Marcelo del Pozo

Spanyolország fehér falvai betekintést nyújtanak a letűnt múltba

Marcelo del Pozo írása

Marcelo del Pozo
Marcelo del Pozo

Kocka alakú házikók vakító csoportjai Andalúzia olajfákkal borított hegycsúcsain. A „Pueblos Blancos” – más néven fehér falvak – Dél-Spanyolországban találhatók, és arról kapták nevüket, hogy az épületeket mésszel festették be, így őrizve meg a belső terek hűvös hőmérsékletét.

Marcelo del Pozo

A szűk utcák labirintusa még azokból az időkből maradt ránk, amikor a térség neve Al-Andalus volt, és a középkori muszlim területek részét képezte. Számos név arab eredetű, mint például „Alcala”, aminek a jelentése „kastély”.

A „de la Frontera”, magyarul „a határról” egy gyakori utótag, amely szintén az ősi múltra utal vissza, arra a korra, amikor Spanyolország keresztény és muszlim részekből állt.

Marcelo del Pozo

A helyi ünnepek között szerepelnek vallásos körmenetek – ahol az emberek virágokkal díszített szobrokat visznek a kőutcákon – és bikafuttatások, amikor szabadjára engedik a bikákat a faluban, és a résztvevők rácsok mögé bukva térnek ki az állatok szarva elől.

Marcelo del Pozo

Ez a régió gyönyörű, és sok Dél-Spanyolországba utazó turista látogat el ide, ugyanakkor ez az ország egyik legszegényebb tájegysége, és itt az egyik legmagasabb a munkanélküliségi ráta az Európai Unió területén.

Marcelo del Pozo

Az Eurostat adatait szerint 2015-ben Európán belül Andalúziában volt a második legmagasabb a munkanélküliségi ráta, ugyanis szinte minden harmadik ember munkanélküli volt. A fiatalok több mint fele munkanélküli.

Marcelo del Pozo

Az itt élők eredetileg olívaolaj-gyártásból éltek – Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj termelője –, azonban változnak az elvárások, és a fiatalok nem akarnak hosszú órákon át, kevés pénzért robotolni a földeken.

„A fiatalok a városokba menekülnek” – mondja a 19 éves Jose Maria Cortijo, aki Arcos de la Frontera, Vega de los Molinos nevű részén lakik. Egy fehér falu, mely a völgybe vezető hegygerinc peremén található.

Marcelo del Pozo

Agustin Pina, a Sierra de Grazalema nemzeti park területén található, közeli Villaluenga del Rosario falu sajtkészítője is így látja.

„A fiatalok nem akarnak a földeken dolgozni, mert az rabszolgamunka” – mondja az 58 éves férfi, aki egész életében a földeken dolgozott. „Hétfőtől péntekig akarnak dolgozni.”

Marcelo del Pozo

Az itt lakók szerint falu a régi idők szellemét idézi, éppen ezért nagyon csendes és nyugodt.

„Ha ellátogatok a nagyvárosokba, alig várom, hogy visszajöjjek” – mondta Cortijo, Maria Jose Manzano 50 éves anyja. „Ott minden hangos, gyors és stresszes.”

(Sonya Dowsett írása)