10 író műve jelent ma meg a 8. Digitális Könyvnyomtatási Pályázat keretében

Versek, próza és mesekönyv a Canon irodalmi pályázatának nyertesei között

Budapest, 2016. szeptember 8. – A Magyar Írószövetség és a Canon közös pályázatának nyertes köteteit ma mutatták be a Petőfi Irodalmi múzeumban. Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Digitális Könyvnyomtatási Pályázat zsűrije tíz alkotást díjazott, amelyek között regények, verseskötetek, esszék, de egy drámaantológia és egy mesekönyv is helyet kapott.

Egyre fontosabb szerepe lesz a digitális könyvnyomtatásnak
„A Canon azért indította el a digitális könyvnyomtatási pályázatot, hogy lehetőséget biztosítson feltörekvő tehetségeknek és rétegműfajokban alkotó szerzőknek a megjelenésre. A digitális nyomdagépek már ma is kulcsfontosságúak, de a jelenlegi trendek alapján szerepük a következő években még jelentősebb lesz”- mondta el Szalai István, a Canon kereskedelmi célú nyomtatás üzletág-igazgatója.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) közel három évtizedre visszanyúló statisztikái¹ szerint ugyanis az itthon kiadott könyvek átlagos példányszáma folyamatosan csökken: míg 1989-ben egy műből átlagosan 14,300 példány került a boltokba, addig 1996-ban már csak 5900 példány, 2006-ban pedig csak 3,365 példány készült. A jelenleg elérhető legfrissebb, 2014-es adatok szerint az itthon kiadott könyvek átlagos példányszáma 1737. Ezzel párhuzamosan a címek száma emelkedő trendet mutat, ebből következik, hogy a digitális nyomtatás jelenti a költséghatékony megoldást, ha kisebb példányszámban több könyvet szeretnénk megjelentetni, hiszen az ofszet gyártás megtérülése csak 1500 példány fölött várható.

Az olvasók nyomtatott könyvek iránti vonzalma pedig úgy tűnik, hogy még nagyon sokáig megmarad, ezt támasztja alá a Pew Research 2016-os felmérése is, mely azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban 2011 óta gyakorlatilag nem változott a papír alapú könyvek olvasottsága.

A Canon támogatásának célja, hogy felhívja a kiadók és rétegműfajban alkotók, illetve most induló írók figyelmét a digitális nyomtatás lehetőségére, mellyel ők is megjelenhetnek a könyvpiacon. A 10 nyertes kötet 250-250 példányban jelent meg, a nyomtatás költségét a Canon állta, a papírt az Europapier biztosította és a nyomtatási illetve kötészeti munkát a Stanctechnik Kft. végezte. Amennyiben a könyvek iránt komoly érdeklődés támad, az igény szerinti utánnyomásról a kiadók maguk dönthetnek később.

A korábbiakhoz hasonlóan idén is átadásra került a legszebb könyvnek járó elismerés, melyet idén Gálla Edit Egy másik életben című verses kötetével nyert meg, melyet a Napkút kiadó ad ki. A nyertes további 100 példányos utánnyomásban részesül. A legszebb könyv kiválasztásának zsűrijében Pesti Sándor a Papír és Nyomdaipari Műszaki Egyesület ügyvezetője, Münnich Dénes a Lupe Magazin főszerkesztője, és Kováts Botond a Canon Hungária Marketingkommunikációs vezetője vett részt.

A 8. Digitális Könyvnyomtatási Pályázat 10 kiadott könyve:

Baán Tibor: Dorádó (regény)
Kiadó: Hét Krajcár Kiadó - Móricz Zsigmond Alapítvány

Gálla Edit: Egy másik életben (versek)
Kiadó: Napkút Kiadó

Horváth Júlia Borbála: Munkakönyv (regény)
Kiadó: AB OVO Kiadói Kft.

Magyary Ágnes: Rövidzárlat az Alvilágban (regény)
Kiadó: Magyar Napló Kiadó Kft.

Nánási Bori: Anonima emlékei (regény)
Kiadó: Szófia Kiadó

Orisek Márta: Pünkösd felé, pünkösd után (versek)
Kiadó: Szent István Társulat az Apostoli Szentszék könyvkiadója

Párhuzamos világok – Ellenfény antológia (kortárs drámák)
Kiadó: Ellenfényért Kiadói, Művészeti És Oktatási Bt.

Persovits József: Írások a könyvnyomtatás világából (esszék)
Kiadó: Optima Téka Kiadó

Szász András: Félbemaradt mondat (regény)
Kiadó: Kráter Műhely Egyesület és Könyvkiadó

Toldi Zsuzsanna: Miklóska mesekönyve (mese)
Kiadó: Napkút Kiadó¹ http://www.mkke.hu/osszesites