Sunset Photography

Tájképek fotózásához való objektívek

Találd meg a perspektívád

Ha tájképfotósként meg szeretnéd örökíteni a természet szépségét, akkor valószínű, hogy sokat fogsz sátorozni, túrázni vagy hegyet mászni. Éppen ezért fontos, hogy alaposan megfontold, milyen objektívet használsz a különböző helyszíneken.


Tájképfotózásnál használd ki a nagy vagy ultranagy látószöget, amely lehetőséget ad az óriási tér megörökítésére. Ha szeretnéd kiválasztani a tájképfotózási stílusodnak megfelelő tökéletes objektívet, ismerd meg az összes elérhető gyújtótávolság-opciót, majd dolgozz azon a tartományon belül, amely a legjobb választás ahhoz, amit meg szeretnél örökíteni.

Seaside Photography

Ultranagy látószög

A 11–20 mm-es gyújtótávolság tartományban található objektívek (teljes képmezős fényképezőgép esetén) rendkívül széles látómezőt biztosítanak, ami messze túlszárnyalja az emberi perspektívát. Tökéletesek a háttér és az előtér közti távolság eltúlzására, valamint óriási teret biztosítanak a fényképezőgép előtt. Az ultranagy látószögű objektívekkel tökéletesen kitöltheted a képet hatalmas épületekkel és belső terekkel.

Desert Photography

Hagyományos nagy látószög

A 24–35 mm-es gyújtótávolság tartományban található objektívek lefedik a hagyományos nagy látószöget, ugyanakkor széles látómezőt is biztosítanak. Azonban az ultranagy látószöghöz képest nem túlozzák el annyira a perspektívát. Ez a tartomány megfelelő keskenyebb kompozíciók számára, valamint hasznos abban az esetben, ha nem szeretnéd, hogy a háttér eltörpüljön az előtér mellett.

Mountain Landscape

Teleobjektív

A nagyobb gyújtótávolsággal közelebb hozhatod a kompozíció elemeit, szűkítheted a perspektívát és összenyomhatod a jelenet méreteit, így azt a látszatot keltheted, hogy az előtér és háttér közelebb van egymáshoz. Ez a technika drámai hatású lehet abban az esetben, ha olyan rétegelt tájképelemekkel dolgozol, mint az erdős hegyek és a nap. Lényegében 85 mm fölött minden teleobjektívnek számít.

Forest Photography

Ultranagy látószögű felvételkészítés

Az alábbi jeleneten jól látható, hogy az ultranagy látószögnek köszönhetően több minden látható a keretben, a távoli elemek sokkal távolibbnak tűnnek, az előtér és az égbolt pedig nagy hangsúlyt kapnak a képen. A gyújtótávolság növekedésével ellentétes hatás érhető el – beszűkül a látómező és közelebb kerülnek egymáshoz az elemek.


Megjegyzés: A fenti gyújtótávolság APS-C fényképezőgép használata esetén 1,6-szeresre nő.

Lighthouse Photography

16 mm

Lighthouse Photography

35 mm

Lighthouse Photography

47 mm

Lighthouse Photography

75 mm

Hogyan befolyásolja a fényképezőgép az objektív kiválasztását?

A Canon EF-S objektívjei kifejezetten az APS-C érzékelővel rendelkező fényképezőgépekhez (például EOS 760D) készültek, és nem kompatibilisek a teljes képmezős típusokkal (például az EOS 5D sorozattal).


Az EF objektívek bármilyen EOS fényképezőgéppel használhatók, azonban ha APS-C típusú EOS gépen használod, akkor a látószög egy olyan objektívnek fog megfelelni, amely 1,6-szer hosszabb gyújtótávolságú, mint egy teljes képmezős fényképezőgépé. Például az EOS 760D fényképezőgépen található EF 28mm f/2.8 IS USM ugyanolyan látószöget biztosít, mint a teljes képmezős fényképezőgép 45 mm-es objektíve. Ne feledkezz meg erről nagy látószögű tájképek fényképezésekor.

Forest With Full Frame Sensor

Fényképezz 11 mm mellett teljes képmezős érzékelővel

Forest With Aps-C Sensor

Fényképezz 11 mm mellett APS-C érzékelővel

Fix vagy zoomobjektív?

Furcsa lehet a „fix” vagy „prímobjektív” használatának gondolata, de mivel egyszerűbbek és könnyebbek mint a zoomobjektívek, valamint kiváló képminőséget biztosítanak, sok profi csak ezért használja őket. Ráadásul használatuk a téma mozgatására és a kép megkomponálására sarkallhat ahelyett, hogy zoomot használnál.


Ezzel szemben útközben nem valami praktikus, ha több fix objektívet viszel magaddal. Ilyen esetekben érdemes egy könnyebb, nagy látószögű vagy ultranagy látószögű zoomobjektívet használni, amely objektívcsere nélkül biztosít nagyobb rugalmasságot.

A blendekialakítás megismerése

A legtöbb esetben f/8 vagy nagyobb rekeszérték mellett készülnek a tájképek, így a háttér és az előtér éles fókuszban marad. Ha azonban kedvezőtlen fényviszonyok mellett szeretnél tájképeket készíteni, vagy extrém égi tájképet megörökíteni, érdemes szélesebb rekesznyílású objektíveket használni (f/2,8-es zoomobjektív vagy még szélesebb, f/1,4-es prímobjektív). Ezek az objektívek akkor is ideálisak, ha a mozgást elmosódás nélkül szeretnéd megörökíteni – például repülő madarak esetében.

Ocean Photography

A megfelelő objektív

Miután figyelembe vetted mindezt, gondold át, mi fontos a képedhez, és milyen stílusban szeretnél alkotni.


  • Tágas tájképekkel szeretnéd kitölteni a keretet? Ha igen, akkor egy 11–20 mm-es gyújtótávolságú, ultranagy látószögű objektív lehet a legjobb választás.
  • Olyan rétegelt tájképelemekkel szeretnél dolgozni, mint az erdők és a hegyek? Ebben az esetben teleobjektívvel kellene dolgoznod, amely segít a jelenet perspektívájának szűkítésében, valamint közelebb hozza egymáshoz a hátteret és az előteret.
  • Szeretnél tájképeket megörökíteni? Akkor egy 24–35 mm-es gyújtótávolságú objektívvel rögzíthetsz természetesebb perspektívát.

Sunset Photography

Lépj még ennél is tovább a tájképekkel

A hagyományos tájképfotózás szabályai általában a lélegzetelállító és elterülő tájra vonatkoznak.


Ha át szeretnéd lépni a tájképfotózás határait, kísérletezz hosszabb gyújtótávolsággal. Ennek köszönhetően közelebb hozhatod a kompozíció elemeit, szűkítheted a perspektívát és összenyomhatod a jelenet méreteit, így azt a látszatot keltheted, hogy az előtér és háttér közelebb van egymáshoz, mint a valóságban. Ez a technika drámai hatású lehet abban az esetben, ha olyan rétegelt tájképelemekkel dolgozol, mint az erdős hegyek és a nap, illetve völgyek és tengeri látképek.


A speciális objektívtípusokkal egyedivé varázsolhatod a jelenetet. Bővítsd objektívválasztékodat halszemoptikával vagy dönthető és eltolható objektívekkel a friss perspektíva érdekében.

Halszem objektív

A kör alakú perspektíva merésznek tűnhet, azonban az objektív 180°-os széles látómezeje stílusjeggyé válhat, és kiváló szemszöget biztosíthat a tipikus tájkép esetében. Válaszd egyedi stílusáért, amely a félgömb alakú megjelenésnek köszönhető.

Fisheye Photography

Dönthető és eltolható objektív

Általában városképek és épületek esetében használják. A dönthető és eltolható objektívekkel (TS-E) ki tudod küszöbölni azokat a perspektívával kapcsolatos problémákat, amelyek a ferde szögben készült képek esetében keletkeznek. Az objektív döntését és eltolását külön-külön szabályozhatod, és különböző hatással lesznek a képekre.

Museum Photography

Döntéssel

Museum Photography

Döntés nélkül

Rendkívüli objektív tájképek fotózásához

EF 11-24mm f/4L USM

A Canon híres L sorozatú objektíveinek egyikeként ez a profi ultranagy látószögű zoomobjektív lenyűgöző 11–24 mm-es fókusztartománnyal rendelkezik, valamint a legnagyobb fókusztávolság esetén is csak minimális torzítást tesz lehetővé. A strapabíró, időjárásálló kialakításnak köszönhetően porral és vízzel szemben ellenálló, valamint ideális kemény körülmények közötti fotózáshoz. A 9 lamellás kör alakú blendekialakításnak köszönhetően gyönyörű, elmosódott hátteret készít.

Részletek megtekintése

Ef 11-24Mm F/4L Usm

További ajánlatok…