Látványos parkour akciófelvételek Samo Vidiccel

Samo Vidic portréja

© Samo Vidic

Samo Vidic már lassan 20 éve professzionális sportfotós. A Canon nagyköveteként rendszeresen tudósít a nagyobb sporteseményekről magazinok és újságok számára, emellett híres sportsztárok portréit és neves márkák reklámkampányait is fotózza. A Red Bull számára 2005 óta készít sportfotókat.

Samo nemrégiben a török Storror parkourcsapatot fotózta Isztambulban, ahol látványos képeket készített a különböző magasságú felületekre leugró, felkapaszkodó és átfutó sportolókról. Megkérdeztük, milyen jó tanáccsal szolgálhat azon fotósok számára, akik készen állnak a szabadfutás és más, nagy oktánszámú városi sport fényképezésének kihívásaira.

Találd meg a legjobb látószögeket!

„Az előkészület a fényképezéshez nélkülözhetetlen, különösen olyan gyors és kiszámíthatatlan sportok esetén, mint amilyen a parkour” – mondja Samo. „Nyilvánvalónak hangzik, de mielőtt nekivágsz, győződj meg róla, hogy nálad van minden fontos felszerelés, így a megfelelő objektívek, a feltöltött akkumulátorok és a tartalék memóriakártyák.”

Samo szerint fontos, hogy a fotózás napján megtervezd, mit is fogsz tenni. „Mielőtt kivenném a Canon EOS-1D X Mark II fényképezőgépemet a tokjából, beszélgetek a sportolókkal és alaposan körülnézek a helyszínen, hogy pontosan tudjam, hol vannak a tökéletes fénykép készítéséhez megfelelő nézőpontok” – mondja.

A megfelelő objektívek kiválasztása is kulcsfontosságú. „Fontos, hogy sokoldalú, egyben robusztus objektívekkel dolgozzunk, mivel a fényképezőgép elszenvedhet néhány ütést munka közben” – magyarázza Samo.

Fotózz gyorsan és keresd a részleteket

„A gyors tempójú városi sportokhoz nagy látószögű objektív használatát javaslom, mint amilyen a stabil és sokoldalú Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM. A távoli képekhez a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM objektív kiváló választás, mert tökéletesen lehet vele a részletekre fókuszálni és kiemelni a sportolót a háttérből.”

A parkourozók folyamatosan mozgásban vannak, így ezt a sportágat elég nehéz fényképezni. A legjobb eredményeket Samo szerint az expozíció beállításának szabályozásával lehet elérni.

„Ahhoz, hogy minden mozdulatot lencsevégre kapjunk, a lehető leggyorsabb záridő használatát javaslom” – tanácsolja. „Legalább 1/1000 másodperces sebességre van szükség, az autofókusz beállítása legyen AI Servo. A lehető legkisebb zársebességet érdemes használni.”

Ha még újonc vagy a sportfotózás terén, Samo szerint a legjobb választás a Canon legújabb, tükör nélküli fényképezőgépe, a Canon EOS M50. Könnyű, akár 10 képet is rögzít másodpercenként, gazdag, 4K felbontású felvételeket készít, a képeket pedig zökkenőmentesen továbbítja a felhőbe vagy egy okostelefonra” – részletezi.

4 férfi felfut egy szállítókonténerek felé vezető darun

© Samo Vidic

Gyakorold a technikád

Akár a parkour, akár más városi sport fotózásában szeretnél kiemelkedni, Samo tanácsa ugyanaz: gyakorolj, amennyit csak tudsz! „Készíts képeket mindenféle fénybeállítással, különböző szögekből és perspektívákkal” – javasolja.

„Járj el a helyi sportklubba, ahol finomhangolhatod fotós készségeidet és kitanulhatod a fényképezőgéped beállításait és lehetőségeit. A siker nem máról holnapra köszönt be, a gyakorlás elengedhetetlen. Törd meg a rutint, próbálj ki új dolgokat, csinálj valami mást!”

Samo Vidic Canon nagykövet munkáiból többet láthatsz a weboldalán, a mozgássérült sportolókról szóló projektjét pedig itt találod.

Két, vonattetőre ugró férfi

© Samo VidicInterjú: David Clark