BUSINESS BYTES

Miért fontos a projektszponzor?

Why-is-digital-sponsorship-so-important

A szervezetben egyes munkatársak elsőrendű ötletgyártók. Mások, például a projektvezetők a modellek megvalósításában jeleskednek, tehetségesen biztosítva számukra a szükséges műszaki erőforrásokat és emberi szakértelmet. A nagyszerű ötletek és a vezetés azonban csak eddig segít eljutni, és nem tovább.

A ragyogó elképzeléseket áttörést jelentő valósággá változtatni kívánó alkalmazottaknak ezért vezetési védnökségre van szükségük. A vezetőségben munkát végző védnökök lényeges szerepet játszanak abban, hogy elősegítsék az ötletek és projektek tervezési fázisból a megvalósítási szakaszba való átlépését. Ők rendelkeznek azokkal a tapasztalatokkal – például az üzleti stratégia és a pénzügyi támogatás terén –, amelyek alapvetően meghatározzák a kezdeményezések elfogadásának vagy elvetésének valószínűségét.

A digitális korban a vezetőségi védnök szerepe – aki például a pénzügyi, a marketing- vagy az operatív működésért felelős vezető lehet – kulcsfontosságú. A közösségi médiától kezdve, a mobilalkalmazásokon át egészen a kiterjedt „big data” adathalmazokig és a felhőfeldolgozásig a vezető testületet a lehetséges technológiai projektek garmadájával bombázzák.

Ez áldás azoknak a dolgozóknak, akik mindent digitálisan szeretnének megvalósítani, és hisznek ennek erejében. Ugyanakkor gátló tényezőt is jelenthet. Ha elvétik a célt, a kételkedő testületi tagok a digitális projektben csak egy újabb javaslatot fognak látni a jelentős pénzösszegeket felemésztő kezdeményezések hosszú sorában.

A testületnek meg kell értenie, mit tesz a projekt azért, hogy javítsa a vállalat jelenlegi működését. Végső soron bármely digitális projektről is legyen szó – tűzze ki akár egy webhely mobilkészülékekre szabását, akár egy alkalmazás készítését –, az önmagában nem a végcélt jelenti.

A védnökök segítenek a projektvezetőknek bemutatni, hogy a webes mobilprojekt miként teszi lehetővé további – helyhez nem kötött – ügyfelek kapcsolatfelvételét a vállalattal. Segítenek meghatározni a projekt tagjainak is, hogy az alkalmazásuk miként nyújt újfajta információkat a rugalmas munkaerőgárdának.

A vezetői védnökök biztosítják az újítás létrehozása és az értékteremtés közötti emberi kapcsolódási felületet. A védnökök gondoskodnak arról, hogy a vezetők olyan projektkérelmet állítsanak össze a vezető testület számára, amely kijelöli a megoldandó problémát, meghatározza a megvalósítási lehetőségeket, valamint felvázolja a kezdeményezés kivitelezésével járó lehetséges kockázatokat és/vagy előnyöket.

A védnök egyben az a személy is, aki felügyeli a projekttagokat. Ő képviseli az ügyvezető igazgató „fülét”, ahogy a szélesebb csapatra nehezedő nyomást is ő oszlatja el azáltal, hogy a megvalósítás során és azután is ő számoltatható el a projekt sikeres/sikertelen voltáért.

Ez a védnökség segít csökkenteni az elvárások súlyán, valamint lehetőséget kínál a résztvevőknek, hogy a hierarchia csökkentésével arra összpontosítsanak, amihez a legjobban értenek, így például a projekt kialakítására, a fejlesztésre, a tesztelésre, a megvalósításra vagy a projekt finomhangolására. A vezetői védnökök röviden a nagyszerű ötleteket segítenek versenyelőnyre váltani.


[További olvasnivaló]

http://www.zdnet.com/article/five-ways-to-help-get-your-it-project-signed-off/

-->