Father piggybacks son through field

A természetes fény használata

Akár kültéri portrét készítesz, akár egy város nappali arcát vagy egy csodás nyári este hangulatát akarod megörökíteni, a természetes fény megfelelő használatával lenyűgöző eredményeket érhetsz el. Ha tudod, hogyan használhatod előnyödre a fényt, hatalmas különbséget tapasztalhatsz fotóidon. Ezekhez az eredményekhez még új felszerelésbe sem kell beruháznod.

Használd ki a nappali fény előnyeit

A természetes fény a napszaktól és az időjárástól függően változhat. Ezért mielőtt fotózni indulsz, mindig gondolkozz előre. Nincs értelme hajnalban kiugranod az ágyból, hogy lefotózz egy folyót napkeltekor, ha jobb képet készíthetsz alkonyat idején.

Napsütéses napokon, tiszta égbolt esetén a fény reggel viszonylag meleg, dél körül erősebb, este pedig lágyabb. Ha van időd, akkor fotózd le több napszakban is a témádat, és hasonlítsd össze a fényt a fotóidon, hogy megtaláld a neked tetszőt.

Portrék esetében kerüld a közvetlen fényt

Dél tájékán a közvetlen napfény éles árnyékot vethet, ami nem előnyös a portréidon szereplő személyek számára. A verőfényes napokon ezért árnyékban fotózd az alanyaidat, vagy várj délutánig, amikor a nap melegebb fényt sugároz. Egy épület mögött vagy egy fa alatt állva az éles fény megfelelően szóródik, így sokkal kedvezőbb eredményt érhetsz el. A napfényes órákban vaku használatával is ellensúlyozhatod a nap hatását.

Hozza ki a legtöbbet az arany órákból

A naplemente előtti vagy napkelte utáni órát gyakran nevezik varázslatos vagy arany órának. A profi fotósok ezt részesítik előnyben, mert a nap során a fényviszonyok ilyenkor a legkedvezőbbek. Mivel a nap alacsonyabban van az égen, a vízszintesen eső fény hosszú árnyékokat vet, és meleg fényben fürdeti a témádat. Nagyszerűen felhasználható városképekhez, a természet szépségének kifejezésére, vagy a víz tükörképének megörökítésére.

A fényképezőgép fehéregyensúlyának szabályozása

A fény néha melegnek és aranyszínűnek tűnik. Néha pedig hidegnek és kéknek. Míg szemünk természetesen alkalmazkodik, hogy a színek természetesnek tűnjenek a különböző megvilágításban, a fényképezőgépek a fehéregyensúly elnevezésű beállításra hagyatkoznak ezen a téren. Ez adja meg, hogyan érzékeli a fényképezőgép a fényt, és a segítségével szabályozhatod a használni kívánt árnyalatokat. Beállíthatod, hogy ellensúlyozza a túl hideg vagy túl meleg fényt.

A legtöbb Canon DSLR, tükör nélküli és kompakt fényképezőgépen hét szabvány beállítás található. Az Automatikus fehéregyensúly az alapértelmezett beállítás az egyszerűbb fényviszonyokhoz. Válaszd a Napfény üzemmódot az erős fényben készített felvételekhez, vagy a Felhős és Ködös, illetve az Árnyékos helyek lehetőséget. Az Izzólámpa és a Fénycső beállítás segíthet a színek kiegyensúlyozásánál, ha beltéren fotózol.

A legjobb megoldás, ha készítesz néhány felvételt a különböző fehéregyensúly-beállításokkal, és kiválasztod közülük a neked megfelelőt. Így biztos lehetsz abban, hogy nem fogod elveszíteni a kívánt színeket.

Készíts saját derítőlapot a természetes fény irányításához

A derítőlapokkal egyszerűen hasznosíthatod, és a témádra irányíthatod a természetes fényt. Nem szükséges a fotósboltban megvenned. Egy nagy méretű fehér, ezüst vagy arany lapot kartonpapírra rögzítve szintén elérheted a kívánt hatást.

Légy bátor, és kísérletezz

A természetes fénnyel kísérletezve megismerheted a hatását, megtalálhatod a neked leginkább tetszőt, és ellenőrizheted, hogy mutat a képen. A fény és megörökítési módjának megismerése időbe telik, ezért tedd szórakoztatóvá. Vágj neki, és készíts felvételeket szokatlan fényviszonyok mellett, szokatlan témákról, és hozd ki a legtöbbet az időjárásból, az évszakokból és a különböző napszakokból.