CIKK

Teljes kör: a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság fontossága

Tudná csökkenteni a környezet terhelést úgy, hogy közben hozzájárul a körforgásos gazdasághoz? Tudjon meg többet arról, milyen fejlesztéseket végzünk a termékeink teljes életciklusán.

Bomen aan een beekje in het bos

A fenntarthatóság minden vállalkozásfejlesztési terv kulcsfontosságú eleme. De miért fontos a fenntarthatóság? A hosszú távú gondolkodás hosszú távon kifizetődő, és nem csak tisztán pénzügyi értelemben. A környezetvédelmi kérdések alaposabb megértésének köszönhetően az emberek az eddiginél sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra. Ennek következtében a környezeti és társadalmi hatások csökkentése jelentős szerepet játszhat a vállalat jó hírnevének kialakításában, az ügyfelek elkötelezettségének növelésében és a tehetséges munkaerő bevonzásában. Ráadásul a vállalkozásokra vonatkozó kormányzati szabályozások hatására a környezetvédelmi eszmék jogi kötelezettségekké válnak, miközben a fenntarthatóbb anyagokba, termékekbe, szolgáltatásokba és technológiákba való befektetéssel nap mint nap pénz takarítható meg. De ami még fontosabb: mindenki felelőssége megvédeni a jövőnket a ma megtett fenntartható intézkedésekkel.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai – egy hasznos keretrendszer

A szervezet fenntarthatóságának növelése embert próbáló feladatnak tűnhet. A kis lépések nagy változást hozhatnak, de ha egy szigorúbb és következetesebb stratégiát szeretne bevezetni, az ENSZ fenntartható fejlődési céljai megfelelő keretrendszert biztosíthatnak ehhez1. Ezeket a globális célokat vagy FFC-ket azért tűzték ki, hogy „egyensúlyt teremtsenek a társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatóság között”. 2015-ben jelöltek ki őket azzal a céllal, hogy 2030-ra sikerüljön elérni őket, éppen ezért a globális régiók és iparágak között mostanra már meggyökeresedtek és világossá váltak.

A környezeti fenntarthatóság szempontjából a vállalatoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a 12. és a 13. FFC-re. A 12. FFC a „felelős fogyasztásra és termelésre” vonatkozik, és magában foglalja például a nyersanyagok megőrzését a kompaktabb és könnyebb termékek tervezésén keresztül, az újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokból készült csomagolások használatát, a vegyi anyagok használatának csökkentését a gyártási folyamatokban és a termékek közötti újrahasznosítás előmozdítását. A 13. FFC az „éghajlat-politika” jegyében előtérbe helyezi a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését a termék teljes életciklusa során, többek között megújuló energia használatával. Az FFC-ket közös erőfeszítéssel érhetjük el; az újrahasznosítás és a megújuló energia előállítása csak akkor lehet sikeres, ha az ellátási lánc is részt vesz benne. Ezért a multinacionális vállalatok, a kormányzati szervek és más jelentős szervezetek befolyásukkal élve biztosítják, hogy az általuk vallott értékeket és az általuk alkalmazott beszerzési szabványokat a beszállítóik is kövessék, ily módon lehetőséget kínálnak bármilyen méretű vállalat számára, hogy éljenek a más vállalkozások fenntartható fejlődési stratégiájából származó előnyökkel.

A termék életciklusa: bölcsőtől a bölcsőig

Egy olyan gyártó számára, mint a Canon, az ENSZ FFC-i a termék életciklusának minden szakaszát érintik. Már a gyártás előtt, a fejlesztési és tervezési szakaszban is figyelembe kell venni és javítani kell a termékek energiahatékonyságát és újrahasznosíthatóságát. Az anyagbeszerzés, a gyártás, a forgalmazás, az újrahasznosítás – és még sok más folyamat – mind szerepet játszik egy termék általános fenntarthatóságában. A szigorú minőségirányítási és környezetgazdálkodási irányelvek meghatározásával biztosítható, hogy az ellátási lánc és a gyártási folyamatok tükrözzék a vállalat, az ipar és – ami még fontosabb – az ügyfelek által képviselt értékeket. A környezeti hatásfelmérésekkel2 megfigyelhetők a különböző szempontok terén elért fejlődések, például a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, míg egy olyan környezetközpontú irányítási rendszer, mint amilyen az ISO 14001, segíthet a kötelezettségvállalások nyomon követésében. Számos egyéb olyan, iparág által támogatott program létezik, amely bármilyen méretű vállalkozás számára segítséget nyújt a környezetkárosító hatás csökkentésének megtervezésében.

A fenntarthatósági stratégiákat könnyű lineáris folyamatnak tekinteni, ahol célba érve díjat nyerhetünk. Ha azonban a 21. század gyakorlatát nézzük, láthatjuk, hogy a „bölcsőtől a sírig” elképzelést felváltotta a „bölcsőtől a bölcsőig” gondolkodásmód: a körforgásos életciklus a K+F-től az újragyártásig tart, és vissza. A körforgásos gazdaság lényege, hogy a termékeket és anyagokat a lehető leghosszabb ideig használjuk javítás és újrafelhasználás révén, mielőtt az újragyártáshoz és újrahasznosításhoz folyamodnánk. A nyersanyagoktól való egyre kisebb mértékű függés, valamint a közlekedésből és gyártásból származó kibocsátások csökkentése hozzájárul a környezet védelméhez, míg az utángyártott termékek alacsonyabb árainak köszönhetően le lehet faragni a költségekből.

06_Br_Sustainability_EMEA_3.2 Ratio.jpg

A Kyosei koncepció útján

A Canonnál a Kyosei célkitűzéseit követjük. A japán szó jelentése: „együtt dolgozni és együtt élni a közös jó érdekében”. Magában foglalja a fenntarthatóságot, a társadalmi felelősségvállalást, valamint ügyfeleink megnyugtatását afelől, hogy mi is ugyanazokat az értékeket valljuk. Az ENSZ fenntartható fejlődési céljait alkalmazzuk keretrendszerként a felelősségteljes fogyasztás, termelés és éghajlat-politika melletti elkötelezettségünk meghatározásához, és az elmúlt hat év munkájával elnyertük a nemzetközileg elismert fenntarthatósági akkreditációt, az EcoVadis arany minősítést 3 . ISO 9001 és ISO 14001 akkreditációval is rendelkezünk, ami azt bizonyítja, hogy gyártási folyamataink megfelelnek az ipari szabványoknak a minőség és a fenntarthatóság szempontjából.

A Canonnál a Kyosei részét képezi minden tevékenységünknek, beleértve a technológiánkat is. 2008 óta 40%-kal (átlagosan évi 4,7%-kal) csökkentettük termékeink teljes életciklusának szén-dioxid-kibocsátását, emellett a termékek méretének és a raktárhelyek csökkentésével a logisztika fenntarthatóságán is javítottunk. A munkahelyi termékek energiahatékony tervezésének széles körben történő alkalmazásával 23 593 000 tonna szén-dioxid-csökkentést értünk el 2008 és 2019 között. A legújabb imageRUNNER ADVANCE DX C5800 sorozat például a használat során 18%-kal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez a készülék élettartama alatt, mint elődje * .

A Canon EMEA a termékek teljes életciklusára vonatkozó szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett évente több mint 80 000 olyan terméket javít meg, amelyeket az ügyfelek a garancia lejárta után küldenek vissza. Emellett a legnépszerűbb multifunkciós nyomtatóink esetében az eredeti multifunkciós készülékek 80%-át felhasználva és az új nyersanyagok felhasználásának csökkentésével gyártjuk le az új imageRUNNER ADVANCE EQ80 készülékeket.

Akár kis- akár nagyvállalkozásról legyen szó, mindenkinek lehetősége van megtervezni a saját folyamatait, beleértve a fenntarthatósági útjuk feltérképezését is. A fontos üzleti döntések meghozatalakor – a közbeszerzési szerződések odaítélésétől kezdve az új irodai nyomtatóflottába való befektetésen át – a vállalatok nagy hatást gyakorolhatnak azáltal, hogy a fenntarthatóságot kiemelt fontossággal kezelik.

Tudjon meg többet a környezetvédelmi infografikánk segítségével arról, hogy miként csökkenti a Canon a környezetkárosító hatásait a termékek életciklusa során, miközben hozzájárul a körforgásos gazdasághoz.

Kapcsolódó termékek és megoldások

  • Multifunkciós fekete-fehér nyomtatók

    imageRUNNER ADVANCE EQ80 C5200 sorozat

    Mozdítsa elő vállalkozása digitális átalakulását az újragyártott okos A3-as színes multifunkciós nyomtatók automatikus munkafolyamataival.
  • Canon Camera

    MULTIFUNKCIÓS A3-AS ÉS A4-ES NYOMTATÓK

    Tegye hatékonyabbá a munkavégzést, és gyorsítsa fel a digitális átalakulást intelligens multifunkciós nyomtatók segítségével, melyekkel fejlesztheti az üzleti tevékenységek munkafolyamatait és produktivitását.
  • Bizonytalan abban, hogy melyik termékre van szüksége vállalkozása számára?

    Adatvédelmi szabályzat
    • Amint lehetséges
    • 10:00 - 11:00
    • 11:00 - 12:00
    • 12:00 - 13:00
    • 13:00 - 14:00
    • 14:00 - 15:00
    • 15:00 - 16:00
    • 16:00 - 17:00
    • +36

    Bármilyen információ, amely véleményed szerint segíthet szakértőinknek

    Köszönöm

    Egy szakértőnk hamarosan felhív téged.

    [TIME]

    Üdv

    Sajnáljuk

    Hiba