A wooden chopping board with balls of colourful clay spread along it.

VIDEOTECHNIKÁK

Hogyan készítsd el első stop-motion animációd

Egy stop-motion animáció elkészítése egy szórakoztató fényképészeti projekt, amit az egész család élvezhet. Ennek során egy tárgyról több állóképet készítesz úgy, hogy a felvételek között egy kicsit mozdítasz a tárgyan. Ha ezeket a képeket egymás után egy videó formájában lejátszod, olyan hatást érsz el, mintha a tárgy mozogna.

A legjobb végeredmény eléréséhez az EOS fényképezőgéped beállítása a könnyű része folyamatnak – életet lehelni egy élettelen tárgyba és személyiséggel ruházni fel, az az igazi kihívás.

Ed Jackson, profi animátor tippjei segítenek, hogyan kezdj neki egy stop-motion animáció elkészítéséhez. Miután Ed elvégezte a stop-motion animációk készítésével kapcsolatos képzést, az iparág több szereplőjének is dolgozott, köztük az Aardman Animations-nek is, ahol részt vett a Shaun, a bárány TV-sorozat, Nick Park, Ősember című filmjének, illetve a Shaun, a bárány és a farmonkívüli film elkészítésében is.

Ed megmutatja, hogy néhány alapeszköz – egy Canon EOS 250D fényképezőgép, néhány lámpa és egy modellező gyurmából készített labda – segítségével milyen egyszerű is belekezdeni egy stop-motion animáció elkészítésébe.

Válaszd ki a témád

Rengeteg tárgy hever az otthonodban, amelyek nagyszerű témai lehetnek a projektednek. Például építőkockák, ahogy összeállnak egy épületté, egy zacskó cukorka, ahogy kibújnak a csomagolásukból vagy játékutók, ahogy a konyhapulton versenyeznek. Ed azt javasolja, hogy valami egyszerűvel kezd, ahogy ő is tette a pattogó labdás videójában.

„A plasztilin vagy a modellezőgyurma a kedvenc tárgyam, mert olyan könnyű formázni. A rövidfilmemben egyszerűen csak fentről filmeztem a labdát, ahogy körbemegy az asztalon, közben folyamatosan változtattam az alakját, hogy úgy tűnjön, mintha pattogna.

Azt javaslom, hogy először valami egyszerűvel kezdj, ne bonyolítsd túl! A háttér legyen sima és inkább az animációra koncentrálj. Ha egy történetet szeretnél elmesélni, akkor az legyen egyszerű és rövid – először egy kisebb projekttel kezdj, hogy mindent kipróbálhass, mielőtt valami hosszabb videóba kezdenél.”

Állítsd be a fényképezőgéped

The back of an EOS camera showing the settings used for filming stop-motion.
A legjobb megoldás, ha a fényképezőgéped egy állványra erősíted, hogy biztosan ne mozduljon el és a keretezés minden felvételen azonos legyen.

A filmek normál képaránya 16:9, de fényképezőgéped képaránya állóképek esetén alapértelmezetten 3:2-re van beállítva. A felvételkészítés előtt a fényképezőgéped főmenüjében állítsd át a képarányt, hogy a stop-motion videód „szélesvásznú” legyen. Lehet, hogy Élő nézet módba kell állítanod, hogy elérhesd ezt a beállítást.

Ed azt javasolja, hogy a fókuszt, az expozíciót és a fehéregyensúlyt manuálisan állítsd be. Ily módon a beállítások nem fognak változni, a végső film minden egyes képkockája ugyanolyan lesz. A mesterséges megvilágítás is segít az egységesség megteremtésében.

„A felvételeket készítheted a szabadban vagy egy ablak közelében, a természetes fény az idő előrehaladtával nyilván változik. Nagyobb a kontrollod, ha egy sötét szobában, néhány asztali lámpával dolgozol, de ebben az esetben is előfordulhat, hogy a filmen némi villódzást fogsz látni, ahogy azt enyémen is láthatod. Hozzátesz az összképhez.”

Használj állványt

An EOS camera on a tripod pointing down at a small ball of green clay on a tabletop.
Hogy a fényképezőgép biztosan ne mozduljon be, a felvételek elkészítéséhez használj egy távkioldót vagy az okostelefonodra telepített Canon Camera Connect alkalmazást.

Állvány használatával biztosíthatod, hogy minden felvétel éles legyen és ugyanabból a szögből készüljön. Az EOS fényképezőgép változtatható képszögű kijelzője megkönnyíti a kompozíció beállítását, még akkor is, hogy furcsa szögből készíted a felvételt. „Ügyelj arra, hogy mindent megfelelő módon rögzíts, mert a folyamat során nem szeretnéd a fényképezőgéped mozgatni.” – hangsúlyozza Ed.

Az állvány nagyobb szabadságot is biztosít, ha az expozíció beállításáról van szó. Tartsd az ISO-értéket alacsonyan, például ISO 200-on, hogy a kép nehogy szemcsés legyen. Készíts próbafelvételeket különböző rekesznyílásokkal, hogy megtaláld a megfelelőt, majd a záridő beállításával biztosítsd, hogy a kép kellően világos legyen.

A profi animátorok speciális szoftverek, például a Dragonframe segítségével vezérlik a fényképezőgépet, szabályozzák a felvételkészítést, nézik vissza a felvételeket, programozzák a megvilágítást stb. De kezdésként minden csinálhatsz egyszerűen és a felvételeket kézből is elkészítheted.

Az exponálógomb helyett használhatsz távkioldót is. Ily módon a folyamat közben még véletlenül sem mozdíthatod meg a fényképezőgépet. Ha a fényképezőgéped Wi-Fi-képes, a Canon Camera Connect alkalmazást is használhatod a képek elkészítéséhez és visszanézéséhez, hogy ne kelljen hozzáérned a fényképezőgéphez.

Határozd meg a videó hosszát

Kapcsolódó cikkek
Filmmaker Matthew Vandeputte uses his camera from an elevated position among city buildings. © Pete Jobson

TIME-LAPSE FÉNYKÉPEZÉS

Mozgás rögzítése time-lapse videón

Time-lapse, hyper-lapse és lassított felvételek készítésének legegyszerűbb technikái.

A before-and-after shot of a field of long grass, dark and unedited on the left, with a lighter version on the right after editing in DPP.

TIME-LAPSE FÉNYKÉPEZÉS

Hogyan készíts time-lapse videókat?

Fedezd fel az EOS fényképezőgépekkel készített time-lapse videók világát otthonod kényelméből.

Create and print a time-lapse time stack

TIME-LAPSE

Készítsd el és nyomtasd ki a time stack technikával egyesített time-lapse felvételeidet

Alakítsd át time-lapse felvételedet egyetlen képpé ezzel az útmutatóval, amelyből a time stack technikát, azaz a képsorozatok egymásra helyezését sajátíthatod el.

Ed Jackson rolling a ball of green clay in his hand below an EOS camera on a tripod.
Kezdésként két képet készíts, mielőtt mozgatnád a tárgyad. Ily módon fele annyit kell dolgoznod, és a filmednek egy kellemes rajzfilmes hatása lesz.

Stop-motion projekted hossza a film a képkockasebességétől és az elkészíteni kívánt képek mennyiségétől függ. Ha, például a filmet 25 képkocka/mp (fps) sebességgel akarod lejátszani, akkor ez azt jelenti, hogy minden egyes másodperchez 25 képet kell készítened. 24 képkocka/mp sebességet is használhatsz, ha filmesebb hatást szeretnél elérni.

Mozgasd a témád

Ed Jackson, by his camera on a tripod and a desk lamp, adjusting a ball of pink clay.
Tapasztald ki, hogy felvételek között mennyit kell mozdítanod a tárgyadon – a kis változások simább mozgást eredményeznek, de előfordulhat, hogy így több időre lesz szükséged a történeted elmeséléséhez.

A képkockasebesség határozza meg, hogy felvételenként mennyit kell mozdítanod a tárgyon. „Ha 25 képkocka/mp sebességet használsz, a mozgásoknak nagyon apróknak kell lenniük, hogy finom animált mozgást kaphass, különben minden túl gyorsan fog mozogni.” – magyarázza Ed. „12 képkocka/mp esetén azonban a mozgások lehetnek nagyobbak és nagyobb bátorsággal helyezheted át a tárgyat. Végső soron az a lényeg, hogy mi történik a felvételen és milyen mozgást szeretnél megmutatni.”

Szerkeszd a filmed

A Canon EOS camera on a tripod, pointing down at a chopping board covered with balls of brightly coloured clay.
A mobilkészülékekere és számítógépekre elérhető egyszerű szerkesztőalkalmazásokkal könnyebben összefűzheted a felvételeidet, mint gondolnád.

Ha bármilyen segédalkalmazás vagy szoftver nélkül készítetted el a felvételeket, akkor azokat össze kell fűznöd, hogy egy videót kaphass. Ed régóta az Adobe Premiere Pro-t használja, de te bármilyen alap videoszerkesztő szoftvert is használhatsz. Egyszerűen csak importáld a felvételeket egy idővonalra, ha szeretnél, keverj alá valamilyen zeneszámot, végül exportáld MP4, MOV vagy hasonló megosztható formátumba.

Számos egyszerű alkalmazás érhető el mobileszközökre és számítógépekre is, amelyekkel automatizálhatod a folyamatot és menet közben nézheted vissza a munkád, illetve készítheted el a végső változatot. Ed a Stop Motion Studio nevű alkalmazást javasolja.

A stop-motion animáció gyakorlatilag a videokészítés egyik legegyszerűbb formája. Nincs szükséged hozzá túl sok felszerelésre vagy helyre – habár rengeteg türelemre viszont igen! Bármelyik EOS fényképezőgépet használhatod, egyszerűen csak állítsd manuális üzemmódba és már kezdhetd is a munkát.

Ha már magabiztos vagy az alapokat illetően, elkezdhetsz különböző technikákkal kísérletezgetni és kialakítani a saját stílusod. „A Shaun, a bárány TV-sorozat készítése során minden egyes másodperchez átlagosan 12-szer mozdítottuk meg a bábukat.” – meséli Ed. „Minden pozícióról két képet készítettünk, hogy meglegyen lejátszáshoz szükséges felvételmennyiség. Ha minden mozgásról két felvételt készítesz, azzal időt takarítasz meg és lelassítod az animációt, ami sokkal rajzfilmszerűbb hatást eredményez. Azonban egy mozifilm készítésekor a bábukat képkockánként 24-szer vagy 25-ször mozdítottuk meg, hogy sokkal élethűbb eredményt kapjuk.”

Az egész arról szól, hogy csak csináld, bátorít Ed. „Légy kreatív, tanulj a hibáidból és élvezd a folyamatot.”

Szerző: Marcus Hawkins

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához