Feltörekvő fotósok karrierútját segítik a Canon programjai

A fotó-videó óriás Student Development nemzetközi programjának két magyar résztvevője is bekerült a TOP 100 kiválasztott közé.

Budapest, 2023 december 19. –  A jövő fotósait támogatja a Canon „Student Development” néven futó programja, mely lehetőséget ad a feltörekvő fényképészek számára, hogy munkáikat megmutatva elinduljanak a fotós szakma rögös, ám élményekkel teli útján. A program által 100 diák – köztük Járosi Boglárka Alina és Melegh Noémi Napsugár révén két magyar – részesült mentorálásban, akik hírügynökségek és újságok elismert szakértőitől, valamint a Canon nagyköveteitől tanulhattak.

„Adj egy fényképet, és én felépítem belőle a világot”. Susana Fortes fotózásról alkotott gondolata akár a fiatalokhoz, tanulókhoz vagy a pályakezdőkhöz is szólhat, akik különböző fotós tapasztalatokból és lehetőségekből próbálják felépíteni a maguk világát.

Ezzel a céllal álmodta meg és hozta létre a Canon a „Student Development” programját, mely több száz olyan fiatal feltörekvő fotósnak próbál segíteni, akik később ebben szeretnének kiteljesedni. A CSDP (Canon Student Development Program) nagyszerű lehetőséget kínál a fotós közösség tapasztalt szakembereivel történő megismerkedésre, valamint ezáltal a diákok részt vehetnek a legfontosabb iparági eseményeken.

A CSDP a fotóriporterek következő generációja számára felbecsülhetetlen értékű ugródeszkává vált, melyet tovább erősít a tény, hogy a korábbi „öregdiákoknak” neves hírügynökségeknél és nemzetközileg elismert kiadványoknál sikerült elhelyezkedniük.

A programban résztvevő legjobb 100 diák személyes mentorálásban részesül elismert szakértők, valamint a Canon nagykövetei által, és közülük mintegy 30-an meghívást kapnak egy ötnapos workshopra.

A kiválasztott 100 diákot a program szakértő mentoraival kötik össze, hogy egy-egy négyszemközti beszélgetés keretében megvitassák jelenlegi munkájukat és hosszabb távú karrierterveiket. Virtuális szemlék segítik portfólióik és projektjeik szinopszisának finomítását, de terítékre kerülnek a különböző szerkesztési lehetőségek, valamint a narratív készségek további erősítései is.

Az idei programban két tehetséges magyar fotós Járosi Boglárka Alina és Melegh Noémi Napsugár is bekerült a TOP 100-ba, akik örömmel osztották meg élményeiket, és meséltek az ezzel járó lehetőségek kapcsán.

„Az idei Canon Student Development Program második fordulójának keretein belül lehetőségem nyílt egy általam választott fotóssal vagy szerkesztővel online konzultálni mindenről, ami szakmailag foglalkoztatott. A cél alapvetően a szeptemberben Gironában tartott workshopon való részvétel volt. Ugyan ide nem kerültem be idén, részt vehettem az október elején rendezett – szintén a Canon által szponzorált – Eddie Addams workshopon az amerikai Jeffersonville-ben, New York államban. Az ehhez és a CSDP-hez hasonló személyes képzések sok pozitív energiát adnak, mely egyedi lehetőség a kapcsolatépítésre is, hiszen a világ élvonalába tartozó fotósokkal, szerkesztőkkel beszélgethetünk és kaphatunk visszajelzést a munkánkra” – számolt be élményeiről Napsugár.

Hozzá hasonlóan Járosi Boglárka Alina is rengeteg pozitív élménnyel és kapcsolattal gazdagodott a CSDP keretén belül:

„Európa, Afrika és a Közel-Kelet (EMEA) területéről 100 fotóst választottak ki idén, akik vagy tanulmányokat folytatnak ebben a műfajban, vagy a fotós mentoruk ajánlotta be őket. A versenynek három fordulója van: 3 óra portfólió-kiértékelés és felkészülés a következő fordulóra a 40 mentor egyikével, egy négy napos workshop-sorozat és részvétel a Visa pour L'image-on, valamint a hamburgi Portfolio Review-ra való bejutás, amely nagy értékű felszerelést és ösztöndíjat jelentett” – vázolta fel Alina, majd ezt követően kitért élményeire.

• Járosi Boglárka Alina pályamunkája

„Bár a legtöbbet jelenleg filmes technikával való streetfotózással foglalkozom, a leadott projektjeim két teljesen más aspektusát mutatták be a munkáimnak: az egyik anyag az HBO Max Spy/master című sorozatának teaser-forgatásán készült unit still- és behind the scenes-képekből, a másik pedig a budapesti éjszakai élet techno partijain készült portrékból állt – mindkettő digitális technikával a Canon digitális rendszerével lett készítve. A mentorálás alatt sok hasznos tanáccsal láttak el, főként abban kaptam segítséget, hogy a képeimet összefüggő sorozattá tudjam alakítani, valamint jobban tudjak történetet mesélni a kollekciókba rendezéssel. Mivel nem jutottam tovább a következő fordulóba, így van lehetőségem pályázni a jövőre is, amit mindenképpen meg fogok tenni – már csak azért is, hogy láthassam, milyen hatással volt rám a mentorálás és mikben sikerült fejlődnöm az eltelt idő alatt” -

A Canon Magyarország elhivatott helyi szinten is aktívan közreműködni a fiatalok felkarolásában. Többek között a PTE szakmai napok keretén belül előadásokkal és a termékek bemutatásával, prezentációjával igyekezett közelebb hozni az egyetemista tanulók számára a fotós szakmát és a legmodernebb technikákat.

A vállalat mindemellett a Young People programja révén is segíti a feltörekvő fiatalabb fotósgenerációt, így rendszeres támogatója a DUE médiatáboroknak, ahová idén nyáron is több készüléket biztosított.

YPP2023CHU-prize event (1).JPG

Young People Programme díjátadó

„Óriási segítség volt a Canon részéről, hogy ilyen fényképezőgépeket tudtunk használni. Enélkül elképzelhetetlen lett volna az egész munka. Mindenkinek a tudásához mérten tudtunk adni gépet, amivel egész nap ismerkedhetett és kitapasztalhatta, hogy miként tudja a legjobb fotót készíteni vele. A fényképezőgépek sokfélesége miatt teljesen az alapoktól tudtunk indulni, és a fotózás minden folyamatát meg tudtuk mutatni a beállítástól a kép elkészítéséig” – mondta el Szabó Zsombor a 2023-as DUE tábor fotós csoportjának vezetője, majd hozzátette: „Nagyon könnyen használhatóak a Canon fényképezőgépjeik. Átláthatók a beállításukban, amit jól bizonyított, hogy az addig csak telefonnal fotózó diákok is már az első napot követően tudták használni a gépeket, és manuális módban fényképezni vele. Szinte biztos vagyok abban, hogy minden DUE táboros diáknak a fényképezőgépet és a fényképezést ezentúl a Canon fogja jelenteni.”