Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

VIDEOTECHNIKÁK

Videotörténet készítése

Videotörténet készítésekor fontos, hogy találj egy olyan témát, ami érdekel. A figyelmedet az adott témára összpontosítva könnyebben megörökítheted azokat a fontos mozzanatokat, amelyek a videó végéig lekötik a közönség figyelmét. A következő tippek a segítségedre lesznek abban, hogyan örökítsd meg a történeteid átadásához szükséges összes momentumot.

Készíts tervet

Geoff drawing storyboard with pencil in a notebook.
Vesd papírra ötleteidet, és készítsd elő a felszerelésed.

A filmezés megtervezése segít abban, hogy minden szükséges képet rögzíteni tudj. Készíts jegyzeteket a megörökítendő tartalmakról – és arról, hogy milyen megközelítést szeretnél használni – így felkészülten vághatsz neki a filmezésnek.

Ellenőrizd a felszerelésedet, tölts fel minden akkumulátort, és tisztítsd meg az objektíveket. Ne feledd, videózás közben az akkumulátorok gyorsabban merülnek, mint állóképek készítése esetében, ezért mindig legyen nálad plusz akkumulátor is. Filmezés előtt formázd a fényképezőgép memóriakártyáit. A videofájlok több helyet foglalnak, ezért nagyobb kapacitású memóriakártyákat használj.

A legtöbb kamerában a beépített mikrofon rögzíti a hangot, de jobb hangminőséget érhetsz el olyan külső mikrofonnal, mint például a Canon DM-E100 sztereó mikrofon. Az olyan kamerák, mint az EOS M6 Mark II külső mikrofonporttal rendelkeznek arra az esetre, ha kristálytiszta hangra van szükséged.

A környezet bemutatása

A jelenet beállításához készíts a helyszínről távoli felvételeket. Kombináld ezeket a környezet apró részleteit bemutató közeli felvételekkel. A léptetőmotorral (STM) rendelkező zoomobjektívek – lehetséges opciók például az EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM, valamint RF 24-105MM F4-7.1 IS STM objektívek – kiválóak a videózáshoz, mivel egyenletesen és csendesen működnek.

Ahelyett, hogy minden felvételt azonos pozícióból készítenél, járd körbe filmezés közben a területet. Ez a felvétel adja majd a történet bevezetését, és ebből tudják meg a nézők, hogy miről van szó, és hol vagy. Ezekhez a bevezető felvételekhez próbálj klipenként legalább tíz másodpercet rögzíteni, hogy a szerkesztésnél nagyobb mozgástered legyen.

A téma bemutatása

Shot from video Robot Man with the subject named Alan standing in front of the camera.
Rögzítsd főszereplőd környezetét, hogy bemutasd nézőidnek.

Mutasd be a videó főszereplőjét, és azt, hogy hol és mit csinál az illető. Készíts a főszereplőről különböző felvételeket, illetve próbálkozz szokatlan kompozíciókkal és megvilágítással. Számos fényképezőgép, mint például az EOS RP, EOS M50 vagy az EOS 6D Mark II lehetővé teszi a videózás közbeni autofókuszt, amely biztosítja, hogy mindig a szereplő arca maradjon fókuszban.

A természetesebb arckifejezések megörökítése érdekében beszélgess a szereplővel a felvétel készítése közben. Így olyan személyiségjegyek is felszínre kerülhetnek, amelyek érdemesek arra, hogy megörökítsd őket.

Közeli felvételek

Érdekesebbé teheted a videót, ha közeli felvételek segítségével emelsz ki bizonyos részleteket. Ezek a felvételek nagyon hasznosak lehetnek a videó szerkesztésekor.

A közeli felvételekhez nincs feltétlenül szükség makróobjektívre – a legtöbb esetben a normál objektíved is elegendő. A szereplők háttérből való kiemeléséhez és felnagyításához minél közelibb zoomot alkalmazz.

Az absztrakt hatás érdekében kísérletezz a különböző textúrákkal és színekkel. Mozgasd a fényképezőgépet úgy, hogy a megörökíteni kívánt részlet az elmosódott háttérből tűnjön elő.

Próbálkozz különböző perspektívákkal, és kísérletezz

Geoff crouching on the floor taking a video of the robot with EOS 80D.
Menj fel jó magasra, vagy ereszkedj a padlóra, és próbálj ki valami újat.

Próbáld szokatlan nézőpontokból megörökíteni a témáidat. Nem biztos, hogy minden próbálkozás sikeres lesz, de nem tudhatod, hogy mi sül ki belőle, amíg ki nem próbálod! Válts nézőpontot úgy, hogy a szereplő fölé kerülsz és lefelé nézve, vagy a földről felfelé nézve rögzíted a felvételt. Ha alulról veszed fel a szereplőt, teljesen egyedi perspektívát kaphatsz. A változtatható képszögű érintőképernyő, mint amilyen az EOS 850D készüléké, sokat segíthet ebben. A pozíciók váltogatása sokkal dinamikusabbá teheti videódat, mintha végig normál nézőpontból készítenéd a felvételt.

Ha az előtérben lévő szereplő mögötti teret rögzíted, válassz egy adott fókuszpontot, hogy a háttér éles maradjon, míg a videó előtere egy kissé mozifilmszerűen elmosódott lesz.

Gondold át újra a kompozíciót

Gondold át, hogy hogyan helyezheted el a legjobban az egyes elemeket. Néha az olyan hagyományos kompozíciós megközelítések működnek a legjobban, mint a harmadolási szabály vagy a vezérvonalak alkalmazása. A változatos felvételek érdekében próbálkozz különböző nézőpontokkal, és örökíts meg például szimmetrikus témákat.

A néző érdeklődésének fenntartása érdekében készíts közeli felvételeket és használj extrém képkivágásokat. Próbálkozz különböző nézőpontokkal és szögekkel, fedezd fel a saját stílusodat, így a videód biztosan kitűnik majd a tömegből.

Játssz a sebességgel és az idővel

Geoff leaning over EOS 80D on a tripod filming a robot.
A drámaibb hatás érdekében használj time-lapse technikát, hogy összesűrítsd a hosszabb jeleneteket.

Ugrásszerű vágások használatával dinamikusabbá és pörgősebbé teheted a videódat. Készíts több hasonló felvételt ugyanabból a nézőpontból, és használj ugrásszerű vágásokat az egyik jelenetről a másikra való átmenet során.

Ha a fényképezőgépeden van time-lapse vagy nagy képfrekvenciájú rögzítési funkció, ezekkel remekül játszhatsz a sebességgel és az idővel. Nyűgözd le a nézőidet a lassabb történéseket rövid klipekbe tömörítő time-lapse felvételekkel. A gyorsabb történések felvételéhez használj nagy képfrekvenciás rögzítést.

Fokozd a feszültséget

Teremts vizuális feszültséget a videó fináléjának felépítéséhez. Ehhez használj több különböző felvételt, például nagyon közeli és nagylátószögű képeket is. A lezárás bevezetéséhez jó ötlet lehet, ha a kompozíciót egy semleges tárgyról vezeted át a végső jelenetre.

A feszültség növeléséhez használj rövid felvételeket. Ne feledd, hogy a hosszabb klipekből mindig lecsíphetsz néhány másodpercet, ezért a kívánt tartalmat egy kis ráhagyással rögzítsd.

Az akciót és a reakciót is rögzítsd

Geoff looking at the LCD screen on the back of EOS 800D filming Robot Man video.
Ne felejtsd el felvenni a videó szereplőinek reakcióit és érzelmeit.

Az utolsó jelenet előtt cserélj akkumulátort. Így biztosan maradsz le egyetlen momentumról sem. Arra is figyelj, hogy elegendő hely legyen a memóriakártyán.

A végső tevékenység mellett ne felejtsd el megörökíteni a szereplők reakciót is. Ehhez gyorsan kell reagálnod, és felvétel közben nézőpontot kell váltanod. Folyamatosan rögzítsd a történéseket, és próbáld egyenletesen mozgatni a fényképezőgépet. A Canon HG-100TBR állványmarkolat, amely az olyan kisebb kameráknál működik a legjobban, mint az EOS M6 Mark II, segít a stabil felvételek készítésében. A pozíciód módosításával és a zoomolással váltogasd a közeli és nagy látószögű felvételeket. Próbáld megörökíteni a szereplők érzéseit és reakcióit – így biztosan lekötöd a nézőid figyelmét.

Érezd jól magad

Érezd jól magad videózás közben. Bár nem mindig sikerülnek a dolgok a tervek szerint, ezekből a helyzetekből sokat tanulhatsz. Építs ki jó kapcsolatot a szereplőkkel, így jobban megismerheted a környezetedet és a körülötted lévő embereket.

Amikor videót készítesz, csak rajtad múlik, hogy hogyan meséled el a történetedet. Amikor emberekkel dolgozol, te is hatással vagy arra, hogy hogyan ábrázolják az eseményeket és a különböző helyzeteket. A videód saját személyiséged tükre, tehát engedd el magad, és érezd jól magad filmezés közben.

Kapcsolódó cikkek
Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

VIDEOTECHNIKÁK

Készíts a családi napról egy fantasztikus otthoni videót!

Örökítsd meg a csodálatos családi pillanatokat és Stef Michalak családi vlogger segítségével tanuld meg, hogyan hozhatod ki a legtöbbet az EOS fényképezőgép videofunkcióiból.

A wooden chopping board with balls of colourful clay spread along it.

VIDEOTECHNIKÁK

Stop-motion filmkészítési tippek

A profi animátor, Ed Jackson elárulja, hogyan készíthetünk stop-motion animációs filmet.

Introducing the Canon EOS M50 Mark II

VIDEOTECHNIKÁK

Készíts lenyűgöző dokumentumfilmeket EOS fényképezőgépeddel

Hallgasd meg a díjnyertes dokumentumfilm-készítő és Canon nagykövet, Joel Santos videós történetmeséléssel kapcsolatos legjobb tippjeit.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához