Eddie Keogh – EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Ismerd meg az akcióhősöket

Frits van Eldik

Videó megtekintése

„Ez a fényképezőgép pont az én munkastílusomhoz készült…”

Frits van Eldik motorsportfotós a világ élvonalába tartozik a mozgó témák megörökítésében. A hosszú évek tapasztalatával kialakított egyedi munkastílusa mellett a fényképezőgépének is legalább olyan gyorsnak kell lennie, mint ő. Vajon hogyan teljesít az EOS-1D X Mark II a kezei között? Most megosztja velünk gondolatait a fényképezőgép fókuszsebességéről, és arról, hogyan képes minden egyes pillanatot megörökíteni…

Frits van Eldik

„Egyszerűen briliáns!” – mondja Frits lelkesen. Nem könnyű lenyűgözni egy motorsportfotóst, de ma szinte sugárzik. Most érkezett vissza a spanyolországi Malaga közelében található, privát Ascari versenypályán tartott fotózásról, ahol az EOS-1D X Mark II összemérhette sebességét néhány igen gyors géppel.

„A sebesség a legfontosabb kulcsszó ennek a fényképezőgépnek a leírásakor. Ez a képkockasebességre és az autofókuszra is érvényes. Lenyűgöző!” – teszi hozzá. „Emellett a képminőség is fantasztikus. Az árnyékos részek még akkor is rendkívül részletesek, amikor a fotózott téma háta mögött van a nap. A fájl minősége lélegzetelállító, és a 20,2 MP-es érzékelő nagy dinamikatartománya valóban lenyűgöző.”

Frits szakmájában minden a sebességről szól, és az tette rá a legjobb benyomást, hogy az EOS-1D X Mark II képes egy padlógázzal haladó Ferrarinál gyorsabban beállítani az élességet. Teljes sorozatfelvétel esetén 14 tökéletesen exponált, borotvaéles kép készül másodpercenként, így a holland fotós joggal örül a Canon hihetetlen eredményeinek.

„Amikor a fotózáson teszteltem a fényképezőgépet, láttam, hogy a sorozatok minden képe tökéletesen élesre sikerült” – ismeri be. „Ez meglehetősen izgalmas. Hihetetlen érzés az, amikor a fényképezőgép ilyen sebességű sorozatot készít. Amikor fotózni kezdesz, azonnal az a kényelmes érzésed támad, hogy minden, amit fotózol éles, az autofókusz teszi a dolgát, és befogja a mozgó témákat, hogy neked már csak a kompozícióval kelljen foglalkoznod. Egyszóval igen, sokkal jobban meg lehet bízni a fényképezőgépben, mint a múltban; tudod, hogy pontosan azt cselekszi, amire készült.”

Faster workflow, sharper screen

Gyorsabb munkavégzés, élesebb képernyő

A sorozatfelvétel lenyűgöző sebességének köszönhetően Frits teljes magabiztossággal használhatta élőképes felvételkészítéshez és kompozícióhoz. A WFT-E8 Wi-Fi-adapter hozzáadásával azonban még tovább ment. „Használtam a táblagépről való távvezérlésre is, amikor a fényképezőgép egy autóra volt felszerelve,” magyarázza. „A képet azonnal teljes méretében láthatod a táblagép kijelzőjén, így könnyedén ellenőrizheted a fókuszt és a kompozíciót.”

Az 1,62 millió képpontos felbontásnak köszönhetően Frits azonnal észrevette mennyivel jobb az EOS-1D X Mark II képernyője, mint az EOS-1D X készüléké. Frits elmondása szerint: „A fényképezőgép hátulján most már valóban egyszerűen ellenőrizheted az élességet, ami rendkívüli módon meggyorsítja a munkavégzésemet. Nem kell megvárnom, hogy a laptopomon ellenőrizzem a képek élességét. Megtehetem most már fotózás közben a pályán is, és ez az apró fejlesztés 100%-kal megkönnyítette az életemet.”

Ideális társ gyenge megvilágítás mellett

Mivel Frits a munkavégzés közben minden megvilágítási helyzethez hozzászokott, fontos volt visszaadni, hogy milyen egy átlagos munkanap az Ascari pályán, ami meglehetősen korai kelést jelent…

„Kora reggel vártam, hogy felkeljen a nap, és ISO 16 000 érzékenység mellett fotóztam, ahogy a nap elkezdett az autókra sütni. Ez a számomra legvonzóbb fényhatás, ami a kedvenc 24 órás motorsporteseményeimre, a Le Mans-i reggelekre emlékeztet. Amikor megnéztem a képeket, már jóval a reggeli előtt mosolyogni kezdtem!” – mondja vidáman.

„Emlékszem, hogy hasonló élményben volt részem az EOS-1D X tesztelésekor néhány éve, de soha nem mentem ennyire magasra az ISO-értékkel. Az új érzékelőnek hála, most már megtehetem anélkül, hogy a képminőséggel kapcsolatban aggódnom kellene. A tartomány növekedése és a jobb ISO-teljesítmény új kreatív lehetőségek irányába nyitja meg az utat, különösen, ha egész nap dolgozom.”

„Nagyon ismerősnek tűnt a gép” – erősíti meg. „A menürendszer az EOS-1D X fényképezőgépével megegyező, és teljes nyugalomban használhattam vele bármelyik objektívemet. Minden rendelkezésre álló objektívemet használtam, a járműre szerelt EF14mm, az EF400mm, és még a beépített 1,4-szeres extenderrel felszerelt EF200-400mm zoomobjektív is sorra került. Minden objektív tökéletesen működött.”

„És ez elvezet egy újabb fontos szemponthoz” – folytatja Frits. „A fényképezőgép f/8 rekeszértéknél használt 61 AF-pontja a mindig aktív a vörösen megvilágított fókuszpontok mellett. Mindkét fejlesztés valóban hasznos a hozzám hasonló fotósok számára. Számos hosszú objektívvel kell dolgoznom, és extendereket is előszeretettel használok, így az autofókuszálási képesség nagy segítségemre van, a vörösen megvilágított AF-pontoknak köszönhetően pedig jobban láthatók rossz fényviszonyok mellett az AF-területek.”

Nagy teljesítményű fókusz

„Ha már az autofókuszról beszélünk, el kell mondjam, hogy a fókuszkövetés is sokkal jobb lett” – erősíti meg. „Amikor egy autó nagy sebességgel közelít, a kihívást az jelentette, hogy fókuszban tartsam, ahogy elhalad előttem. Ez a fényképezőgép azonban a kiterjesztett fókuszpontjainak köszönhetően könnyedén megbirkózik a feladattal. Amint befogtad a témát, a rendszer folyamatosan fókuszban tartja.”

„Ezt a fényképezőgépet tetszés szerint állíthatom be. A menü esetbeállításainak segítségével apró módosításokat eszközöltem a fókuszkövetés érzékenységében; a saját ízlésemnek megfelelően állítottam be, és nem volt panaszom a teljesítményére. A fényképezőgép teljes mértékben személyre szabható. Megkönnyíti az életet, és az én munkámban ez egy nagyon jó dolog!"

„Amint elkezdtem fotózni ezzel a fényképezőgéppel, tudtam, hogy meg akarom tartani. Az EOS-1D X Mark II az én munkastílusomhoz készült. Pályám kezdete óta az EOS-1 sorozatú fényképezőgépeket használtam, az EOS-1V filmes fényképezőgéptől kezdve. Mindegyiket használtam, és ez az eddigi legjobb.”

„A Canon mérnökei valóban hallgatnak a profikra” – foglalja össze Frits. „Amikor megkérdezték, hogy szerintem milyen képességekkel kell rendelkeznie egy fényképezőgépnek, örömmel vettem észre, hogy meghallgatták a tanácsaimat. Amint elmondod a véleményed valamiről a Canonnak, kifejlesztenek rá egy megoldást, amely felülmúlja a várakozásokat! Tetszik a hozzáállásuk: elérni a célt minden áron, és túl is teljesíteni azt. Ugyanez az én hitvallásom is.”

További információk a fotósról

Teljes profil megtekintése