Canon EOS 5D Mark IV with Dual Pixel RAW

Dual Pixel RAW

Mi a Dual Pixel RAW?

A Dual Pixel RAW Canon újítás az EOS 5D Mark IV 30,4 megapixeles Dual Pixel CMOS AF-érzékelőjének mindkét fotodiódáját használja.

Canon EOS 5D Mark IV sensor with Dual Pixel RAW

Működése

A Dual Pixel érzékelő képpontjai kettős fotodióda szerkezetűek. Ez az érzékelődizájn A és B jelet is tud fogadni a témától, észleli a jelek közti esetleges fáziskülönbségeket és lehetővé teszi azt, hogy a Dual Pixel AF-rendszer részeként kapjanak fókuszt. Képkészítéskor az érzékelő a kombinált A és B képjelekből jut képinformációhoz. Ez lehetővé teszi az ugyanazzal az érzékelővel történő fókuszálást és fényképezést. 


A Dual Pixel RAW felvételkészítés közben egy RAW-fájl két képet ment le a fájlba. Az egyikben az A+B kombinált képadatai, a másikban csak az A kép adatai szerepelnek. A Dual Pixel RAW fájlok tartalmazzák a normális képet, valamint bármilyen mérhető elhajlásinformációt, illetve a téma arányba állított távolságinformációját. Mivel a Dual Pixel RAW képek két képből állnak, méretük kétszerese a normális RAW képeknek. 


A Digital Photo Professional szoftver Dual Pixel RAW optimalizálójának használatával lehetőség nyílik a Dual Pixel RAW képpel összegyűjtött Dual Pixel adatokkal a maximális élesség pozíciójának finombeállítására a fájlban tárolt adatok alapján.

Canon EOS 5D Mark IV sensor Dual Pixel RAW

Kép finombeállítása

Ha a kép nem elég éles egy bizonyos ponton, például a téma szeménél, akkor lehetőség van a kép módosítására, és élesíteni lehet a kívánt területen.

Háttérelmosás

A Dual Pixel RAW-val módosíthatsz a fókuszon kívüli területeken vagy elmosást használhatsz a kompozíció javításához: pl. elmozdíthatod a fókuszon kívüli tárgyat, amely takarja a témát.

Szellemkép csökkentése

Ellentétben a becsillanással, ami bizonyos esetekben kreatívan felhasználható és csökkentheti a kontrasztot a képen, a szellemkép egyáltalán nem kívánatos, és belső tükröződést mutat. Ez szabályozható a Dual Pixel RAW-val, és gondos beállítással csökkenthető.

A kiválóságért

A Dual Pixel RAW teljes kihasználásáért gondosan állítsd be az EOS 5D Mark IV felvételkészítési értékeit. A legjobb eredményért fényképezz legalább 50 mm-es fókusztávolságon, f/5.6 vagy kisebb rekeszértéken, ISO 1600 vagy kisebb értéken.

A hatás eltérhet álló és fekvő pozícióban, éppen ezért fotózáskor ügyelj az alábbi paraméterekre:

Fókusztávolság

Téma távolsága

50 mm

1–10 m

100 mm

2–20 m

200 mm

4–40 m