Deer close up wildlife in focus

Fókuszálási technológiák

Ha egy fényképre vagy filmre pillantunk, az első, amit észreveszünk rajta, az a fókusz megléte annak hiánya.

A Canon 1987-ben elsőként integrálta a fókuszáló motort az objektívbe, és azóta több olyan motort vezetett be, melyek a fókusz megtalálására és követésére lettek tervezve a gyorsan mozgó témák esetében. Eközben megmarad az irányítás a pontos fókusz és az egyenletes, halk működés érdekében.

Jelenleg három fő típusú technológia létezik a fókuszáló motorok terén a Canon objektívekkel való használathoz. Ezek a következők: STM, USM és a hagyományosabb DC motor. Vegyük szemügyre az ezek között lévő eltéréseket, hogy gyarapítsd a tudásod, és az igényeidnek megfelelően tudd kiválasztani az objektívet.

STM

Az STM objektívek remek képeket és még jobb videókat készítenek. Nevüket a léptetőmotornak nevezett technológiáról kapták, mely által az objektív egyenletesen és csendesen tud fókuszálni – két nagyszerű jellemző, ha videofilmek rögzítéséről van szó.

Az objektívekben lévő egyes motorok nagyon hangos és zavaró zajjal járnak fókuszálás közben. Az STM objektívek viszont csendesen fókuszálnak, így többet rögzíthetsz a környezet természetes hangjaiból. A Canon STM technológiája hihetetlenül csendes objektívek skáláját kínálja, melyek a legtöbb jelenet esetében kellően gyorsak fotók rögzítéséhez is.

Fogaskerekű STM

Kisebb, kompaktabb STM objektívjeink (pl. az EF 50mm f/1.8 STM) „fogaskerék típusú” STM-mel rendelkeznek. Ez egy nagyon kompakt STM motor, mely ferde fogazású fogaskerekekkel vezérli a fókuszt.

Csavarhajtásos STM

A nagyobb méretű STM objektívek közé tartozik a „csavarhajtás típusú” STM, mely a fogaskerekűhöz képest még hangtalanabb és gyorsabb működést tesz lehetővé.

USM

Az USM (ultrahangos motoros) még ma is a leggyakrabban használt AF motortípus a Canon EF objektívkínálatában. Minden USM motorban közös, hogy forgómozgássá alakítják át az ultrahang rezgési energiáját az objektív mozgatásához. Jelenleg ez a leggyorsabb fókuszáló motor a Canon kínálatában, ennek ellenére lehetővé teszi a fókusz manuális finomhangolását is az autofókusz teljes kikapcsolása nélkül.

Gyűrűs típusú USM

Gyűrűs típusú USM található a Canon professzionális objektívjeinek többségében – irányítást, nagy sebességet és pontosságot tesz lehetővé. Az USM motor elég erős ahhoz, hogy gyorsan és könnyen tudja mozgatni a nagy teleobjektívekben lévő súlyos objektívcsoportokat, de képes kiküszöbölni a sebességet csökkentő fogaskerékrendszer szükségességét is. Az USM motorokat emellett nagy tartóerő jellemzi, így a motor kikapcsolása után a fókuszáló objektívcsoport minden további behatás nélkül is a helyén marad. A gyűrűs típusú USM nem olyan halk, mint az STM motorok, de még mindig hihetetlenül csendes a teljesítményéhez képest.

A gyűrűs típusú USM mechanizmusa egy rotorból és egy sztátorból ál – egy rugalmas váz piezoelektromos kerámia-feszültségelemmel. Ha a sztátor körülbelül 30 000 Hz-es, rezonáns frekvenciájú váltóáram alá kerül, rezgések keletkeznek, melyek folyamatos forgásban tartják a rotort. A 30 000 Hz az ultrahangtartományba esik, és innen ered az USM motorok neve.

Ring type USM and Mirco USM comparison diagram

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

A Canon EF objektívkínálatának egyik legelismertebb tagja sporteseményekhez és akciójelenetekhez. Az USM biztosítja a vadvilági és sportfotózáshoz szükséges villámgyors autofókusz és követési teljesítmény mögötti hajtóerőt.

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens
Motorbike rider action

Micro USM

Míg a gyűrűs típusú USM kialakításának köszönhetően az objektív kör alakú csövébe illeszkedik, a Micro USM sokféle objektívbe illeszkedik a cső méretétől függetlenül. Micro USM motor esetében a rotor, a sztátor és a hajtó fogaskerék egy egységen belül található, melynek súlya durván fele a gyűrűs típusú USM motorénak.

Nano USM

A Nano USM a Canon legújabb innovációja a fókuszálási technológiában. 2016 elején vezették be, és ötvözi a gyűrűs típusú USM sebességét, valamint az STM csendességét és egyenletes működését. Az ilyen fajta motor a jellemzői miatt ideális a gyors cselekmények és filmek rögzítéséhez, ahol a csendes és egyenletes fókuszálás az elvárás.

A Nano USM egységben egy rugalmas fémtest, egy kerámia-feszültségelem és egy hajtóegység található. A kerámiaelemet érő feszültség és annak mértéke határozza meg a meghajtás irányát és sebességét. Az eredmény egy olyan fókuszrendszer, amely pontos és gyors vezérléssel biztosít egyenletes fókuszt.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

Ez volt az első olyan Canon objektív, mely Nano USM-et tartalmazott. Különösen hasznos, amikor az egyenletes fókusz elengedhetetlen a természetesnek tűnő fókuszátmenethez. A Nano USM rendkívüli irányítást ad, lehetővé téve a fényképezőgéphez képest távolodó vagy közeledő téma egyenletes követését.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM lens
Basketball players action

Közvetlen hajtású motor

Ha a kiszemelt objektív nevében nem szerepel az „USM” vagy az „STM”, akkor valószínűleg egy hagyományosabb DC-t vagy közvetlen meghajtású motort használ az autofókusz biztosítására, de nem rendelkezik az STM vagy USM technológia nagy sebességével, egyenletességével és csendességével.