Venetian boats

5 módszer perspektívaváltásra a fotózásban

Ha elkezdesz játszani a fotóidon a méretaránnyal, fejlesztheted a kreativitásod és a kompozícióid hatását is – miközben még jól is szórakozhatsz. Olvass tovább, és derítsd ki, hogyan csaphatod be a nézők szemét a kényszerített látásmóddal (Forced Perspective) vagy maketthatással készült fényképekkel (objektívek, valamint utófeldolgozó szoftverek és alkalmazások felhasználásával), illetve megtudhatod, hogyan lehet úgy lefényképezni tárgyakat, hogy azok kisebbnek tűnjenek, mint a valóságban. A fotózás többi területéhez hasonlóan a méretaránnyal folytatott kísérletezés is arról szól, hogy új látószögeket próbálunk ki, kifejezzük egyedi látásmódunkat a világról, és lenyűgöző felvételeket készítünk.

1. Miniatűr világok létrehozása maketthatással (tilt-shift technika)

A makett hatású fénykép azzal csapja be a szemünket, hogy elhiteti velünk, hogy a felvétel egy miniatűr világról készült. Tükörreflexes gépedhez vásárolhatsz eltolható tengelyű (Tilt-shift) objektíveket, amivel ugyanaz a hatás érhető el, mint egyes Canon DSLR és kompakt fényképezőgépek Miniatűr effekt alkalmazásával, vagy utófeldolgozó szoftverekkel és alkalmazásokkal. Ha makett hatású felvételt szeretnél készíteni a városodról, keress olyan témát, amelynek nincs túl mozgalmas háttere. Mindenképpen felülről készítsd el a fotót, hogy azt a hatást érhesd el, mintha lenéznél egy apró városkára.


2. Kísérletezés a makrofotózással

A makrofotók úgy rögzítik a különleges apró részleteket, hogy felnagyítják azokat. Lehetővé teszik számunkra, hogy rendkívül közeli felvételeket készítsünk, és általában olyan képeket eredményeznek, amelyeken a téma nagyobbnak tűnik, mint valójában. Ezt a technikát gyakran használják természetfotóknál, de városi utcák, emberi arcok finom részleteit is megörökíthetjük vele, illetve bármi mást, amihez közel szeretnénk férkőzni. Ezt a hatást okostelefonnal nem könnyű elérni. A legjobb eredményt akkor kapjuk, ha egy tükörreflexes gépre makroobjektívet teszünk, vagy makró funkcióval rendelkező, jó minőségű kompakt fényképezőgépet választunk.


3. Játssz a mesterkélt perspektívákkal

A Forced Perspective (magyarul kényszerített látásmódnak szokták hívni) fényképészeti trükk az érzékelésünkkel játszik, és optikai csalódás létrehozásával láttatja nagyobbnak, kisebbnek vagy távolabbinak a bemutatott tárgyakat. Egészen meglepő hatást vagy vicces eredményt érhetünk el, ha embereket, helyszíneket, vagy tárgyakat egymáshoz képest szokatlanul helyezzük el a fotón. Talán már eddig is készítettél olyan fényképet, amelyen a barátod a két ujja között tartja a lemenő Napot, úgyhogy bátran használd a fantáziádat, és örökíts meg más szórakoztató kompozíciókat, amelyeket meg is oszthatsz másokkal.


4. A méretarány megjelenítése a mélységélesség segítségével

Az egyik legnagyobb különbség az okostelefonnal, illetve a komolyabb fényképezőgépekkel, például egy DSLR készülékkel vagy profi kompakt fényképezőgéppel készült képek között a fókuszálás és mélységélesség. Egy DSLR készülékkel viszonylag egyszerűen kiemelhetünk egy témát, mely élesen jelenik meg egy elmosódott háttér előtt. Ehhez mindössze a zoomot és a rekeszértéket kell helyesen megválasztani. A fotókon felhasználhatjuk a mélységélességet a méretarány érzékeltetésére, hogy megmutassuk, mennyire kicsinek tűnhet valami egy nagyobb környezethez viszonyítva.


5. Helyettesítsd az arcot egy bakelit lemezborítóval

De csak poénból.. Ha neked, rokonaidnak vagy barátaidnak van otthon egy csomó bakelit lemeze, próbáld meg kicserélni a lemezborítón lévő képet a valakinek az arcára. Különösen hatásos lehet a kép megjelenése, ha a lemezborító környezetét és színeit összepárosítod a fotód hátterével. Ugyanezt az ötletet egy magazinnal, arc méretű festménnyel, vagy egy másik fényképpel is kipróbálhatod. Ne feledd, a trükk lényege az, hogy összeilleszd a lemezborító méretarányát a fényképed többi részével, hogy az arc és a test arányosnak tűnjön. Különben az optikai csalódás nem fog működni.