The EOS 5D Mark IV captures a wedding in low light

Jeff Ascough

Egekben kötött házasság

Jeff Ascough
Jeff Ascough

Nagykövet


A neves esküvői fotós és Canon-nagykövet Jeff Ascough, valamint felesége és egyben fotós partnere, Sarah megmutatják, hogyan újult meg és lett izgalmasabb az esküvői fotózáshoz való hozzáállásuk az EOS 5D Mark IV jelentős technikai előnyökből álló tárházának köszönhetően.

Jeff és Sarah Ascough számára fontosak a részletek. Az Egyesült Királyságból származó, többszörösen díjnyertes fotós duó világszerte híres a páratlanul csodálatos képeiről, melyek hemzsegnek a részletektől, és a sajtófotós látásmódját tükrözik.

Így amikor nemrég egy romániai esküvő alkalmával lehetőségük nyílt az 5D Mark IV kipróbálására, Jeff és Sarah nagyon izgatottan várták, mennyivel lesznek jobbak a digitális fájlok az új 30,4 megapixeles CMOS-érzékelőnek köszönhetően. Lesznek olyan jók, hogy elpártoljanak az 5D Mark III és 6D munkaeszközeiktől? Körülbelül egy perc alatt észrevették, hogy a RAW-fájlok szabálykönyve alaposan és igazán újraíródott...

„A fájlok csodásak voltak. Amikor először láttam őket képernyőn, Sarah azt hitte, már dolgoztam rajtuk. A JPEG-ek tökéletesek voltak. Annyira jól sikerültek, hogy azon gondolkoztam, miért kellett egyáltalán RAW-ot készítenem. A bőrtónusok csodásnak tűntek, a felső és az extrém csúcsfények közötti átmenet egyenletesebb lett, és sokkal több árnyékot tudtam visszaszerezni anélkül, hogy a kép zajossá vált volna. A dinamikatartomány sokkal jobb volt.”


Megvilágítási kihívások

A szabadtéri esküvő során Jeff nagyon sokféle és erős kontrasztú fénnyel dolgozott. A 38 fokos hőség a legrátermettebb fényképészt is próbára tette volna, a felszerelésről nem is beszélve.

„A megvilágítás trükkös volt” – ecseteli. „Sarah-val nagyrészt nappal szemben fényképeztünk. A hátulról megvilágított ceremónia sok becsillanással és kevés kontraszttal járt. Rögtön feltűnt, hogy az EOS 5D Mark IV, különösen az EF 24-105mm f/4L IS II USM objektívvel káprázatosan kezelte a becsillanást. Azonnal magabiztos lettem.”

Sarah-t is azonnal lenyűgözte a fényképezőgép teljesítménye. „Nem vagyok igazán technikai fotós, így olyan gép kell, mely azt nyújtja, amire abban a pillanatban szükségem van. Jeff állítja be a gépet a stílusunknak megfelelően, nekem pedig van időm megörökíteni a különleges pillanatokat.

„Főként gyenge fényben tapasztaltam nagy eltérést a fókuszálásban. Míg a 6D számára kissé nehéz lehet éles képet készíteni, az 5D Mark IV azonnal rögzítette és megtartotta a fókuszt még akkor is, amikor a vendégek járkáltak. Ez számomra egy lehengerlő előny.

„Az EOS 5D Mark IV azonnal kényelmes volt, és örömmel tapasztaltam, hogy egyáltalán nem nagy vagy nehéz. A munkám során nagyon hozzászoktam az EOS 6D-hez, de azonnal tudtam, hogy a lehető leghamarabb váltani fogok erre az új típusra.”

Jeffet a fényképezőgép mellett az objektív is lenyűgözte. Egy esküvői fotósnak ez tökéletes párosítás. „Az objektív önmagában is a készlet rendkívüli darabja. A korábbi modellhez képest rengeteget fejlődött. Hihetetlen a különbség” – lelkesedik.

„Az egyik legjobb dolog, ami manapság az esküvői fotózásra jellemző, hogy a kéréseknek megfelelően sokkal több ideig és több képet kell készítenünk, ezért próbálunk minél kevesebb felszerelést magunkkal vinni. A zoomobjektívek remekek, de a nap végére kifogysz a magas ISO funkcióból, ezért kizárólag arra a kis időre magaddal kell vinned a gyorsabb, fix fókusztávolságú objektívet. Az 5D Mark IV jobb ISO teljesítményével körülbelül egy fokozattal tovább játszhatsz, ami óriási előny egy f/4-es objektív használatakor. Ez az egy objektív egész napra elég, hacsak nem szeretnél kis mélységélességű hatásokat. Elértem arra a szintre, hogy ezzel az egy géppel és objektívvel is el tudom végezni a munkám. Jobban tudok összpontosítani arra, amit csinálok, nem kell állandóan cserélgetnem az objektíveket, és mindig teljesen megbízom a teljesítményében. A stabilizálás kitűnő volt, az élesség új magasságokba emelkedett.”

"A korábbi modellhez képest rengeteget fejlődött. Hihetetlen a különbség."

Felfedezésre váró lehetőségek

Jeff csak úgy tudta megfelelően összehasonlítani az 5D Mark IV-et és az 5D Mark III-at, hogy mindent kikapcsolt. „Az összes automatikus korrekciót – a digitális objektívoptimalizálót, mindent – kikapcsoltam, hogy össze tudjam őket vetni. Ez a gép kétségtelenül nagyon jelentős előrelépésnek bizonyul minden tekintetben. Könnyebb, ami által vonzó választás az egész napos használathoz, és a két kártyának köszönhetően egyszer sem volt gondom a tárhellyel. Emellett gyors és jó reakcióképességű, azaz ideális társ.”

Az EOS 5D Mark IV egyik újdonsága a Wi-Fi, melyet sokan igényeltek, és Jeff nagyon kíváncsi volt rá. „A Wi-Fi érdekes fejlesztés egy esküvői fotós számára” – mereng Jeff. „Sokat beszélnek manapság az esküvői fotósok számára készült online platformokról, ahol közvetlenül a gépről lehet megmutatni az ügyfélnek az esküvőn készített képeket. Ez jelenleg még gyerekcipőben jár, de a technológia már ott van az 5D Mark IV-en, hogy az ügyfél kérése esetén ez a munkafolyamat is lehetséges legyen.”

Jól teljesítő fókusz

Jeff számára a kiváló fájlminőség mellett a második fontos szempont az esküvőn a gyors fókusz. „Kilencven százalékban középre fókuszálok, és az 5D Mark IV sebessége észrevehetően nagyobb volt a III-hoz képest. Az esküvőn láttam egy lányt, aki felém tartva jött lefelé egy lépcsőn. Kevés fény volt, de négy vagy öt képet készítettem, és mindegyik éles lett, miközben követtem a fókuszt. Ezt a régi fényképezőgépemmel nem tudtam volna ilyen sikeresen véghez vinni. Ez nagy meglepetésként ért.”

A fókuszálási előnyök mellett Jeff azt is észrevette, hogy a Mark III-mal szemben könnyebb volt az 5D Mark IV beállítása. „Az előző típushoz képest nagyon intuitívak és könnyen használhatóak a menübeállítások. Gond nélkül pontosan úgy tudtam beállítani, ahogy használni szeretem.”

"A kipróbálása után igazi visszalépésnek érzem a régi EOS 5D Mark III gépemet."

„A kipróbálása után igazi visszalépésnek érzem a régi EOS 5D Mark III gépemet” – vallja be. Amikor öt évvel ezelőtt megjelent ez a fényképezőgép, azt hittem, életem végéig ezt fogom használni. Aztán pedig még tovább fejlesztették! Olyan nagy előrelépés, hogy csak a használata után válik egyértelművé, mekkora fejlődést jelent. Aztán pedig már le sem akarod tenni a kezedből!”

„Az EOS 5D Mark IV használat közben észrevétlen marad. Számomra ilyenek a legjobb fényképezőgépek.”

Nagykövetek és történetek

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiráció

Fedezd fel az EOS 5D Mark IV működését profi fotósok kezében

Még több felfedezés