Urban nature photography tips: A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

TERMÉSZETFOTÓZÁS

Tippek a városi természetfotózáshoz: fényképezd le az állatokat a küszöbödön

A természetfotózás nem csak a vidéken élők kiváltsága. Nézz szét a kertedben, az utcákon, a kövek alatt, a tavacskákban és a városi parkokban: rájössz majd, hogy tökéletes lehetőséged van a természetfotózásra a városban is, akár egyenesen a küszöbödön.

A fiatal finn fényképész, Ossi Saarinen városi természetfotói hat számjegyű követői tábort hoztak neki az Instagramon: édes mókusok, egerek és rókák, akik egyenesen a kamerába bámulnak, és vicces kinézetű, gömbölyű, karakteres madarak színesítik az oldalát. Most megosztja velünk a legjobb tippjeit a városi természetfotózáshoz, például a legjobb helyeket a rókalesre, a kedvenc fényképezőgép-beállításait, és hogy milyen kompozíciók ragadják meg a legjobban a furcsa karaktereket.

1. Ismerd az állatot

Helsinkiben Ossi szerint néha a véletlenen múlik a találkozás egy-egy állattal, de a fotóalanyok viselkedését tanulmányozva az ember megtudhatja, mikor és hol érdemes keresni őket. „Tavasszal olyan helyeken keresek rókaodúkat, amelyek nem a város közepén találhatók, de azért még az emberek közelében. Olyan lyukakat kell keresni a földben, amelyek vacoknak is megfelelnek, aztán árulkodó lehet még a szőr és az erős szaguk is” – mondja Ossi.

„Szerintem az egyik legfontosabb dolog, ha állatok fényképezéséről van szó az az, hogy ismerd az állat szokásait. Ha találok egy rókalyukat teli kölykökkel, tudom, hogy minden idejüket odabent töltik, ezért elég csak lefeküdnöm a közelben és fényképezni, ahogy játszanak. A felnőtt rókák általában éjjel, és esetenként délután mozognak. Általában ugyanazt az útvonalat használják újra és újra, így ha követem őket, tudom, hogy melyiket használják – és legközelebb elég már csak az út közepe felé várni őket.”

A female duck stands in the middle of a wooden bridge at dawn, looking straight at us.
Készült: EOS 6D
  • f/1.8
  • 1/250
  • 400

2. Körültekintően válaszd meg a napszakot

A nyüzsgő városi utcák, zsúfolt utak és a civilizáció zaja nehezen fér össze a természetfotózással – de ez nem jelenti azt, hogy a természet nincs jelen, és ne kelne életre, miután az emberek visszavonulnak. „Soha nem fényképezek napközben” – mondja Ossi. „A legtöbb állat éjjel aktív, ami persze megnehezíti a fotókészítést, így főleg napkeltekor és napnyugtakor fényképezek. Ilyenkor a legjobbak a fényviszonyok, vagyis a képek is erőteljesebbek lesznek.”

Egy teljes képmezős fényképezőgép (mint a Canon EOS 6D) jobb teljesítményre képes magas ISO-értékek mellett, de egy körülvágott APS-C érzékelővel felszerelt fényképezőgéppel (mint a Canon EOS 7D Mark II) is remek képeket lehet készíteni – mondja Ossi. „Madarak és méhek esetén, ha nem tudsz elég közel férkőzni hozzájuk, a körülvágott érzékelő csökkentett képmezőjének köszönhetően megnövelheted az állat méretét a képen.

Kapcsolódó cikkek
canon-get-inspired-urban-nature-photography-tips-related1-185x94

TERMÉSZETFOTÓZÁS

Ossi Saarinen története a városi természetfotózásról

Mindössze három évvel azután, hogy fényképezőgépet vett a kezébe, Ossi jellegzetes állatfotói futótűzként terjednek a közösségi oldalakon. Megosztja velünk, hogyan vágott bele ebbe az új hobbiba.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Tippek természetfotózáshoz

Tippek és technikák, amelyekkel új szintre emelheted a természetfotózást, és a legtöbbet hozhatod ki Canon fényképezőgépedből és objektívjeidből.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Díjnyertesekből profi fotósok

„Az év fiatal természetfotósa” díj két győztese beszél arról, mit is jelentett számukra ez a korai siker.

3. Menj közel vagy használj teleobjektívet

„Ha igazán közel szeretnél menni, általában hagynod kell, hogy az állatok meglássanak” – magyarázza Ossi. „Az a lényeg, hogy sok időt tölts az állattal, és az így hozzászokjon a jelenlétedhez. Nagyon nyugodtan kell viselkedned – ne tégy hirtelen mozdulatokat. Látni fogod, hogyan viselkednek és reagálnak a mozdulataidra, és hogy milyen közel mehetsz hozzájuk anélkül, hogy elmenekülnének.”

A városi természetfotózáshoz Ossi szeret zoomobjektíveket használni, „mert a helyzet folyton változik – az egyik pillanatban még a közeledben van az állat, a következőben hirtelen megmozdul. A Canon EF 70-200mm f/2.8L USM objektívvel remek képeket készíthetek akár egészen közelről vagy távolról is, a 200 mm-es gyujtótávolságnak köszönhetően. Ha még csak most vágsz bele a természetfotózásba, különösen nehéz lehet egy-egy állat közelébe férkőzni. Ezért a legjobb, ha egy 300 mm vagy 400 mm-es objektívvel kezded a munkát.” A Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III objektív kompakt és népszerű, jó hatótávolsággal, de aki még ennél is kompaktabb és pénztárcabarátabb megoldást keres, annak a Canon PowerShot SX740 HS fényképezőgépet ajánlom az erős, 40-szeres optikai zoommal, amellyel egyszerűen és gyorsan közelíthetsz és távolíthatsz.

4. Növeld az ISO értékét és nyissad nagyra rekeszt

A természet gyakran kora reggel vagy késő este nyújtja a leglenyűgözőbb látványt, miután a napfény elhalványul. A gyenge fényviszonyok melletti fotózás híveként Ossi a teljes képmezős Canon EOS 6D fényképezőgépet preferálja a városi természetfotók készítéséhez. Nagy terjedelmű ISO-tartománnyal rendelkezik, amelyet egy 11 pontos autofókusz rendszer egészít ki, így még holdfényben is lehet vele éles képeket készíteni. A fényképezőgép „utódja”, a Canon EOS 6D Mark II még magasabb szintre emeli mindezt a 45 kereszt típusú AF-pontnak és a még nagyobb ISO-tartománynak köszönhetően.

De ez a módszer a körülvágott képmezős fényképezőgépekkel is működik: Ossi az ISO-érték növelését és a széles látószög használatát javasolja a felvételkészítéshez. „Ha kell, akkor magasra állítom az ISO-t – a semmilyen kép helyett még az is jobb, ha egy kicsit zavaros fotó készül” – teszi hozzá. Elmondása szerint Ossi szeret 10 000 értékű ISO-nál megállni ennél a fényképezőgépnél, de minden modell másképp működik különböző körülmények között, így az a legfontosabb, hogy kísérletezz: mi az, amit a környezetedben a te fényképezőgépeddel meg tudsz örökíteni, és mi az, amit nem.

A small yellow bird perches on a hand in front of us, its wings outstretched.

5. Fókuszálj gyorsan, és örökítsd meg az állatok mozgását

Ossi azt javasolja a városi természetfotózás iránt érdeklődőknek, hogy gyors autofókusszal rendelkező fényképezőgépet válasszanak – minél gyorsabb, annál jobb – , aminek a képstabilizálás sem okoz problémát. A Canon EOS 7D Mark II 65 kereszt típusú AF-pontrendszere és a dupla pixeles CMOS AF funkciója megnöveli a mozgó témák megörökítésének esélyét, még gyenge fényviszonyok mellett is. Ha kihasználod az objektív legnagyobb rekesznyílását, maximalizálod a bejutó fényt, és így növelheted a záridőt: „Szeretem a nagy rekeszértékű objektíveket, mert az állatok mozgásához szükség van a rövid záridőre” – mondja Ossi.

6. Legyen nem mindennapi a témád

Az Ossi védjegyének számító nagy rekeszértékű stílus tűélesen mutatja meg a témákat, amelyek kiválnak a háttérből. Ehhez Ossi Rekesz-előválasztás (Av) módot és nagy rekeszértéket használ. Utómunkálatokat is végez a képeken: „Az alapvető szerkesztési feladatokat csinálom meg, úgy mint a fényerő, kontraszt és egy kis színbeállítás. Gyakran hangsúlyozom ki az állatot a háttér előtt, úgy, hogy az előbbit világosítom, vagy az utóbbit sötétítem. Próbálok minél élethűbb képeket készíteni.”

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és váltsd valóra kreatív elképzeléseidet.

Az összes cikk megtekintése

Kapcsolódó termékek