City Night Lights

Örökítsd meg a folyton változó városokat – Beno Saradzic

A többszörös díjnyertes Beno Saradzic szlovéniai születésű time-lapse cinematográfus, fotográfus és vizuális művész, aki jelenleg az Egyesült Arab Emirátusokban, Dubaiban él. 18 évnyi 3D-s számítógépes animációs munka után 2008-ban új kreatív utak után kezdett kutatni, így jutott el a fotográfia és a time-lapse cinematográfia világához.

Számos fényképét és time-lapse filmjét mutatták be helyi és nemzetközi médiumokban és publikációkban. Munkájára a fény és a kompozíció egyedi alkalmazása jellemző, melyre erős hatással voltak a nagy filmklasszikusok és a hagyományos művészetek, és melynek az építészet, a technika, a tudományok és a természet szépségének szeretete adja az alapját.

Jelenlegi lakóhelyének fotózásáról, továbbá arról beszélgettünk vele, hogy hogyan ragadható meg a folyton változó város rengeteg arca.

Abu Dhabi fotózása új szemszögből

A városfényképezés rajongójaként mindig új és érdekes szemszögek után kutatok. A legtöbb esetben a megmászható legmagasabb felhőkarcolók tetején kötök ki. Ezért nagyon izgatott lettem, amikor Abu Dhabiban megláttam a hihetetlenül magas World Trade Center tornyainak építkezését.

Az alacsonyabb torony, a Trust Tower 60 emeletes és 278 méter magas. A magasabb, Burj Mohammed Bin Rashid nevű torony az Egyesült Arab Emirátusok fővárosának legmagasabb épülete. A torony 92 emeletes és 381 méter magasan nyúlik az égbe.

Tisztában voltam vele, hogy ezeken az épületeken nincsenek erkélyek, ahonnan fotózni lehetne. Az egyetlen megoldás az volt, hogy a tetőről fotózzak, amikor mindkét szerkezet elkészül, de az üveg elemeket még nem helyezték fel a helyükre. A város legmagasabb pontjáról, zavartalan kilátással szerettem volna fényképezni, hogy úgy mutathassam be Abu Dhabi városát, ahogy azelőtt még senki más.

Az engedély megszerzése

Az építkezési területre való bejutás természetesen nem volt egyszerű; minden, építkezési és építészeti területen tevékenykedő ismerősömet felkerestem, és közel egy hétnyi telefonálgatás és levelezés után engedélyt kaptam arra, hogy felmenjek Abu Dhabi csúcsára. Mondanom sem kell, mennyire izgatott voltam.

Egy fantasztikus fotózás

Az első fotózásra 2011. március 28-án este került sor a Trust Tower 60. emeletén. Akkor már évtizedek óta éltem Abu Dhabiban, de azelőtt soha nem láttam a várost ilyen magasságból.

A vibráló neon színek, a kereskedelmi negyed hatalmas forgalma, a hihetetlenül sűrűn beépített területek és a várostervezés katonás rendje mély hatással volt rám. A fotózás estéjéről az erős szél és a hideg is maradandó élmény marad. Azt hittem, hogy a fülem, az orrom és az ujjaim letörnek a helyükről. Micsoda fantasztikus este volt!

A tökéletes időjárási körülmények

Minden Egyesült Arab Emirátusokban élő fotós pontosan ismeri azt a nehezen megfogható, misztikus ködöt, ami évente egyszer vagy kétszer jelenik meg a környéken. Éjszaka, a sivatagban alakul ki, kora reggel elindul a part felé, és útközben magába temeti a várost, mielőtt a reggeli nap melege miatt pillanatok alatt eltűnne.

A köd rendkívül sűrű, és sok problémát okoz a reptereken és az utakon, azonban a városfotósok számára az elképzelhető legérdekesebb időjárási jelenség. Nagyon régóta próbáltam már megörökíteni a ködbe vesző várost, de soha nem jártam sikerrel. Vagy akkor kaptam engedélyt tetőről való fotózásra, amikor a ködnek nyoma sem volt, vagy a ködös utcákon ragadva bosszankodtam, amikor nem volt engedélyem a tetőre való feljutásra. A szerencse végül 2013. január 24-én mosolygott rám, amikor végre megörökíthettem az Abu Dhabi utcáit magába temető ködöt. A Burj Mohammed Bin Rashid 92. emeletén készítettem a képet, ami teljes mértékben megérte azt a sok fáradtságot és erőfeszítést, amit a tervezésbe és a megvalósításba fektettem.

A mai napig ez a kedvenc városfotóm

A város különböző arcainak megörökítése

Mindkét fénykép csaknem ugyanazon a ponton készült, csak más napon és más időpontban, így a város két teljesen különböző arcát mutatják be: a dinamikus, lüktető és élénk, valamint az álmos, álomszerű, csaknem szürreális arcát. A város két homlokegyenest ellentétes karakterét csak rajtaütésszerűen lehet elcsípni. Ehhez általában korán reggel kell kelni, amikor még mindenki alszik

Emlékszem, ahogy felnéztem a torony tetejére a járdáról, és nem láttam a tetejét. Arra gondoltam, hogy „ajánlom, hogy megérje a fáradtságot”.

A fényképek elkészítése

Építkezési területen, különösen felhőkarcolón fényképezni nagy kihívást jelent. A kivitelező vállalat komoly biztonsági előírásokat határozott meg, és ehhez még hozzájött a rengeteg formalitás is, amit előzőleg el kellett intézni.

Napi szinten, sőt egy nap többször is ellenőriztem az időjárás-előrejelzést, hogy pontosan tudjam, hogy mikor várható köd, majd ezt a fotózási engedéllyel is össze kellett egyeztetnem.

Légy jól informált

Következik: Nézd a világot kereső nélkül.

Feliratkozás a hírlevélre