ÉJSZAKAI FÉNYKÉPEZÉSI TECHNIKÁK

Hogyan fényképezd a szuperholdat: 8 tipp a fantasztikus holdfotózáshoz

Használd ezeket a szakértői holdfotózási technikákat, és fedezd fel, hogyan készíthetsz képeket az éjszakai égbolt egyik leglenyűgözőbb látványosságáról.
Közeli felvétel a teliholdról egy mezőn álló magányos fa felett.

A Hold továbbra is lenyűgöző téma a fotósok számára világszerte, különösen azokban a ritka időszakokban, amikor szuperholdként vagy akár vérholdként jelenik meg. Azonban nehéz lehet lencsevégre kapni. Nagy kihívást jelenthet egy nagyon messze lévő, fényes témát fényképezni gyenge fényviszonyok mellett, mindezt nagy fókusztávolságnál végzett kompozícióval és a fókuszálással. A megfelelő fotófelszereléssel és expozíciós beállításokkal azonban csodálatosan részletes holdfotókat és hangulatos holdbéli tájképeket készíthetsz. Itt megmutatjuk neked, hogyan.

1. Holdfotózási tippek – tartsd szemmel a naptárt!

A Hold egy derült éjszakán, előtérben faágakkal.

A Hold mozgása olyan, mint egy óra járása, de az időjárás kiszámíthatatlan. A holdfotózáshoz a derült éjszaka a legjobb, ezért nézd meg az előrejelzést, mielőtt elindulsz. A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM objektívvel és 400 mm, 30 mp, f/11, ISO 100 beállításokkal készült.

A telihold magasan a fák fölé emelkedik.

2021 és 2025 között évente négy szuperhold lesz, így rengeteg lehetőség nyílik e lenyűgöző esemény megörökítésére. Vérhold 2021 és 2022 májusában, 2022 novemberében, 2025 márciusában és szeptemberében, valamint 2026 márciusában is lesz, amelyek közül néhány megtekintéséhez azonban utazni is kell. A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM objektívvel + Extender RF 1.4x objektívextenderrel és 700 mm, 2 mp, f/10, ISO 1000 beállításokkal készült.

A Hold 27,322 napos keringési ideje alatt bizonyos időszakokban közelebb van a Földhöz. Amikor ez teliholddal esik egybe – a hónapnak az az időszaka, amikor a Nap, a Hold és a Föld együtt áll –, akkor megnövekedett teliholdat vagy szuperholdat láthatunk. A vérhold még ritkább jelenség. Ilyenkor a szokásos szuperhold egybeesik egy teljes holdfogyatkozással. Ez azt jelenti, hogy a Föld teljesen megakadályozza, hogy a közvetlen napfény elérje a Holdat, és csak a Föld légkörében megtört fény marad, ami miatt a Hold halvány vérvörösnek látszik.

2. Tervezz előre!

Egy EOS RP állványon, teleobjektívvel, a tó körüli fák fölé emelkedő Hold fotózására beállítva.

Akár egy fényes teliholdat szeretnél megörökíteni magasan az égen, akár a félhold egy darabkáját, a holdciklusnak megfelelően tervezheted meg a dátumokat, hogy pontosan azt kapd, amit szeretnél.

A Hold a fákon keresztül fotózva, a visszavert fény csíkokat világít meg az előtérben lévő tavon.

Az előre tervezés azt is jelenti, hogy előre meg tudod választani a kompozíciót, akár azt szeretnéd, hogy a Hold magasan a helyi kastély felett legyen, akár a tóban tükröződjön. A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM objektívvel és 300 mm, 1/40 mp, f/6,3, ISO 500 beállításokkal készült.

A Hold fotózása nemcsak a fényképezőgépes képességeid szórakoztató próbája, hanem a Föld és kísérője mozgásának lenyűgöző megismerése is. Pontosan meg tudjuk mondani, hogy a Hold hol fog felkelni, hol ível át az égen, és hol fog lenyugodni, minden éjjel az elkövetkező években. Számos hasznos telefonos alkalmazás létezik, amelyek segítségével pontosan megtervezheted a szögeket, és online nyomon követheted a holdfázisokat. Durva útmutatásként elmondható, hogy a telihold közvetlenül a lenyugvó nappal szemben fog megjelenni.

3. Holdfotózási beállítások

Egy személy beállítja Canon EOS RP fényképezőgépének változtatható képszögű kijelzőjét, miközben a Holdat fényképezi.

Ha egy ilyen világos témát sötétben fényképezel, az expozíciós problémákhoz vezethet, ezért próbáld meg manuálisan beállítani az expozíciót.

Egy Canon EOS RP képernyője, amelyen a fókuszkiemelési beállítások láthatók.

Ha nehezen tudsz a Holdra fókuszálni, próbáld meg a manuális fókuszt. Használd az élő képet, és kapcsold be a fókuszkiemelést, hogy a részletek élesek legyenek.

Az automatikus expozíciós módok nem mindig működnek a Hold fényképezésekor, ezért az a legjobb, ha manuális expozíciót használsz. Lényegében a Holdat érő napfény intenzitása nem változik, így van egy egyszerű expozíciós szabály, amelyet útmutatásként használhatunk – a „looney 11” szabály. Állítsd a rekeszértéket f/11-re, a záridőt pedig az ISO fordítottjának megfelelően, tehát ISO 100-nál 1/100 mp, ISO 200-nál 1/200 mp, és így tovább. Ez azonban nincs kőbe vésve – a záridőt és a rekeszértéket addig variálhatod ezen értékek körül, amíg a kép megfelelőnek nem tűnik.

4. Milyen objektív kell a holdfotózáshoz?

Egy fotós állványon lévő EOS RP fényképezőgépén állítja be az RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM objektívjét.

Egy zoomobjektív, mint a Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM rengeteg lehetőséget biztosít szélesebb holdbéli tájképek és részletes közeli felvételek készítéséhez.

Holdbéli táj egy autópálya felett, hosszú expozícióval elért forgalmi fénycsíkokkal.

Az előtérben lévő elemek egy másik fényforrás megörökítésére is alkalmasak lehetnek, mint például ez a felvétel a hosszú expozícióval elért forgalmi fénycsíkokkal, ami remek módja annak, hogy kontrasztot adj a képekhez. A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM objektívvel és 100 mm, 8 mp, f/10, ISO 250 beállításokkal készült.

A közeli holdfotókhoz szükség van hosszú fókusztávolságú objektívre, de a gyors, drága objektív nem elengedhetetlen, mert a Hold olyan fényes, hogy nincs szükség a csúcsmodell hosszú fókusztávolságú objektívek legszélesebb rekesznyílására. Még egy normál zoom, például a Canon RF 24–105 mm F4-7.1 IS STM is működhet – lehet, hogy nem tölti ki a képkockát, de később bármikor kivághatod a területet. Ez az a pont, ahol az olyan nagy felbontású fényképezőgépek, mint a 26,2 megapixeles Canon EOS RP, megmutatják értéküket.

5. Növeld meg a hatótávolságot

Egy fotós állványon lévő EOS RP fényképezőgépén állítja be a Canon RF 800mm F11 IS STM objektívjét.

Olyan egyedi objektívekkel, mint a Canon RF 800mm F11 IS STM, nem kell bankot rabolnod ahhoz, hogy rendkívül részletes holdfotókat készíthess.

Közeli felvétel a majdnem teliholdról egy derült éjszakán.

Itt a Canon RF 800mm F11 IS STM objektívet kombináltuk egy 2-szeres telekonverterrel, amely hihetetlen, 1600 mm-es hatótávolságot biztosít a rendkívül részletes holdfotókhoz. A kép egy EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 800mm F11 IS STM objektívvel + Extender RF 2x objektívextenderrel és 1600 mm, 1/50 mp, f/22, ISO 100 beállításokkal készült.

Ha ki szeretnéd tölteni a keretet, akkor egy nagyon hosszú objektív, például a Canon RF 800mm F11 IS STM ideális. Az f/11-es rekeszérték tökéletes a holdfotózáshoz, mivel megfelel a „looney 11” expozíciós szabálynak. Az objektívextenderek, mint az Extender RF 1.4x vagy az Extender RF 2x is nagyon hasznosak lehetnek a hatótávolság megnövelésére.

6. Időzítsd a pillanatot

Fényes sárga telihold bukkan fel a fák között.

Ha hosszú objektívvel szeretnéd a Holddal szemben lévő tárgyakat kihangsúlyozni, akkor legalább fél mérföldre vagy annál is távolabb kell lenned tőlük, hogy megfelelőek legyenek az arányok. A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM objektívvel és 500 mm, 0,5 mp, f/8 és ISO 100 beállításokkal készült.

Egy repülőgép sziluettje, ahogy átrepül a telihold előtt.

Ha pontosan időzíted a pillanatot, olyan lenyűgöző felvételeket készíthetsz, mint ez a Hold előtt elrepülő repülőgép. A felvétel egy Canon EOS R5 fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 800mm F11 IS STM objektívvel és 1/1000 mp, f/11 és ISO 1600 beállításokkal készült. © Tibor Szövetes

A szuperhold talán akkor a leglenyűgözőbb, amikor először megjelenik a horizonton. A fénynek oldalirányban kell áthaladnia a Föld légkörén, így a Hold meleg, vöröses színt kap. Ez az a pillanat is, amikor a Hold a legnagyobbnak tűnik, bár ez csak illúzió – mérete az éjszaka folyamán nem változik, de a légkör görbülete nagyítóüvegként hat.

7. Fényképezd a holdat előtérrel

Canon EOS RP fényképezőgép állványra állítva, hogy lefényképezze a Holdat egy tó felett. Egy régi ugródeszka emelkedik magasan a víz fölé.

Az előtérben lévő részletek beépítése a Hold fotózásába segíthet a Hold kihangsúlyozásában, ami érdekesebb képet eredményez.

A Hold visszatükröződik egy tó felett. Egy régi ugródeszka emelkedik magasan a víz fölé.

Ha állványt használsz, és a záridőt egy másodpercre vagy annál hosszabbra növeled, olyan holdbéli tájképeket és földöntúli tájképeket készíthetsz, amelyek szinte úgy néznek ki, mintha nappali fényben készültek volna. A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel és 46 mm, 2,5 mp, f/5,6, ISO 100 beállításokkal készült.

Holdkompozícióinkban azzal is kreatívak lehetünk, ha szemet gyönyörködtető részleteket vonunk be a képbe a horizonton. Azonban gyorsan kell a megfelelő helyen lenned és cselekedned – néhány percen belül a Hold elhagyja a horizontot, és felfelé ível az égbolton.

8. Felejtsd el a teliholdat

Közeli felvétel a Holdról, amely a felszínének jellegzetességeit és részleteit mutatja.

A fogyó vagy növekvő domború hold (amikor körülbelül háromnegyed telihold van) remek alkalom a felszíni részletek megörökítésére. A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 800mm F11 IS STM objektívvel + Extender RF 2x objektívextenderrel és 1600 mm, 1/50 mp, f/22, ISO 100 beállításokkal készült.

Bár a telihold lenyűgöző, nem biztos, hogy ez a legjobb időpont a fotózásra, ha a felszíni jellegzetességeket, például a krátereket szeretnéd megörökíteni. Ugyanúgy, ahogy a fényképezőgép előugró vakuja megvilágítja az arcot, a telihold idején a frontális napfény sok árnyékot eltüntet. A hónap más időszakaiban a napfény inkább oldalról esik be, ami a holdi táj kontúrjainak és részleteinek kiemeléséhez szükséges fényt és árnyékot hoz létre.

Emeld a holdfotózást a következő szintre Andrew Fusek Peters profi fotós további tippjeivel és inspirációjával*.

*Csak kiválasztott nyelveken érhető el.


Írta: Phil Hall

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek