A Canon Inc vállalat háttere

A Canon Inc vállalat háttere PDF

Canon Inc. Ltd hátterének letöltése [PDF 149 KB]

Vállalati profil:A Canon Inc. a vállalkozások és fogyasztók számára képalkotási megoldásokat kínáló világelső fejlesztő és ellátó cég, melynek központja Tokióban, Japánban található. 1933-ban alakult meg a Canon első kereskedelmi vállalata, a Kwanon, amit néhány évvel később, 1937-ben követett a Precision Optical Industry Co. Ltd – megszületett a Canon Inc. elődje. Ma a vállalat másológépek, nyomtatók, fényképezőgépek, optikai és egyéb termékek széles választékát fejleszti, gyártja és forgalmazza a különböző fogyasztói csoportok igényeinek megfelelően. A Canon jól csengő márkanév, amely világszerte elnyerte a magánszemélyek, családok, vállalati és ipari szektori felhasználók bizalmát.

Vállalati filozófia – Kyosei: A Canon vállalati filozófiáját a Kyosei kifejezés foglalja össze, ami a közjó érdekét szem előtt tartva történő együttélést és együttműködést jelent. Ez a filozófia átjárja a Canon minden tevékenységét a fenntartható gyártási módszerek fejlesztésétől a fogyasztói választási lehetőségek bővítéséig.

Stratégiai prioritások: A Canon a gyors átalakulás mellett szeretné fenntartani a növekedést úgy, hogy csatlakozhasson a világ 100 legjobb vállalatához. Az új üzleti területeken történő terjeszkedés – orvosi képalkotás, kereskedelmi célú fényképnyomtatás, hálózati kamerák, professzionális filmipar, vegyes valóság –, illetve az összeolvadás és felvásárlás útján történő növekedés mind kulcsfontosságú szerepet játszik ezen cél elérésében. A három regionális központon keresztül történő globális terjeszkedés szintén előbbre viszi a Canon stratégiáját az innováció növelésével és piacközeli termékek gyártásával.

Pénzügy:A Canon Inc. konszolidált nettó forgalma a 2014-es pénzügyi év második felében 926,8 milliárd jen (9,2 milliárd amerikai dollár vagy 6,7 milliárd euró*) volt.
*A dollár- és euróösszegeket csak a könnyebb megértés végett közöljük. A számításhoz használt árfolyam: 101 JPY = 1 USA dollár és 138 JPY = 1 euró. Ez a tokiói valutapiac – 2014-es, második negyedéves – 2014. június 30-án vett körülbelüli árfolyama.

A vállalat felépítése:A Canon hisz abban, hogy a garantált siker kulcs a fejlesztési, gyártási és értékesítési funkció kiépítése minden régióban.

A Canon világszerte körülbelül 194 000 alkalmazottat foglalkoztat gyártási és marketingcélú leányvállalatainál Japánban, az amerikai kontinenseken, Európában, Ázsiában és Óceániában, továbbá globális K+F hálózatában, amely az Egyesült Államokra, Európára, Ázsiára és Ausztráliára terjed ki.

A Canon cégcsoport fő tevékenységi körei

Irodai üzleti részleg: irodai hálózatba kapcsolt multifunkciós készülékek, színes hálózatba kapcsolt multifunkciós készülékek, személyes használatra szánt hálózatba kapcsolt multifunkciós készülékek, irodai másológépek, teljes színes másológépek, személyes használatra szánt másológépek, lézernyomtatók

Kereskedelmi nyomtatási részleg: nagyformátumú tintasugaras nyomtatók, digitális kereskedelmi célú nyomtató

Fogyasztói üzleti részleg: digital SLR fényképezőgépek, kompakt digitális fényképezőgép, cserélhető objektívek, digitális videokamerák, tintasugaras multifunkciós nyomtatók, egyfunkciós tintasugaras nyomtatók, képolvasók, közvetítő eszközök, számológép

Ipari és egyéb üzleti részlegek: félvezető litográfiai eszközök, LCD litográfiai eszközök, orvosi képalkotó eszközök, szemtermékek, mágnesfejek, mikromotorok, számítógépek, mobilterminálok, dokumentumszkennerek

Gyártás és termelés: A Canon folyamatosan fejleszti termelési folyamatait, hogy a megfelelő időben, és egyre jobb minőségű termékekkel tudja kiszolgálni ügyfeleit. A reformok, például a cellarendszerű termelés és az automatizált gyártás bevezetésével a Canon a termelési rendszer folyamatának minden szakaszában (beszerzés, gyártás és forgalmazás) innovációra törekszik. A Canon további célja, hogy a környezetvédelmi szempontból megfelelő alkatrészek és alapanyagok beszerzése és a hatékony forgalmazás révén pozitív hatást gyakoroljon a környezetre.

Az 1961-ben alapított Toride üzem a Canon közel 14 éve bevezetett, egyedülálló cellarendszerű termelési rendszerében végzi az irodai képalkotó termékek gyártását.

A futószalagos folyamatokat száműző cellarendszerű termelési rendszer a gyártás kezdetétől végéig kis létszámú csoportokkal, más néven cellákkal, oldja meg a termékek összeszerelését. Az egyes dolgozók által elvégzett műveletek száma az egyéni készségek szintjétől függ. Ez a termelési mód lényeges szerepet játszott a termelés hatékonyságának javításában, ugyanakkor rugalmasságot biztosít a gyártási mennyiség terén.

K+F és technológia: A Canon elkötelezett a csúcstechnológiai kutatás és fejlesztés iránt, mivel tisztában van azzal, hogy ez az egyedülálló saját termékek gyártásának záloga. A 2013-as pénzügyi évben a cég 306,3 milliárd jent fektetett be a kutatás–fejlesztésbe: ez több, mint az értékesítési forgalom 8%-a. 2013-ban a cég 3825 szabadalmát* ismerték el az Egyesült Államokban, ez összesítésben a harmadik legtöbb. A Canon ekkor a 28. egymást követő évben szerepelt az első öt legtöbb szabadalmat kapott cég között az Egyesült Államokban.

A Canon öt egyedi képalkotó motorja áll az összes jelenlegi Canon termékben megtalálható technológiák hátterében. Ezek a Canon története során kifejlesztett technológiák sorának ötvözésével jöttek létre:

Képrögzítő motor – Nagy felbontás és kiváló képminőség az objektívek, képérzékelők és képfeldolgozó technológiák terén

Elektrofotografikus motor – Az elektrofotografikus technológia adja a világ élvonalába sorolt lézernyomtatók és -fénymásolók lelkét

Tintasugaras motor – A mikroszkopikus, mindössze egy pikoliteres (egytrilliomod literes) tintacseppek adagolására képes technológia még a DNS-chipek gyártásában is használható

Fotolitográfiás motor – A Canon félvezető-gyártási technológiája a legtökéletesebb optikai és ultraprecíziós pozicionáló technológiákat ötvözi

Kijelzőmotor – Az új generációs lapos képernyős kijelzőtechnológia révén nagy képernyőn kis energiafogyasztással kiváló minőségű képek jeleníthetők meg

További információk a Canon cégcsoport globális működéséről: www.canon.com.

*Forrás: Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala; A számítás alapja a heti bejelentések összesített száma.