Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

VIDEOTECHNIKÁK

Megörökítendő pillanatok: a család filmezése

Stef és Hannah Michalak „egy videókat készítő bath-i családként” mutatják be magukat. A pár a szülői létük intim pillanatait rögzíti mozifilmhatású videókban, amelyek igen népszerűek lettek – amióta 2012-ben csatlakoztak a YouTube-hoz a Michalak-család heti vlogjai 276 ezer feliratkozót vonzottak és több mint 43 millió megtekintést értek el.

Míg a videók hiteles, spontán bepillantást adnak az életükbe, gondos tervezés, felvételkészítés és szerkesztés eredményei – a folyamatot Stef próbálkozással és több éves gyakorlattal tökéletesítette.

Stef és Hannah számára a kemény munka megérte. Nem csupán azért, mert sikeres youtuberek lettek, de azért is, mert van egy csodálatos videókból álló könyvtáruk, amelyet visszanézhetnek majd az elkövetkező években. Stef elmondása szerint: „Igazán megéri azt a kis erőfeszítést, mivel később felbecsülhetetlen értéke lesz ezeknek a videóknak a család számára. 20 év elteltével, amikor visszatekintünk, biztosan nem bánjuk majd, hogy elkészítettük ezt a sok felvételt és ezt a gyönyörű videót. És azért használunk videókat az emlékek rögzítésére, és nem fényképeket, mert semmi sem tudja úgy visszaadni a pillanatot, mint a videó.”

A Michalak-család egy egyszerű kompakt fényképezőgéppel kezdte, és bár azóta professzionális fényképezőgépekkel egészítették ki a készletüket, a fő vlogger kamerájuk az élet kis pillanatainak rögzítéséhez a Canon EOS M50, egy nagyszerű, teljes körű, tükör nélküli fényképezőgép, amely 24,1 megapixeles fényképezést és 4K Ultra High Definition videotechnológiát kínál egy kompakt készüléktestben.

„Egy olyan fényképezőgépre van szükség, mint a Canon EOS M50, amely mindig megbízható, és olyan egyszerű a használata: kapcsold be, állítsd videó módba, esetleg tölts el pár másodpercet a beállítások megtételével a menükben, és már készen is állsz a felvételre” – meséli Stef.

Olvasd el, hogyan haladt Stef a filmezéssel, amikor a legkisebb fia kerékpározni tanult – kaphatsz néhány tippet a videózás első lépéseihez.

1. Keress egy érdekes nézőpontot!

Stef Michalak holding a Canon EOS M50 camera at floor level to film his son's first ride on a balance bike.
A kísérletezés a különböző szögekkel nagyszerű módja a filmkészítés változatossá tételének. Stef a fényképezőgép mozgatását javasolja a kompozíció jobbá tételéhez, hogy a végső videó izgalmas legyen.

Ha jobban szeretsz fényképeket készíteni, mint videókat, ne félj váltani! A fényképek komponálására vonatkozó készségeidnek hasznát látod majd a filmfelvétel során is. „Úgy vélem, fontos, hogy a felvételt úgy közelítsük meg, mintha akár fénykép is lehetne” – magyarázza Stef. „A lényeg ugyanaz, van ez a kis ablakocska, ami erre a hatalmas térre néz, és az egész lényege, az ablak elhelyezésében rejlik a jelenet tökéletes megörökítéséhez. Néha egy lépést kell tenni balra vagy jobbra, vagy a fényképezőgépet elmozdítani lefelé vagy felfelé, és máris jobb lesz a kompozíció, és a nézőt a téma felé vonzza.”

„Az emberek hajlamosak szemmagasságban tartani a fényképezőgépet, de fontos kipróbálni többféle szöget” – teszi hozzá. „Például gyermekek filmezésekor fontos levinni a fényképezőgépet az ő szintjükre. Az idő többségében vagy guggolok, vagy ülök vagy fekszem. A Canon EOS M50 kényelmes funkciója, hogy változtatható képszögű érintőképernyővel rendelkezik, így a fényképezőgépet alacsonyan tartva egyszerűen felfelé tudod fordítani a képernyőt, hogy nyomon kövesd a felvételt. Javaslom a négyzetháló-vonalas kijelzés bekapcsolását is, mivel az segíti a felvétel keretbe helyezését.”

A Canon Camera Connect alkalmazás, amely összeköti a fényképezőgépet és az iOS vagy Android eszközt szintén hasznos a szokatlan szögből történő felvételekhez, mivel lehetővé teszi a fókusz beállítását filmkészítés közben, a fényképezőgép megérintése nélkül.

Kapcsolódó cikkek
Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGOLÁS

A legjobb Canon gépek vlogoláshoz

Ezek a remek Canon vlogger kamerák sokféle vezérlőelemmel és lenyűgöző videominőséggel segítenek életre kelteni videoblogodat.

Print family life story

KREATÍV NYOMTATÁS

Nyomtasd ki a családod élettörténetét

Nyomtasd ki a felbecsülhetetlen családi pillanatokat, és alkoss belőlük valamit.

Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

VIDEOTECHNIKÁK

Tanuld meg, hogyan készítsd el első rövidfilmedet

Elmesélnél egy érdekes sztorit? Miért ne vennéd fel videóra? Néhány tippből megtudhatod, hogyan csináld.

2. Stabilizáld a képet!

Stef Michalak helping his son hold onto the handles of his balance bike. Stef's EOS M50 is resting on the arm of a bench.
Senki sem szereti az elmosódott képeket, és számos módon lehet a fényképezőgép bemozdulása ellen tenni, például szilárd helyre helyezve a felszerelést, beruházva egy állványba vagy Képstabilizálás funkcióval rendelkező objektívet használva.

A remegő felvétel elkerülése a professzionális kinézetű filmek érdekében fontos a fényképezőgép és az objektív alátámasztása, mint a fényképezés esetében. „Ügyelj, hogy két kézzel, megtámasztott könyökkel tartsd a fényképezőgépet” – javasolja Stef. „És mindenképpen ruházz be egy állványba. Nem kell nagynak és nehéznek lennie, ha egy olyan könnyű fényképezőgépet használsz, mint a Canon EOS M50.

„Keress bármit, ami támasztékot adhat, például nekitámaszthatod a fényképezőgépet egy ajtónak, és lassan kinyitva az ajtót adhatsz a felvételnek egy egyenletes mozgást. A múltban volt, hogy egy lassan forgó tojásfőző időzítőre tettem rá a fényképezőgépet, és később felgyorsítottam a felvételt.”

A Canon Képstabilizátor (IS) objektívek, mint például a Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM sokkal egyszerűbbé teszik a rázkódásmentes képek készítését. De lehetőség van a fényképezőgép bemozdulásának digitális korrigálására is, még akkor is, ha képstabilizálással nem rendelkező objektívet használsz.

3. Fókuszálj az arcokra!

A portrait of Stef Michalak's youngest son Rufus.
A Canon EOS M50 Arc+Követés AF funkcióval rendelkezik, így minden eddiginél könnyebb a mozgó témák fókuszban tartása – ideális a családi szórakozás felvételéhez.

Stef a Canon EOS M50 Arc+Követés AF használatát javasolja, hogy a mozgó témák automatikusan fókuszban maradjanak. „Minden Canon fényképezőgépemen szinte be van betonozva ez a beállítás. Fantasztikusan követi a cselekményeket, különösen az aktív gyerekek esetén. Annyira megbízható, és így felvételkészítés közben eggyel kevesebb dolog miatt kell aggódni.”

Sok Canon fényképezőgép rendelkezik a Dual Pixel CMOS AF technológiával, ahol a fényképezőgép érzékelőjén a képpontok különálló AF-pontokként jelennek meg a még gyorsabb és pontosabb követés érdekében. Ez a funkció akkor aktiválódik a Canon EOS M50 fényképezőgépen, amikor Full HD-ben készíted a felvételt, ami jó felbontást jelent, ha gyorsan szeretnéd szerkeszteni a felvételt, vagy ha kevesebb helyed van a fájlok tárolására. A Dual Pixel CMOS AF akár 143 AF-pontot kínál (a használt objektívtől függően) arc- és témakövetéssel. Az egész képkeretben manuálisan kiválasztható fókusz azt jelenti, hogy amikor akciófelvételt készítesz, ujjadat az érintőképernyőn végighúzva mozgathatod az AF-pontot vagy hozhatsz létre profi pull-focus hatást.

4. Az akciókhoz használj nagyobb képfrekvenciát!

Stef Michalak's eldest son, Grayson, riding a scooter over a bridge in a park.
Stef általában a lehetséges legnagyobb képfrekvencián készíti a felvételeket, hogy több részletet rögzítsen és lassított videókat készíthessen.

A felvétel elindítása előtt ki kell választanod egy képfrekvenciát a videofelvétel méretéhez. Ez a másodpercenként rögzített képek számát jelenti. A magasabb képfrekvencián történő felvételkészítés lehetővé teszi több részlet rögzítését az akciósorozatokban, valamint lehetővé teszi lassított videó készítését, amikor a klipet normál sebességgel visszajátszod.

„Az esetek kilencven százalékában a legnagyobb képfrekvenciával készítem a felvételeket, mert ez rugalmasságot biztosít a felvétel későbbi lelassításához” – fejti ki Stef. „Így inkább az 50 kép/mp beállítást választom, ha az elérhető, nem a 25 kép/mp-et. Azonban online soha nem osztanám meg a nagyobb képfrekvenciájú videókat, mert gyakran túl realisztikusnak hatnak. Inkább a feltöltés előtt átkonvertálom a videót 25 kép/mp beállításra, mivel így inkább mozifilmes hatású. Ritkán, akkor használok 25 kép/mp beállítást a felvételkészítéshez, ha „beszélő fej” videóról van szó, amelyet biztosan nem kell majd lelassítani.”

Alacsonyabb videofelbontás melletti felvételkészítés esetén több képfrekvencia közül lehet választani, ezért érdemes lehet klipeket Full HD-ben rögzíteni a 4K helyett, ha egyenletes lassított klipeket szeretnél készíteni.

5. Rögzíts tisztább hangot!

The Canon EOS M50 with the Canon DM-E100 mic attached, positioned on the arm of a bench behind Stef Michalak and his son.
A hangminőség létfontosságú a videofelvételek készítésekor. Stef azt javasolja, hogy ne bonyolítsuk túl a folyamatot és állítsunk a felvételkészítés szintjét Automatára, esetleg használjunk egy kis sztereó mikrofont.

A hang minősége ugyanolyan fontos, mint a képé, de Stef azt javasolja, hogy törekedjünk a lehető legegyszerűbb megoldásra. „Azt javasolom, hogy a felvételkészítés szintje legyen Automata beállításon, hogy a pillanat megörökítésére összpontosíthass.”

A Canon STM objektívek, mint például a Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM gyakorlatilag zajmentes léptetőmotoros automatikus fókusz technológiát alkalmaz, így nagyszerű választás, amikor hangot is rögzítesz a fényképezőgéppel. A hangminőség tovább javítható a fényképezőgép vakupapucsához csatlakozó mikrofon használatával. „Akár egy kicsi sztereó mikrofon, mint például a Canon DM-E100 is nagy változást hozhat” – mondja Stef.

Ha hosszú objektívvel készítesz felvételt, Stef a telefont javasolja a hang rögzítésére. „Ha messziről szeretnéd magad rögzíteni, állítsd a telefonod hangfelvétel üzemmódba és tedd le a közelbe. Tapsolj háromszor a fényképezőgépnek, mivel így könnyebb lesz szinkronizálni a hangot és a képet a szoftverben.”

6. Legyél objektív történetmesélő!

Stef Michalak filming his young son as he makes a peace sign at the camera.
Nem lehet minden pillanatot megörökíteni, ezért határozz meg időkorlátot. A szerkesztés során válaszd ki a kedvenc részeidet, a többit pedig vágd ki, hogy olyan filmet készíts, amire büszke lehetsz.

Könnyen a túl sok felvételkészítés hibájába eshetsz a családi események rögzítésekor, de Stef azt javasolja, hogy maradj objektív és tűzz ki magadnak egy célt. „Olyan sok gyönyörű felvételt lehet készíteni, de fontos, hogy hozzájáruljanak egy történethez, ne csupán egy újabb szép felvételt készítsünk. Először megszállott módjára mindent fel akar venni az ember, amit csak tud, de aztán eltűnik a lelkesedés. Fontos, hogy kialakíts egy kellemes ritmust a fényképezőgéppel és ne aggódj azon, hogy a nap minden egyes pillanatát rögzítened kellene.

„Ha végül több órányi felvételből kell szerkesztened, határozz meg magadnak egy pár perces időkorlátot a végső filmhez – különben egy 45 perces montázs lesz az eredmény. Addig folytasd a klipek vágását, amíg csak a legjobb részek maradnak.”

Szerző: Marcus Hawkins

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához