Megérkeztek a 4K Cinema EOS-rendszer új csúcsmodelljei: a Canon EOS C700 és az EOS C700 GS PL

Budapest, 2016. szeptember 1. – A Canon két új, professzionális használatra szánt Cinema EOS kamerát mutatott be: az EOS C700-at (EF/PL) és az EOS C700 GS PL-t.

EOS C700 / C700 PL / C700 GS PL


Mindkét modell tökéletes a 4K felbontású videózásra. Kompakt kivitelük révén a tévétársaságok és produkciós irodák egyaránt értékelni fogják a kamerák által nyújtott könnyű használatot, széles dinamikatartományt és páratlan minőséget.

Az EOS C700-as kamera kreatív lassított videofelvételek rögzítésére is képes 4K felbontásban akár 59,94P/50P sebességgel, 2K felbontásban pedig 200p/240p sebességgel (érzékelő crop mód). Opcionálisan 4K RAW minőségben akár 100P/120P sebességgel is tud rögzíteni a dokkolható CODEX¹ RAW felvevővel.

A Cinema EOS rendszerű videokamerák moduláris felépítésűek, így valamennyi forgatási körülményhez illeszkednek. A most bejelentett új modellek elsőként támogatják az Apple ProRes formátumot is. A gyorsan mozgó témákhoz és akciójelenetekhez tervezett EOS C700 GS PL modell pedig az első olyan Cinema EOS-kamera, amely „Global shutter”el rendelkezik.

Minőség és rugalmasság minden egyes produkciónál
Az új EOS-kamerák a kiemelkedő minőségű eszközökhöz szokott tévés és mozifilmes operatőrök igényeit is maradéktalanul kielégítik a Canon Super 35mm-es, maximum 4,5K² (EOS C700 GS PL: 4,2K) pixelszámú CMOS képérzékelőjének köszönhetően, amellyel 4K DCI vagy 4K UHD videókat lehet elképesztő, akár 810Mbps-os bitsebességgel rögzíteni.

A képérzékelő és a három DIGIC DV5 processzor kombinálásával a dokumentumfilm-készítők alacsony zajszintű, kis mélységélességű, nagy felbontású és látványos videókban adhatják vissza a látottakat. A magas, akár 102 400-as ISO értéknek és a beépített ND-szűrőknek köszönhetően az új modellek még magasabb szintű rugalmasságot és elképesztő, mozi minőségű részletességet kínálnak még a legmostohább fényviszonyok között is.

Az EOS C700 EF Dual Pixel CMOS AF-je rendkívül hatékonyan képes fókuszálni és követni egy témát, ami lehetővé teszi a kamera kezelője számára, hogy a kép keretezésére összpontosítson. Az operatőrök nagyra fogják értékelni az új kamerák dupla pixeles fókuszsegéd funkcióját, ami még nagyobb pontosságot biztosít az élesség helyes beállításában. A Canon Log3, Log2 és Log Gamma támogatásával az EOS C700 (EF/PL) képes akár 15 fokozatú dinamikatartományban is rögzíteni (14 fokozatú az EOS C700 GS PL esetén), aminek köszönhetően a felvételt bátrabban és rugalmasabban lehet a HDR utómunkálatok során alakítgatni.

Professzionális munkafolyamat-egyesítés
Az EOS C700 (EF/PL) széles színtér-választékában megtaláljuk a Canon Cinema Gamutot, a BT.2020-at és a DCI-P3-t, valamint az ACES 1.0 munkamenet támogatását is. A kamera támogatja az SMPTE ST.2084 révén történő HDR monitoringot is, ráadásul magas szinten integrált, hatékony és megbízható HDR munkafolyamatok elősegítése érdekében az EOS C700-as valamennyi verziója közvetlenül is tud csatlakozni a Canon 4K referenciamonitorához, az új DP-V2420-ashoz. Ez egy olyan nagy fényerejű referenciamonitor, amely támogatja a HDR kimenethez meghatározott új ITU-R BT.2100-as szabványt.

Az EOS C700 a nagy felbontású filmkészítés minél szélesebb körű elterjesztése érdekében magas bitrátájú, 4K felbontású videofájlokat is képes rögzíteni a belső kettős, az XF-AVC és a ProRes formátumokat is támogató CFast 2.0™ kártyára, valamint képes folyamatosan rögzíteni 4K RAW fájlokat is egy külső rögzítőre. Az Ethernet csatlakozóval (RJ45) is rendelkező EOS C700 lehetővé teszi Full HD felbontású élő videók sugárzását az interneten. A kamera vezeték nélküli hálózatra is képes csatlakozni az opcionális vezeték nélküli egységgel (WFT-E6B/WFT-E8).

A személyre szabható kamera
Az EOS C700-at felhasználó saját igényeihez és az egyes forgatási helyszínek követelményeihez tudja illeszteni. A teljes személyre szabhatóság érdekében az opcionális kiegészítők széles választéka áll rendelkezésre, köztük egy új 0,7”-es OLED kereső, az EVF-V70, ami széles színskálájú Full HD felbontást kínál . Az opcionális OU-700-as távműködtető egység használata forgatócsoportok számára könnyíti meg a felvétel közbeni kameravezérlést. Emellett a kamerát a szabadban történő használathoz SU-15-ös válltámasszal és az új SG-1 markolattal is fel lehet szerelni.

A teljes kreatív szabadság érdekében az amorf objektíveket is támogatja az EF és PL objektívek széles választéka mellett, valamint képes kompatibilis Canon broadcastobjektíveket is használni opcionális B4 adapterekkel (Full HD módban). Az EF-foglalattal és Cinema Lockkal ellátott EOS C700, valamint a Cook/i támogatással érkező EOS C700 PL-nél még arra is lehetőség van, hogy a felhasználó kérésére a Canon szerviz foglalatot cseréljen.

Az EOS C700 legfontosabb jellemzői:

  • 4K (4096 x 2160 pixel) videofelvétel akár 810Mbps-os sebességgel
  • Belső 10/12 bites XF-AVC vagy ProRes rögzítés
  • 4K-s felvétel akár belső 59,94P/50P-s rögzítővel vagy 100P/120P-s opcionális CODEX rögzítővel
  • Akár 15 fokozatú dinamikatartomány
  • Dual Pixel CMOS AF (csak az EOS C700-nál) vagy „global shutter” opcióval


¹ A Canonnal erre a célra kifejlesztett opcionális és dokkolható CDX-36150 CODEX RAW felvevő
² 4,5K RAW felvételt is támogatja majd a firmware frissítés után (ami 2017. március végén lesz elérhető)