Two people skateboard down a city street at night, lights from buildings reflecting in the wet road surface.

VÁROSI FOTÓZÁS

11 tipp a városnézés megörökítéséhez

A városnézés remek alkalmat kínál a fotós készségeid tökéletesítésére. Az igazán elhivatott fotósok egyedi és különleges képeket készíthetnek a városról városra változó zsibongó utcákról, lenyűgöző látványosságokról, és kulturális különbségekről, azokról a helyekről, amelyeket soha senki nem szúrt ki korábban: így első kézből tapasztalhatják meg az utcai, építészeti és úti fotózás élményeit. Íme néhány tipp és ötlet, hogy teljesen kihasználhasd a városi vakációzásban rejlő fényképezési lehetőségeket.

1. Utazz könnyedén

A girl wearing a leather jacket and skirt gets a compact camera out of her handbag.

A sétálás a legjobb módja egy város felfedezésének, de ez egyben azt is jelenti, hogy csak a legszükségesebbeket viheted magaddal. Jó, ha csak néhány alapdolgot viszel magaddal, amelyek könnyen elférnek a fényképezőgép-táskádban, pl.:

  • Egy kompakt fényképezőgép, pl. a Canon PowerShot SX740 HS
  • Tartalékakkumulátor
  • Tartalék, formázott memóriakártyák
  • Mobileszköz, hogy útközben is megoszthasd a képeket
  • Lencsetörlő kendő
Gondoskodj kényelmes cipőről, és készíts be egy üveg vizet a táskádba, hiszen valószínűleg több órát fogsz talpalni.

2. Nézz utána a dolgoknak

Érdemes az utazás előtt rákeresni képekre, hogy tudd, melyek a város legnépszerűbb fotós helyszínei, és lesz elképzelésed arról, hogy melyik részek várnak még felfedezésre: így lesz lehetőséged egyedi képeket is készíteni.

Indulás előtt nézz szét a képmegosztó oldalakon, hogy tisztában legyél a legnépszerűbb, és a kevésbé felkapott helyszínekkel is. Fontos tájékozódni az időjárási és fényviszonyokról is, hogy tudd, mi vár rád az út alatt, és annak megfelelően tervezhess. 

Keress a Canon Photo Companion alkalmazás Városi Történetek szekciójában: vajon a te úti célod is benne van? Inspirálódj a világ minden tájáról érkező tapasztalt fotósok elképesztő képeinek galériájából, amelyeket tanácsok, úti történetek, térképes helyszínek és minden képnél részletes felvételkészítési beállítások egészítenek ki. A több mint 15 választható várossal ez könnyen hozzáférhető információforrás lehet a kirándulás előtt, és közben is.

3. Örökítsd meg a váratlant

Kapcsolódó cikkek
Vlogging how-to: winning vlogging tips

UTCAI FOTÓZÁS

Fedezd fel az absztrakt utcai fotózást

Készíts lenyűgöző képeket a hétköznapi valóságról ezekkel a szürreális városi képekhez kitalált, egyszerű technikákkal.

An aerial view of a city at night, many buildings illuminated below a dark blue sky streaked with pink.

VÁROSI FOTÓZÁS

Legjobb tippjeinkkel a legtöbbet hozhatod ki a városi fotózási lehetőségekből

Ragadd meg a lenyűgöző városi látképeket és a részletes városi jeleneteket. Olvass tovább a szükséges tanácsokért, tippekért, technikákért és inspirációkért.

Against a bright blue sky, a man sits on the edge of a huge curving platform that's elevated several metres above the ground.

ÉPÜLETEK FOTÓZÁSA

Tippek épületfotózáshoz

Merülj el az épületfotózásban: ismerd meg egy profi technikáit, és hallgasd meg tapasztalatait.

A person walks through a wide white and black tunnel with a purple light.

Bár a párizsi Eiffel-toronyhoz vagy a római Colosseumhoz hasonló jól ismert látványosságokat is izgalmas lencsevégre kapni, sok fotós szerint egy-egy egyedülálló és különleges kép reményében érdemes felfedezni a városok kevésbé ismert helyszíneit is. 

A város környékein barangolva, a helyi kávézókban, piacokon, parkokban és kis sikátorokban fedezheted fel igazán a város lelkét. Ne kerüljék el a figyelmed a meghökkentő falfirkák és utcatáblák, a különleges járművek, és a mindennapi dolgaikat intéző emberek közötti interakciók. Próbálj meg elveszni kicsit – így garantáltan olyan képekkel térhetsz haza az útról, amilyeneket még soha senki nem látott!

4. Hagyd, hogy a kameramódok segítsenek

Ha a fényképezőgép speciális módokkal vagy beállításokkal rendelkezik, hozd ki belőlük a legtöbbet, és készítsd el a lehető legjobb képeket. A legtöbb Canon PowerShot modell rendelkezik téma üzemmóddal, amely optimalizálja a fényképezőgépet, hogy megörökíthesd a folyamatosan mozgásban lévő várost. 

Például a megnövelt ISO-érzékenységgel és a rövid záridővel működő sport üzemmód esetén egy nyüzsgő jelenetnél is kimerevítheted a mozdulatokat. A jelenet (SCN) mód beállításait a fényképezőgép tetején található módválasztó tárcsával állíthatod be.

5. Kóstolj bele a város igazi ízébe

A man leans over some railings to take a picture. Below him is a canal with canal boats moored up.

A város igazi énjét az ott lakókon keresztül fedezheted fel. A városlakók őszinte pillanatairól lenyűgöző képeket készíthetsz. Az igazán spontán képekhez elengedhetetlen a sebesség, ezért is olyan hasznos egy igazán jó zoommal rendelkező kompakt fényképezőgép, amellyel gyorsan megragadhatod a pillanatot. De ha inkább körültekintőbb, nagyobb irányítást biztosító megközelítést alkalmaznál, nézz ki egy érdekes témát, kérj engedélyt, és próbáld ki magad az utcai portréfotózásban.

6. A képstabilizálás fontossága

Mivel a városi vakációzás alatt valószínűleg kézből fogsz fényképezni, nehezebb lesz éles fotókat készíteni katedrálisokban, a sötét utcákon, vagy más, kevésbé jól megvilágított helyeken. Ezért fontos, hogy a fényképezőgép jó képstabilizálóval (IS) rendelkezzen. 

A Canon PowerShot G7 X Mark II fényképezőgép erős, 4 fokozatú optikai képstabilizátorral rendelkezik, így kézből is éles képeket készíthetsz, gyenge fényviszonyok és zoomolás mellett is.

7. Légy kreatív, használd az elmosódáseffektust

Red brick buildings have market stalls and food stalls set up in front of them. Many people walk by, most of them blurred.

Ha már jól ismered a fényképezőgép beállításait a mozgás kimerevítéséhez, légy kreatív, és próbáld ki az ellenkezőjét is – kapd le az élő, lélegző város mozgását a kreatív, elmosódott képekkel. 

A téma üzemmódot állítsd úsztatásra (panning), vagy a módválasztó tárcsát forgasd el a záridő előválasztás (Tv) lehetőségre, a záridőt állítsd 1/30 másodpercre, és örökítsd meg az elsuhanó tömeg és forgalom elmosódó mozgását. Ellenőrizd a fényképezőgép kézikönyvét, hogy van-e más, kreatív üzemmód, amellyel különleges és fantáziadús képeket készíthetsz.

8. Kerülj közelebb

Some lizard-shaped sculptures cast shadows on a grey wall.

A zoomobjektívvel előcsalogathatod a városi helyszínek legrejtettebb részleteit is, mint pl. az épületek absztrakt mintáit vagy bonyolult díszítések részleteit is. A Canon PowerShot SX740 HS fényképezőgép 40-szeres optikai zoommal rendelkezik, ZoomPlus technológiája pedig digitálisan megduplázza az optikai zoomot, így a többi digitális zoomhoz képest minimális minőségromlás mellett érhetsz el vele 80-szoros zoomot. Mindez azt jelenti, hogy magas épületek tetején, vagy nagy távolságra lévő részleteket is lencsevégre kaphatsz, tisztán, és élesen.

9. Fényképezz bármilyen időben

A rossz időjárás nem jó kifogás arra, hogy otthon maradj. Mindenféle időjárásnak megvan a maga szépsége. Egy szép fekete-fehér kép az esőben nagyon hangulatos tud lenni, fényképezőgéped Fekete-fehér üzemmódja pedig megoldja az esős körülményekkel járó tompa fények problémáját. 

A tiszta időben színtelennek tűnő épület is rejtélyesebb vagy baljóslatúbb lehet, ha sötét, zord felhők alatt fényképezed. Ha felhős az idő, szórt fény mellett kell fényképezni, viszont a beépített vaku villanásával finomabb utcai portréképek készíthetők. Vagy használd ki teljesen az eső áztatta utcák éjszaka visszatükröződő szín- és fénykavalkádját. Mindenesetre gondoskodj a fényképezőgép megfelelő védelméről a nedvesség és a por ellen.

10. Arányosíts az emberekkel

A shot taken from the top of a high building shows a pretty old courtyard with patterned tiled floors and a staircase. On the left and right are yellow and white building fronts.

Ha egy híres épületet, vagy egy művészien megalkotott hidat fényképezel, elsőre valószínűleg szeretnéd elkerülni, hogy a járókelők belezavarjanak a látványba. De ha a városi épületeket használó embereket beengeded a képeidbe, azzal egyfajta arányt mutathatsz a nézőnek, amitől a kép még feltűnőbb lesz – különösen, ha egy impozáns épület előtt eltörpülnek az emberek. Lehet ezzel vitatkozni, de ha a járókelők is megjelennek a képen, azzal máris valóra váltod az építész vízióját egy élettérről, amelyet a városlakók használnak.

11. Oszd meg a képeket útközben

Ha a képeket megosztod a barátaiddal és a családoddal, azzal őket is a kaland részesévé teheted. Szerencsére az új Canon fényképezőgépek beépített csatlakozóval rendelkeznek, így könnyedén készíthetsz képet, amit aztán azonnal megoszthatsz, kinyomtathatsz és tárolhatsz. A Canon PowerShot SX740 HS és a Canon EOS M50 Bluetooth® és Wi-Fi-funkcióival képeket is küldhetsz – a tartózkodási helyeddel együtt –a telefonodra a Canon Camera Connect alkalmazással, így azonnal megoszthatod őket a kiválasztott blogra vagy közösségi médiás felületre, hogy barátaid, családod és követőid is megcsodálhassák a fotókat.

Fedezd fel a Canon 4K kínálatának erejét és sokoldalúságát

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához