BUSINESS BYTES

A KÖVETKEZŐ POZÍCIÓRA KERESÜNK EMBERT: olyan pénzügyi vezetőt, aki ismeri a „Internet of Everything” trendet

WANTED: a CFO who understands the Internet of Everything

Egy nemrégiben megjelent álláshirdetésben a következő szükséges képességek voltak feltüntetve: pénzügyi tervezés és menedzsment, készpénzmenedzsment, könyvelés, valamint információs technológiai stratégia és vízió. Mi volt a pozíció?


Ha a pénzügyi és technológiai vezető vagy más néven CFTO választ adta, gratulálunk.


Munkánk során egyre nagyobb mértékben támaszkodunk technológiai megoldásokra, ez pedig komoly hatással van a vállalatok pénzügyi helyzetére. Olyannyira, hogy az Egyesült Királyságban működő Számviteli Szakemberek Szövetsége (ACCA) szerint az ilyen típusú munkakör egyre nagyobb teret fog hódítani. A technológiai befektetések valamint a pénzügyi menedzsment egyaránt a CTFO felelősségi körébe fog tartozni – ez a megoldás pedig akár Európa-szerte is elterjedhet.


Mindössze egy évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy egy hagyományos pénzügyi vezetőnek szakértelemmel kelljen rendelkeznie a felhőalapú technológiák és az információbiztonsági kérdésekben vagy a digitális szolgáltatások teljesítésében. A Gartner felmérése alapján azonban az IT-vállalatok 39 százaléka állítja azt, hogy már most közvetlenül tárgyalnak hasonló kérdésekről a pénzügyi vezetőjükkel. A felelősségi kör ilyen jellegű átalakulása egyben azt is jelenti, hogy a pénzügyi vezetőnek egyre inkább ki kell használnia ezt a technológiát, illetve pontosan meg kell tudnia határozni annak megtérülését.


A feladat hatékony teljesítéséhez a pénzügyi vezetőknek egyre közelebb kell kerülniük azon innovatív technológiákhoz, melyekben megvan a potenciál, hogy előrelendítsék a vállalatot. Ismerniük kell azokat az erőket, melyek az életünket és a munkavégzés módját alakítják: az új technológiák megjelenését, a „Internet of Everything” trendet és a digitális ipari forradalmat. Pénzügyi vezetőként pedig fel kell tudniuk mérni ezek megtérülését, biztosítva ezáltal, hogy lehetőség szerint a leginkább jövőbe mutató új informatikai megoldásokat válasszák, ahelyett, hogy csupán a bevétel növelésére és a költségek csökkentésére törekednének.


Ehhez az is hozzá tartozik, hogy a pénzügyi vezetőknek a biztonsági problémákat is jól kell ismerniük. Egy rosszul előkészített biztonsági program értékes vállalati és ügyféladatok elvesztését eredményezheti. Az ilyen esetekben a vállalatoknak pénzbírsággal is szembe kell nézniük, amiért a programmal kockáztatták az adatok biztonságát. Ebből következik, hogy egyre inkább a pénzügyi vezető felelősségi körévé válik, hogy az adatokat hol és hogyan tárolják. A Gartner felmérése szerint azonban a pénzügyi szakemberek mindössze 18 százaléka tekinti elsődleges szempontnak, hogy a 2014-es évben komoly pénzösszegeket fordítson a biztonságra, annak ellenére, hogy az üzleti intelligenciát és a teljesítménykezelést kiemelkedően fontosnak jelölték meg.


A legtöbb pénzügyi vezető egyetértene azzal, hogy pusztán a működés költségeire koncentráló szerepük véget ért; a pozíciójuk kezd megváltozni, és egyre fontosabb üzleti döntéseket kell meghozniuk. Ezek közé tartoznak például az IT-befektetések és a vállalati adatok biztonsága érdekében tett intézkedések is. A pénzügyi vezetőknek a jövőben az új technológiákat is fel kell majd használniuk az olyan döntések meghozatalához, melyek közvetlenül hatnak a vállalati teljesítményre. Ide tartozik például az olyan mobileszköz használati módszerek bevezetése, melyek segítségével az értékesítők hatékonyabban kommunikálhatnak, ezzel pedig jelentősen növelhetik az értékesítés mennyiségét, de ide tartoznak például az olyan változtatások is, melyek gyökeresen átalakítják a vállalat osztályokon, irodákon, országokon vagy kontinenseken keresztül történő kommunikációját. A pénzügyi vezetőknek mélyrehatóan ismerniük kell a technológia világát és annak lehetőségeit, hogy a változások élére tudjanak állni, illetve vállalatuk elméleti igényeit a valóságban is meg tudják valósítani.

-->