Paddling-Johnny-Haglund.jpg

Gyors akciójelenetek rögzítése

Samo Vidic

A szlovéniai Bled városában született és nevelkedett sportfotós, Samo Vidic 17 éves korában amatőr fotósként kezdte pályafutását. Lenyűgözték a különféle fényképezőgépekkel, objektívekkel és filmekkel elérhető eredmények. Gyorsan tanult, és hamarosan felismerte, hogy a fotózás lehet álmai munkája.

23 éves korában kezdett professzionális fotósként dolgozni, és 2005 óta a Red Bull fotósaként utazza be a világot, és készít felvételeket a világ legjobb sportolóiról.

Amellett, hogy részt vesz a Getty images munkájában, Samo fotói a világ számos neves sportmagazinjában – mint az Outside, a L’Équipe és az ESPN – is megjelentek. 2013-ban a Red Bull Illume Image Quest „Szárnyak” kategóriájának győztese volt; többszörös nyertese a Slovenian Press Photo versenynek is.

Samóval akkor beszélgettünk, amikor felkészült a legújabb Come and See filmünk, a Városi szörfösök állóképeinek elkészítésére.

Szörfös-Samo-Vidic

© Samo Vidic – Canon felfedező. Canon EOS-1D X Mark II fényképezőgéppel és EF300mm f/2.8L IS USM objektívvel készült; az expozíciós idő 1/250 mp volt f/3,5 rekeszértékkel és ISO 400 érzékenységgel.

Felkészülés a fotózásra

„Mindig élveztem a sportok és az akciójelenetek megörökítését. A helyi szörfösök Alex, Karine és Tao fotózása a müncheni Eisbach-folyón, Münchennel a háttérben, egyszerűen fantasztikus. Szerintem nagyszerű, hogy valami ennyire váratlan dolog, mint a városi szörfözés létezhet, ahol az emberek egyszer csak felbukkannak, és a többiek pedig nézhetik őket a hídról. Kihívást jelent azonban egy nyílt munkaterületen dolgozni, ahol az emberek csak úgy sétálgathatnak. Úgy érzem, hogy a felszerelésemen kívül semmit nem tudok irányítani.”

Drámai akciójelenetek rögzítése

„Egy izgalmas akciójelenetet szeretnék megörökíteni Münchennel a háttérben, mert ezzel bemutathatom, hogy mindez tényleg Münchenben történik. A fényekkel igyekszem növelni a drámai hatást, a mozgást pedig villanófénnyel fogom kimerevíteni. Nagyon jól fog működni, mert többnyire naplementekor és éjjel fogjuk készíteni a felvételeket.”

Samo felszereléslistája

„Az új Canon EOS-1D X Mark II tökéletes az ilyen akciódús, éjszakai felvételekhez, mert az autofókusza rendkívül gyors, ISO-érzékenysége pedig valóban kiemelkedő. Ezt úgy értem, hogy biztosan éles és részletgazdag felvételeket fogok készíteni. Rendkívül érzékeny fényképezőgép, és teljes mértékben megbízom benne.”

A fotózáshoz a Canon 24–70, 70–200 és 35 mm-es objektíveket fogok használni. A 35 mm-es objektív lehetővé teszi, hogy igazán nagy, f/1.4-es rekesszel fotózhassak, amivel meglehetősen elmosódott hátteret kaphatok eredményül. A 70–200 mm-es objektívvel eltávolodva is közeli képet készíthetek. Az ebből a helyzetből készített fotók előnye, hogy rugalmasabban dolgozhatok, és a legjobb kép érdekében alkalmazkodhatok az adott helyzethez.”

Szörfösök-Samo-Vidic

© Samo Vidic – Canon felfedező. Canon EOS-1D X Mark II fényképezőgéppel és EF70-200mm f/2.8L IS II USM objektívvel készült; az expozíciós idő 1/200 mp volt f/5 rekeszértékkel és ISO 200 érzékenységgel.

Hozd ki a legjobbat a sportolókból

„A szörfösök vagy általánosságban a sportolók fotózásából a legjobbat hozhatod ki, ha ismered a megörökített sport néhány jellemzőjét. A fotózás előtt mindig elbeszélgetek velük, és a fotózás közben gyakran megmutatom nekik a képeket. Néha fáznak vagy éhesek, de amikor megmutatok nekik néhány igazán jól sikerült képet, attól plusz energiához jutnak.”

Rövidebb út a nagyszerű fotóssá váláshoz

„Az emberek megkérdezik, hogy ismerek-e rövidebb utat a jó fotóssá váláshoz. Egyszerűen elmondom nekik, hogy ha jó akarsz lenni, ahhoz nem vezet rövidebb út.”

Légy jól informált

Következik: Nézd a világot kereső nélkül.

Feliratkozás a hírlevélre