CIKK

A pénzügyi részleg rossz hírének átformálása

Miért kell, hogy a pénzügyi vezetők most reagáljanak a digitális átalakulásra?

Útmutató letöltése

Útmutató a pénzügy hibrid környezetben történő átalakításához

Tudja meg, hogyan értékelheti vállalkozása digitális érettségét!

Útmutató letöltése

Woman speaks to men in a meeting

Átalakuló pénzügy

Napjainkban ötből négy pénzügyi szakember állítja, hogy a részlegük nem képes lépést tartani a szervezet más digitális átalakulási terveivel, ami rengeteg termelékenységet, költségeket és hatékonyságot érintő problémát vet fel. A pénzügyi osztály eddig hagyományosan a manuális folyamatokra támaszkodott, most pedig küzdenek a gyors változások követésével, vagy folyamatosan ellenállnak azoknak. Valójában a pénzügyi szakemberek 66%-a szerint jobban támaszkodnak a papíralapú domumentációra, mint a más üzleti munkakörben dolgozók, míg 88%-uk ismeri el teljes mértékben, hogy küzdenek a vállalkozás digitális céljainak elérésében.

A fokozatos innováció látszólag a pénzügyi részlegektől kiinduló hiánya szintén azt az érzést keltheti, hogy a pénzügy kizárólag költségközpontként működik. A modern pénzügyi osztályok számára rendelkezésre álló digitális, automatizálási és optimalizálási lehetőségeknek köszönhetően azonban ez távolról sem igaz. Sőt, annak ellenére, hogy mindez nagy vállalás, a digitális átalakulás tájékozott és átgondolt megközelítése jelentősen hatékonyabb működéshez és pénzforgalomhoz vezethet a vállalkozáson belül. Ráadásul a vállalat egészét tekintve is sikeresebb együttműködést tesz lehetővé a munkacsoportok és a részlegek között.

Hogyan nézzünk szembe a digitális átalakulással járó változással?

A vállalkozások gyakran próbálnak túl hamar „teljesen digitálisra” átállni, remélve, hogy az egyik napról a másikra bekövetkezik. Valójában azonban ez a váltás túl összetett és nagy horderejű ahhoz, hogy egyszerre végbemenjen, ezért a hibrid szervezetek valóságával kell megbarátkozni. Ezenfelül azt is feltétlenül biztosítani kell, hogy a digitális és analóg munkafolyamatok különféle új kombinációi továbbra is képesek legyenek az együttműködésre, és a lehető legkoherensebb üzletvitelt valósíthassák meg.

Javasolt indulási stratégia lehet először a digitális átalakulás munkakörökre, folyamatokra, sőt, dokumentumokra való lebontása, hogy ezáltal előbb a papíralapú, manuális, illetve sérült folyamatokat lehessen helyreállítani. Ez elsősorban a pénzügyi részlegek számára jelent kihívást, hiszen ők továbbra is túlzottan a manuális folyamatokra és a régebbi rendszerekre hagyatkoznak. A digitális átalakulás ugyanakkor egyenletes tempó bevezetésével sokkal könnyebben kezelhetővé válik. A digitálisan továbbfejlesztett üzleti modellek megvalósítását megelőző további előkészületek közé tartozik még a stabil alapok lefektetése, például a megfelelő technológiai infrastruktúra kialakítása és a személyzet digitális képzése is.

A pénzügyi részleg átalakítása nyereségközponttá

Egy vállalkozás számára a versenyelőny elérésének egyik legjelentősebb forrása a fizetési folyamatok megvalósítási hatékonyságának mértéke, ezért a pénzügy sikeres digitális átalakulása kulcsfontosságú.

A pénzügynek is el kell jutnia a 21. századba! Új világ ez új kihívásokkal (pénzforgalom kezelése, csalások, készpénz láthatósága és jelentések készítése, valamint megfelelés és szabályozások, hogy csak néhányat említsünk). Ezzel együtt azonban új digitális technológiák is megjelennek, amelyek segítenek ezen új kihívások megoldásában; a pénzügynek pedig ki kell használnia ezeket. Most.

A digitális világban tett utazás elengedhetetlen ahhoz, hogy a pénzügy kívülről és belülről is lassú, elavult költségközpontjáról alkotott kép jól teljesítő nyereségközponttá alakuljon, amely valódi üzleti értéket nyújtva segít a vállalkozásoknak minden alkalommal az innovációra való törekvésben.

Az átalakulás során még a legapróbb lépések is jelentős eredményeket garantálnak. A kulcsfontosságú folyamatok automatizálásával például azonnal könnyebb lesz a számlák vagy a nyugták teljes életciklusának visszakeresése, valamint a pénzforgalom- és a készpénzkezelés is javul, hiszen a P2P automatizálás és a közvetett kiadások jobb kezelése nagyobb átláthatóságot tesz lehetővé. Az automatizálást követően a helyszínen, szoftverszolgáltatáson keresztül vagy szolgáltató által kiszervezve egyaránt egyszerűbb lesz a bevált gyakorlatok fenntartása, ugyanis így fokozatos és kötelező intézkedések is bevezetésre kerülhetnek.

Amint egy pénzügyi csoport készen áll az optimalizálásra, igazi, az egész munkakörre kiterjedő nyereség válhat elérhetővé. A vállalkozások huszonhárom százaléka rendelkezik a beszerzéshez és a pénzügyhöz szükséges automatizálási technológiával egyaránt, de a digitális átalakulás teljes körű fejlesztéséhez szükséges integráció sehol sem valósul meg. A pénzügyi és beszerzési részlegek szorosabb együttműködése különösen is olyan dolognak számít, amelyben a vállalkozások elismerik a technológia kínálta lehetőségeket. A nagy mennyiségű, rutinszerű és ismétlődő feladatokhoz, például a számlák feldolgozásához a robotikus folyamatautomatizálás (RPA) intelligens módon rögzíti és ellenőrzi az adatokat, valamint biztonságosan interakcióba lép más vállalati alkalmazásokkal, ami nemcsak fokozott tempót és pontosságot, hanem kevesebb költséget is eredményez. Az RPA a vállalkozás szempontjából fontos döntések gyorsabb és intelligensebb meghozatalához is segítséget nyújt.

Ezeknek a fejlett és automatizált technológiáknak a hatékony megvalósítása valódi lehetőséget jelent a különféle formájú és méretű vállalkozások pénzügyi részlegei számára, amelyek így a nyereség és a hatékonyság új központjaiként szerezhetnek maguknak új hírnevet. A részben az adminisztratív feladatok ellátására kialakított részlegek korábbi hírnevének sikeres elhagyásával a pénzügy a modern vállalkozásokhoz igazodva alakíthatja ki új vázát, amelyben valódi rálátást, innovációt és – ami a legfontosabb – nyereséget kínálnak.

Tudja meg, hogyan alakíthatja át a pénzügyi részleget!

További megoldások

További tájékoztatás

Vállalkozása pénzügyi tevékenységének átalakításához lépjen kapcsolatba a Canonnal!

Lépjen velünk kapcsolatba!