantálják a stabil működését. Ez ugyan egy állandó többletköltség a cégnek, de egyrészt jól tervezhető, másrészt ha bármi baj van a géppel, akkor költségmentesen javítják azt. Ezzel a megoldással, ha rendeltetésszerűen használja a gépet, nem lehet váratlan költsége.
Ez a konstrukció viszont a nagyformátumú eszközöknél, mint amilyen ez a Colorado nyomtató is, eddig nem volt szokás. A Canon viszont most elérhetővé tette ezt a négyzetméter-alapú elszámolást, amiben ez a szervízdíj és alkatrészköltség is benne van. Így ha valami – nem a felhasználó mulasztására visszavezethető – meghibásodás történik, akkor sem merül fel váratlan költség. Szerintem megéri.

Milyen jellegű anyagok készülnek ezen a nyomtatón?
Amikor 1997-ben megalakultunk, akkor nyomdai filmeket kezdtünk el készíteni, ami az ofszetnek, tehát a hagyományos nyomdai kivitelezésnek volt egy technológiai láncszeme. Ebből fakadóan több száz reklámügynökség, grafikai stúdió, szita- és nyomdaüzem és más hasonló iparági cég volt a partnerünk. Amikor ezt a technológiát kiváltotta egy korszerűbb megoldás, ami sok esetben szükségtelenné tette ezt a nyomdai filmet, akkor gondolkoztunk el rajta, milyen irányba menjünk tovább, hogy tudásunkat és kapcsolati tőkénket kamatoztatni tudjuk. Akkor döntöttük el, hogy digitális nyomtatással fogunk foglalkozni.

Kik a tipikus ügyfelek?
A Reaktornak nagyon kevés végfelhasználó partnere van. Szinte kizárólag B2B piacra dolgozunk, s igen sokan – például a reklámügynökségek – továbbértékesítik a termékeinket. Nagyon sok közöttük a szakmai ügyfél, aki pontosan tudja, hogy ő milyen arculati színt szeretne viszontlátni. Nekünk pedig meg kell tudni ennek felelnünk. Szeretjük, hogy szép, igényes munkákat adhatunk ki a kezünkből. Ebben kiváló társ a Colorado, abszolút alkalmas arra, hogy egy szakmailag igényes ügyfélkört kiszolgáljon.

Hogyan látják magukat a jövőben?
Folyamatosan keressük az új megoldásokat, amik hozzáadott értéket nyújtanak, amelyek választ adnak egy-egy résproblémára. Ezért nálunk négy-öt különböző technológiájú nagyformátumú nyomtató is szolgálatban áll – mindegyiknek más az erőssége. A Coloradón kívül használunk másik Canon eszközt is, ami közvetlenül táblás anyagokra is tud nyomtatni, ráadásul fehér festékkel is rendelkezik, így olyan egyedi megoldásokat is el tudunk készíteni, mint amilyen egy fa-, műanyag, fém- vagy üvegtábla közvetlen nyomtatása. De persze ezzel is gyártunk átvilágítós (backlit) filmeket, nagyméretű ponyvákat (molinókat) is.

Kapcsolódó termékek és megoldások

 • Colorado 1650
  UV-gél nyomtató rugalmas tintakezeléssel és matt/fényes nyomtatási lehetőséggel.
 • Canon Camera
  Teljesen moduláris, UV-gél technológiás „roll-to-roll” nyomtató nagy formátumú grafikákhoz.
 • Canon Camera
  A minőséget, a termelékenységet és a jövedelmezőséget egyesítő, 1625 mm-es „roll-to-roll” UV-gél nyomtató.

További tájékoztatás

 • A digitális tapétanyomtatás forradalma

  A nyomtatás új, lehetőségekkel teli világa – tudjon meg többet arról, hogyan készül a belsőépítészet a jövőre!

 • Fotó és művészi nyomtatás

  Fektessen be egy olyan technológiába, amely kitolja a digitális nyomtatási minőség korlátait, ha fényképek és művészi nyomatok előállításáról van szó.

 • Miért bíznak a márkák és a vásárlók jobban a nyomtatott anyagokban, mint a digitálisakban?

  Tudja meg, hogyan fordulnak a vásárlók újra a megbízható nyomtatott anyagokhoz az aktuális digitális adatvédelmi botrányok miatt!

Bizonytalan abban, hogy melyik termékre van szüksége vállalkozása számára?

Adatvédelmi szabályzat
 • Amint lehetséges
 • 10:00 - 11:00
 • 11:00 - 12:00
 • 12:00 - 13:00
 • 13:00 - 14:00
 • 14:00 - 15:00
 • 15:00 - 16:00
 • 16:00 - 17:00
 • +36

Bármilyen információ, amely véleményed szerint segíthet szakértőinknek

Köszönöm

Egy szakértőnk hamarosan felhív téged.

[TIME]

Üdv

Sajnáljuk

Hiba