CIKK

Az automatizált munkafolyamatok jelentik a pénzügyi részleg jövőjét?

A következőkben bemutatjuk, hogyan használható fel a technológia a pénzügyi munkakörben a hatékonyabb és intelligensebb munkavégzésre.

Anyag letöltése

A pénzügyi részleg nyereségközponttá alakítása automatizálással

A készpénz a lényeg, a fizetési folyamatok hatékonysága pedig jelentős versenyelőnynek számít. Tegye meg Ön is az első lépést a pénzügyi munkakör automatizálása felé!

Tartalom letöltése

Calculator

Váltás automatizálásra

Napjaink üzleti vezetői folyamatosan a megfelelő egyensúlyt keresik a működési hatékonyság növelése, a költségmegtakarítás, az innováció bevezetése és az ügyfélélmény javítása között. A megfelelő képlet azonban nem egyértelmű, a digitális megoldásokkal pedig állandóan a működési hatékonyság és az üzleti fejlődés tökéletes egyensúlyát igyekeznek megteremteni.


Az elmúlt évek vezetőségi megbeszélésein a pénzügyi osztály és a pénzügyi vezető általában nem vett részt az egyeztetésekben, és kijelölt feladatkörükön belül mint „számvizsgáló” szolgáltattak híreket a pénzügyről.


Ma azonban a pénzügyi tevékenységnek központi szerepet kell kapnia az innováció biztosításában, az automatizált digitális technológiák bevezetése pedig kulcsfontossággal bír ebben a feladatkörben.
A „számvizsgálói” szerep levetkőzéséhez a pénzügynek olyan automatizálási stratégiákra kell áttérnie, amelyekkel megszűnnek a munkakört az innovációban, a növekedés elérésében és a nyereség fokozásában akadályozó, időigényes feladatok. Tehát ha a vállalati munkafolyamatok automatizálásának globális piaca 2026-ra várhatóan eléri az 5,2 milliárd dollár értékű bevételt, miért küzdenek a vállalkozások még 2019-ben is a bevezetésükkel?

Engine

Az automatizálás útját álló tényezők

A kötelezettségek teljesítésének automatizálása nemcsak bonyolult, hanem költséges átalakítási folyamatot is jelent. Ez a vezetők figyelmét sem kerülte el, amint azt az AIIM a Canonnal közösen készített „Finance and Accounting in 2017: Automating Core Information Workflows” (Pénzügy és számvitel 2017-ben: a legfontosabb adatátviteli munkafolyamatok automatizálása) című jelentésében is hangsúlyozta. Valójában a pénzügyi szakemberek 25%-a véli úgy, hogy egy kötelezettségek teljesítését automatizáló megoldás alkalmazása nem lenne érzékelhető hatással a számlafeldolgozási költségeikre. Ennek ellenére 23%-uk jósol 15–20%-os költségcsökkenést a kötelezettségek teljesítését automatizáló megoldás bevezetésével, és 22% várja a számlázási költségek 25–50%-os mérséklődését. Miért feledkeznek meg mégis az automatizálás kézzel fogható előnyeiről?


Nyilvánvaló, hogy a pénzügy automatizálásával nem oldható meg minden. A kép azonban tisztábbá válik, ha figyelembe vesszük, hogy akik már pénzt fektettek az automatizálás folyamatába, pozitív és a pénzügyi részlegek törekvéseinek megfelelő visszajelzést adtak: 28%-uk számolt be 25–50%-os költségcsökkenésről a kötelezettségek teljesítését automatizáló megoldás bevezetéséből adódóan. Az automatizálást alkalmazó szervezetek 24%-a jelezte, hogy a megoldás 3 hónap vagy annál rövidebb idő alatt megtérült, míg ez 36%-uknál egy év alatt következett be. Ezek az eredmények azonban továbbra sem feltétlenül ösztönzik a vállalatokat, akik még mindig nem mernek belevágni az automatizálás folyamatába.
A költségek ugyanakkor a kihívásnak csak egy részét jelentik. Úgy tűnik, a kultúra szintén a pénzügy újjáéledésének útjában áll. Míg a szervezetek egyharmada (29%) a tőke hiányát teszi felelőssé az automatizálásra való hajlandóságuk elapadásáért, 27%-ukat a változás kezelése miatti aggályok tartják vissza. Az átmenet természetesen nem mindenkinek egyformán kényelmes, ha azonban a pénzügy elkötelezi magát amellett, hogy a vállalkozás produktív és proaktív részévé válik, a digitális felülvizsgálat egyszerűen nem maradhat el.

Az automatizálásban a vezetőknek kell élen járni!

A legnehezebben átléphető korlát ugyanakkor talán a hagyományok korlátja. A vezetők huszonkét százaléka az automatizálást olyan megoldásként írja le, amely „sem testre nem szabható, se nem illeszkedik a jelenlegi prioritásaikhoz”; ez pedig az automatizálási projektek előtérbe helyezése iránti érdektelenséget vonja maga után. További 23% számol be arról, hogy a sorrendek felállítását csak megnehezíti, ha egyszerre több projekt között kell egyensúlyozni. Az, hogy a felsővezetők érdektelenségből valójában visszafogják az automatizálást, nyilvánvaló. Az alkalmazottak negyede (27%) említi a felsővezetők figyelmének és támogatásának hiányát olyan jelentős akadályként, amely gátolja a kötelezettségek/követelések teljesítésének automatizálására irányuló projektek jóváhagyását, pedig a fejlett eljárásokkal nagy mértékben növelni lehetne a teljesítményüket.

Végtére is a vezetőket, mielőtt elköteleznék magukat bármilyen átalakítási terv mellett, meg kell győzni az automatizálásban rejlő lehetőségekről. Bár az előnyök, például a gyorsabb megtérülés (46%), a nagyobb pontosság (46%) és a jobb adatrögzítés (35%) bizonyára már többek cselekvésre ösztönöztek, a digitális világban kevés tapasztalattal rendelkező vállalkozások számára ez továbbra is ijesztő lépésnek tűnik. A pénzügyi csoportoknak ezért az átalakuláshoz erős megtérülési terv kidolgozására kell összpontosítaniuk, amelyben először a vállalkozásra a legnagyobb hatást gyakorló, mégis minimális befektetést igénylő folyamatokra fókuszálnak. Csak akkor léphet életbe átfogóbb automatizálási stratégia, ha a felsővezetés is meggyőződött az előnyökről.

Ahhoz, hogy a pénzügyre egyszer tényleg innovatív munkakörként tekintsenek, amely hozzájárul a vállalat előrehaladásához, számvizsgálóként szerzett rossz hírét komoly erőfeszítések árán kell kiiktatni a köztudatból. A lehetőség most adott. Az automatizálás a pénzügy számára minden más részlegnél több lehetőséget rejt, és megszabadítja a pénzügyi részleget annak rossz hírétől.

Fedezze fel, hogyan alakíthatja át a pénzügyi részleget nyereségközponttá!

További megoldások

További tájékoztatás

Be lehet-e építeni az automatizálást az Ön pénzügyi tevékenységébe?

Lépjen velünk kapcsolatba!