Young gypsy child stands in a shaft of light

Paolo Pellegrin

Élet a sötétben

Paolo Pellegrin
Paolo Pellegrin

Nagykövet


Az elismert Magnum-sajtófotós és Canon-nagykövet Paolo Pellegrin beszél az EOS 5D Mark IV első használata során szerzett tapasztalatairól, és összehasonlítja a gépet az EOS 5D sorozat korábbi darabjaival.

Amikor Paolo Pellegrin elkészíti a rá olyannyira jellemző dokumentumfotóit, különleges érzékkel ragadja meg alanyai legintimebb pillanatait. Módszeréhez legalább annyi tapintat és diplomáciai érzék kell, mint szakértelem. Paolo kapcsolatteremtési képessége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy alanyai megbízzanak benne, és beengedjék életükbe.

Legutóbbi kalandjai egyikéhez Paolo az EOS 5D Mark IV prototípusát vitte magával Rómába, ahol a városban élő egyik cigány család mindennapjait és kultúráját örökítette meg. Ez a projekt is ékes példája Paolo és az EOS 5D sorozat hosszú és gyümölcsöző kapcsolatának – e fényképezőgépek a teljes képmezős képminőséget a dinamikus teljesítménnyel és a hordozhatósággal ötvözik, így az utcai portréktól az éjszakai tájképek készítéséig mindenhez ideálisak.

Amikor Paolót az új fényképezőgéppel szerzett tapasztalatairól kérdeztük, éppen az iraki eseményeket fotózta többek között Ramádiban és Falludzsában. Egy recsegő telefonvonalon keresztül mesélt első benyomásairól…


„Már a kezdetektől fogva használom az EOS 5D sorozat gépeit, és volt alkalmam végigkövetni a fejlődésüket az évek során” – mondta el. „Bár csak néhány napig használtam az EOS 5D Mark IV-et Rómában, mély benyomást tett rám, különösen, amikor kevés fényben kellett használnom.”

Paolo a legtöbb római képet éjjel készítette – többek között ezért is részesíti előnyben a fix fókusztávolságú objektíveket. „Az egyik első dolog, amit észrevettem, az az autofókusz rövid válaszideje volt ezeken a sötét helyeken, ez pedig nagyon fontos számomra” – mesélte Paolo. „A képminőség is jobb volt az ottani körülmények között. A RAW-képeket nézve azonnal feltűnt, hogy minden eddiginél kevesebb zajt látok, és az árnyékos részek is nagyon részletgazdagok.”

Az utazás közbeni fotózás során sokkal nagyobb szerepet kap az LCD-képernyő minősége is. Az EOS 5D Mark IV nagy felbontású, 3,2" érintőképernyőjén a Paolo által készített képek részletesen láthatók, így útközben laptopja használata nélkül is megtekintheti és szerkesztheti őket.

Paolo igen nagyra értékeli az EOS 5D Mark IV magas pixelszámát. „Gyakran készítek nagy nyomatokat kiállításokra, így a több képpont mindig jó” – mondta el.

"Nálam gyakorlatilag mindig be van kapcsolva, kint és bent egyaránt. A fényképezőgép-rendszer egyik legjobb funkciójának tartom."

Egyszerűség

Paolo csak néhány fix fókuszú objektívet használ, mivel kedveli a képminőségüket, a gyors rekeszt, valamint a fix fókusztávolság általi megkötés nyújtotta kreatív lehetőségeket. „28, 35 és 50 mm-es fix objektívet szoktam vinni” – mesélte. „Az objektívekből a gyors EF35mm f/1.4L II USM és EF 50mm f/1.2L USM verziót használom, de az EF28mm f/2.8 II USM-et is szeretem a kis méretéért.”

Paolo táskájában megtalálható az EF24-70mm f/2.8L II USM objektív („Bár nem szeretem a zoomobjektíveket, ez egy nagyon-nagyon jó darab!”), valamint az apró mérete miatt „palacsintának” becézett EF40mm f/2.8 STM is.

Paolo táskájába belenézve nyilvánvalóvá válik, hogy milyen fontos is a felszerelés a munkastílusához. A kicsi és könnyű gépeket szereti, így feltűnés nélkül, gyorsan dolgozhat. Az EOS 5D Mark IV funkciói ebben is sokat segítenek. Vegyük például a korábbi 5D gépek továbbfejlesztéséből született csendes felvétel módot. „Igazán forradalmi újítás volt, amikor a Canon bemutatta a csendes felvétel módot” – folytatta. „Nálam gyakorlatilag mindig be van kapcsolva, kint és bent egyaránt. A fényképezőgép-rendszer egyik legjobb funkciójának tartom.”

Paolo számára szintén újdonság, hogy az EOS 5D Mark IV Wi-Fi/NFC módjával gyorsan átküldheti a képeket a táblagépére. A fényképezőgép azon új funkciója is nagyon tetszett neki, hogy szükség esetén egyszerűen készíthetne képeket távolról a Canon Connect alkalmazással, és gyorsan meg is oszthatná őket.

Az EOS 5D Mark IV nagy mértékben testreszabható, és bár Paolo csak néhány napig használta a prototípust, ráérzett a továbbfejlesztett kezelés előnyeire. „Az érintőképernyő kellemes meglepetés volt. Amíg kézbe nem vettem a gépet, nem is tudtam róla semmit” – kuncogott. „A használata nagyon gyors. Tetszik, hogy böngészhetek a képek között és nagyíthatom őket.”

„A beépített Wi-Fi-t és GPS-t nem volt alkalmam használni, de látom az előnyeiket. A GPS érdekes funkció, és hasznos lehet akkor, amikor például a sivatagban készített képek helyét kell meghatározni.”

"Igazán forradalmi újítás volt, amikor a Canon bemutatta a csendes felvétel módot."

Paolo Pellegrin photographs gypsy children with EOS 5D Mark IV

Paolo véleményéből is kitűnik, hogy az EOS 5D sorozat nem csak egyetlen funkció miatt népszerű a sajtófotósok körében. Ez inkább a gépek sokoldalúságából fakad: ezek a tükörreflexesek sok mindenben nagyon jók. Az EOS 5D Mark IV-ben pedig minden megvan ahhoz, hogy méltó utódja legyen úttörő elődeinek.

Paolo tovább mesélt: „Számomra főleg a fájlméret és a minőség volt döntő, főleg kevés fényben. Az AF és hasonló funkciók csak egyre jobbak lesznek. Itt Irakban most nincs nálam a gép, pedig nagyon jól jönne. Őszintén remélem, hogy a jövőben újra használhatom…”

Nagykövetek és történetek

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiráció

Fedezd fel az EOS 5D Mark IV működését profi fotósok kezében

Még több felfedezés