Kompakt, 4K felbontású videokamera a Canontól: XC15

Budapest, 2016. szeptember 1. – A Canon ma bemutatta be az XC15-ös típusjelzésű kameráját: az új modell egy kompakt kivitelű, de professzionális felhasználásra szánt videokamera, amely 4K (UHD) és Full-HD felbontású videót tud rögzíteni, emellett állóképek készítésére is alkalmas. Kis méretének köszönhetően az új modell kifejezetten jól használható dokumentumfilmek, függetlenfilmes alkotások, illetve híradós anyagok forgatására.

XC15

A népszerű XC10 modell utódjának szánt XC15-ös kamera elődje legjobb tulajdonságait új jellemzőkkel és funkciókkal kombinálja: megtalálható rajta például egy kettős XLR-bemenettel ellátott mikrofonadapter, amely nélkülözhetetlen a professzionális hangrögzítéshez. A kamera gyors autofókusza és a 24p-s képrögzítési ráta támogatása az operatőrök munkáját könnyíti meg.

Sokoldalú felhasználás, egyszerű munkafolyamatok
Kis mérete és könnyű súlya miatt az XC15 ideális társ a dokumentumfilmek és hírriportok készítésénél, különösen akkor, amikor különböző nézőpontból, szokatlan vagy szűk helyről, például egy autó belsejéből kell használni a kamerát. Az ergonomikus kialakítást támogatja a forgatható markolat is. Továbbá, a vari-angle LCD érintőpanelen kényelmesen követhetjük a felvételt, a nagyítós kereső pedig megkönnyíti az erős fény melletti használatot.

Az XC15 egy tökéletes „B” vagy „C” kamera lehet a filmkészítők számára részben a Canon Loggal való filmrögzítésnek is köszönhetően, amellyel lenyűgöző, 12 fokozatú dinamikatartomány (800%) érhető el. Az új kamera képes 3840×2160 pixeles felbontású UHD/4K felvételek rögzítésére is, 25p-s vagy 24p-s képrátával. A kamera akár 305Mbps sebességgel tud írni a CFast 2.0™ memóriakártyára, ha pedig SD-kártya-bemenetét használják, oda Full-HD felbontású videót képes menteni maximum 50Mbps sebességgel.

A 24p-s rögzítési lehetőség és a „Look” beállítás együttes használata az operatőrök számára lehetővé teszi, hogy más cinema-kamerával készített felvételeket használjanak egyszerűen. A rekesz sebességének állítására szolgáló beállítások egyszerű kezelhetőséget biztosítanak, a gyors autofókusz pedig arcfelismeréssel segíti a hibátlan felvételek rögzítését.

Megfelelni a mai tartalomkészítők elvárásainak
A híradósok és a filmkészítők számára a hangminőség ugyanolyan fontos, mint a képminőség: egy mai videokamera elengedhetetlen tulajdonsága a tökéletes hangrögzítés. Az előző, XC10-es modellt használók visszajelzései nyomán a Canon az XC15-öshöz már MA-400-as mikrofonadaptert is kínál. Ez lehetővé teszi a professzionális szintű hangrögzítést, kiegyensúlyozott és kiegyensúlyozatlan mikrofonokat és vonalszintű audio bemeneteket is képes kezelni, kettős XLR-csatlakozókon keresztül.

Az XC15 rugalmasan használható különböző feladatokra: 8,29MP-es állóképeket is tud rögzíteni 4K/UHD felvételi módban, tehát a mozgóképes tartalmak mellett fotókat is el tud menteni, ami online hírportálok munkatársai számára rendkívül praktikus.

Részletgazdag felvételek még gyenge fényviszonyok között is
Az XC15 kiváló teljesítményt nyújt gyenge fényviszonyok mellett is a 100-tól 20 000-ig terjedő széles ISO-tartományának köszönhetően, ami a tudósítók számára hatalmas előny. A beépített ND-szűrő a vakító fények közötti videózást teszi lehetővé. Az XC15-ösben 1.0 típusú CMOS érzékelő és a Canon DIGIC DV5 képfeldolgozó processzora található, amelyekkel jó minőségű, alacsony zajszintű, kis mélységélességű UHD/4K videókat készítünk. A kamera 10-szeres optikai zoomja és a Canon kategóriájában piacvezető képstabilizátor technológiája tovább növeli a felhasználási lehetőségeket a portrézástól kezdve egészen az úti beszámolókig.

Folyamatos kapcsolat
Az XC15 kétsávos wifi- adatátvitelével működik a Live View funkció, valamint a távoli vezérlés webböngészőn vagy okos készüléken keresztül.

Az XC15 legfontosabb jellemzői:

  • Professzionális minőségű 4K és Full-HD videók készítése
  • Professzionális kettős XLR audiocsatlakozók
  • Profi funkciók és a munkafolyamatok egyszerű kezelése érdekében
  • Diszkrét és nagyon sokoldalú kamera
  • Könnyű kezelni