Ismerkedj meg a „geometriakeresőkkel”, Daniel Ruedával és Anna Devísszel!

© Francesc Planes

Csatlakozz hozzánk, miközben az épületfotós Anna Devísszel és Daniel Ruedával beszélgetünk.

Fedezd fel, hogy mi áll az ötletes és absztrakt módú történetmesélésük mögött, és hogyan váltak Instagram-sztárokká az épületek és utazás iránti szeretetüknek köszönhetően.

Hogyan indult el a pályátok? Mi fogott meg benneteket a fényképezésben?

D: Gyerekként mindig voltak fényképezőgépek otthon, így már fiatalon kísérletezni tudtam a fotózással. Sok próbálkozás és hiba volt, de mindig szerettem megosztani az általam létrehozott képeket a MySpace-hez és a Flickr-hez hasonló weboldalakon. Segített megértenem, hogyan fejlődött a saját személyes stílusom. Ezeken a felületeken együtt láttam a képeimet, miközben témánként kezdtek el felbukkanni a hírfolyamomban.

A: Egyke vagyok, így mindig igyekeztem kreatív módon szórakoztatni magam. Amikor már kicsit untam a festészetet, elkezdtem képeket alkotni a fotózáson keresztül, és hamar rájöttem, hogy sokkal többet is kihozhatok a fényképezőgépből.

Nyilvánvalóan az építészet rendkívül fontos szerepet tölt be a képeiteken. Mennyire hatott a fotózási stílusotokra?

D: Nos, mindketten építészek vagyunk, így az építészet minden aspektusa érdekes és izgalmas számunkra. Nagy szenvedélyt érzünk iránta, de ez nem feltétlenül érdekes más emberek számára, akik nem építészek vagy tervezők. Ezért szeretjük a kissé természetes vagy játékos képeket; illetve ami még fontosabb, szeretjük a történetmesélést.

© Daniel Rueda & Anna Devis

Szeretjük az emberi tényezőt a fotóitokon. Milyen történeteket próbáltok elmesélni ezekkel?

D: Amikor építészeti témákról készítünk felvételeket, nagyon fontos a méretek érzékeltetése; így kezdődött el az egész. Később azonban absztraktabb módon kezdtünk el kísérletezni az emberi tényezővel. Az épületek mértékének és egységességének természetes, emberi módon való elvonatkoztatásával segítünk a nézőnek átérezni az építészet szépségét.

A: Arra törekszünk, hogy minden, amit létrehozunk a lehető legminimalistább, ugyanakkor legötletesebb legyen. Mondhatjuk ez lett a történetmesélési stílusunk: az ötletes minimalizmus. Mi csak szeretnénk megosztani a szenvedélyünket más emberekkel olyan egyszerű és szép módokon, amelyeket mindenki képes érteni és értékelni. Fontos, hogy minden megközelíthető legyen.

A történeteitek aprólékos gonddal vannak megkomponálva. Hogyan készültök fel az egyes felvételekre?

D: Én inkább maximalista vagyok. Mindig átgondolom, hogyan fog elkészülni a felvétel. Milyen ISO-t használjak, a szintek tökéletesek-e vagy sem... Ilyenféle dolgokat gondolok át. Anna kreatívabb. Őt kevésbé érdeklik a számok, és mindent intelligensebben, fogalmi szempontból közelít meg. Szerintem a fő ok, amiért ilyen jól működnek a képeink az, hogy két nagyon különböző ember vagyunk.

A: Utazás előtt a felvételeink 90%-át otthon megtervezzük. Minden, amit létrehozunk olyasvalami, amit előtte megterveztünk. Mindig tudjuk, hogy milyen kellékek fognak kelleni az egyes képek elkészítéséhez. Néhány elem spontánabb, de mindig tervvel utazunk.

Van kedvenc felvételetek, amelyet együtt készítettetek?

A: Úgy gondoljuk, hogy a legjobb képünk még hátravan. De mindig úgy tűnik, hogy a legújabb képünket szeretjük a legjobban, mivel mindig tanulunk és fejlődünk.

D: Sok idő, tervezés és hiba jut minden egyes felvétel készítésére. Amikor végül eléred a felvételt, amelyet szerettél volna, és megosztod, azonnal az új kedvenceddé válik. Nem tudsz mit tenni; mindig ez lesz az a felvétel, amelyet abban a pillanatban a legközelebb érzel magadhoz.

© Daniel Rueda & Anna Devis

És van kedvenc helyetek?

D: Sok van. Néhány közülük nagyon divatos az Instagramon, mint például a La Muralla Roja. Ez egy csodálatos pasztellszínekben pompázó, hatalmas útvesztő, amely Calpe városában, Spanyolországban található. Sajnos ez egy magán lakóépület, és napjainkban nem engedélyezett a látogatása.

A: Néhány másik pedig egyszerűen jól elrejtett gyöngyszemek a városban (mint például a Jussieu kampusz átriuma), amelyek arra várnak, hogy megtaláld. A legutóbbi párizsi utunk során felfedeztünk egy színes területet a Pierre et Marie Curie Egyetemen.

© Daniel Rueda & Anna Devis

Milyen tanácsot adnátok valakinek, aki idén nyáron szeretné megörökíteni az első városi történetét?

A: Szerintem a legjobb tanács, hogy fedezd fel azokat a helyeket, amelyek nincsenek benne az útikönyvedben. Nem fogsz olyat találni a fő turisztikai helyeken, amit már valaki ne vett volna észre, ezért utazás előtt végezz kutatómunkát, és tudd meg, hol vannak érdekesebb területek. Ott fogod rögzíteni a legszebb képeidet.

D: És ne bonyolítsd túl!

Nagyszerű tanács! Befejezésként, mik a legközelebbi kilátások számotokra?

D: Kezdők számára: idén szeretnénk elkezdeni árulni a saját nyomatainkat. Az emberek már régóta szeretnék megvásárolni a képeinket, és szerintem eljött ennek az ideje. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy számos izgalmas projekten dolgozhatunk együtt különböző márkákkal, de annyi minden van, hogy nem is tudjuk, hol kezdjük. Szintén nem régen érkeztünk meg Los Angelesből. Még nem igazán vagyunk túl a jetlagen, de már újra el kell kezdenünk pakolni. Pár nap múlva Bécsben tartunk workshopot. Közvetlenül utána pedig Amszterdamot is meglátogatjuk... Szóval, figyeljétek a további történeteinket!

Kövesd Daniel és Anna történetét az Instagramon

Daniel és Anna fotótáskája

Fényképezőgépek:

Canon EOS 5D Mark III

Canon EOS M6

Objektív:

Canon TS-E 24mm f/3.5L II

Nyomtató:

Canon PIXMA PRO-10S

Egyértelműség és lendület érdekében szerkesztett válaszok.Interjú: Donna Williams