A group of people, seen from behind, watch fireworks. One person in the foreground is in focus, and warmly dressed in overcoat and beanie hat.

TŰZIJÁTÉK FOTÓZÁSA

Hogyan fotózz tűzijátékokat új, kreatív módokon?

Az éjszakai égbolton felvillanó színes tűzijátékok látványát sokan találjuk varázslatosnak – miért is ne örökítenénk meg ezt a fajta csodát egy fényképen? Amellett, hogy a legjobb beállításokat végezzük el a tűzijáték-fotózáshoz, nem szabad megfeledkeznünk azokról a dolgokról sem, amelyek az eseményt – és a róla készített fényképeket – különlegessé tudják tenni.

Tűzijátékokat a leggyakrabban olyan események alkalmával láthatunk, mint az újév, a különleges születésnapok, az esküvők és a fesztiválok, tehát amikor barátainkkal és szeretteinkkel együtt ünnepelünk. Ezért ha ők is szerepelnek a képeken, akkor az esemény vidám, kreatív módokon történő megörökítése is könnyebben megy.

Alábbi tippjeinkben mindezt, sőt, sok egyebet is összefoglaltunk a 10 leggyakrabban feltett kérdés megválaszolásával – pl. hogyan válasszuk ki a legjobb záridőt a tűzijátékok fotózásához vagy hogyan használjunk fel új ötleteket az igazán egyedülálló és kreatív képek létrehozásához. Akár PowerShot fényképezőgépet, akár tükör nélküli fényképezőgépet, akár DSLR-t használsz, útmutatónk segítséget nyújt abban, hogy a tűzijátékokról készült képeid jól sikerüljenek.

1. Mi a legjobb helyszín a tűzijátékok fotózásához?

Érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen helyszín segíthet a lehető leghatásosabb fényképek készítésében, ezért tervezz előre és keress egy olyan helyet, ahol semmi sem akadályoz majd. Ellenőrizd a helyszínt nappali fénynél, és tudd meg, milyen irányból fog fújni a szél.

Ez különösen fontos, ha tábortűz is lesz a közelben, mivel így elkerülheted, hogy füst vagy parázs kússzon be a képbe. Ha állvány használatát tervezed, akkor jobb, ha olyan helyen állítod fel, ahol mások nem lesznek útban, amikor fotózol.

2. Hogyan örökítsem meg a tűzijátékok hangulatát egy partin?

In a long-exposure image, a sillhouetted figure has drawn a bright pink five-pointed star with a sparkler.

Egy parti hangulatát úgy is remekül meg lehet örökíteni, ha a családtagokat csillagszórókkal a kezükben fotózzuk le, amint képzeletükre hagyatkozva vidám, művészi mintákat rajzolnak fénnyel. A Canon Photo Companion alkalmazásban egy teljes körű útmutatót találsz, amely lépésről lépésre bemutatja a legjobb technikákat és beállításokat a fény fotózásához.

Úgy is készíthetsz érdekes képeket, ha megörökíted, ahogy a tűzijáték egy ablakon tükröződik, a barátok vagy családtagok pedig bentről nézik azt. Készíts néhány próbafelvételt, hogy a képen szereplő emberek biztosan jól exponáltak legyenek, majd őrizd meg ezeket a beállításokat későbbre, amikor az eseményt fotózod. Amennyiben PowerShot fényképezőgépet, például Canon PowerShot G7 X Mark II típust, vagy bármilyen cserélhető objektíves EOS fényképezőgépet használsz, ügyelj rá, hogy a képeket RAW formátumban rögzítsd, mivel így maximális szabadságot élvezhetsz, amikor az utómunkálatok során a kép különböző részeinek exponáltságát módosítod a Canon Digital Photo Professional szoftver segítségével.

3. Hogyan készíthetek éles képeket a tűzijátékokról?

Nehéz kiszámítani, mikor robbannak a legnagyobb és legszínesebb tűzijátékok, ezért jó ötlet a fényképezőgépedet sorozatfelvétel (vagy másnéven folyamatos felvétel) módba állítani. Ezáltal nagyobb esélyed lesz egy-két olyan képet is készíteni, amelyek különösen drámai robbanásokat ábrázolnak.

Ha fényképezőgépedet állvánnyal rögzíted, a Canon Camera Connect alkalmazás segítségével vezeték nélkül vezérelheted fényképezőgépedet a telefonodról vagy táblagépedről. Másik lehetőségként használhatsz vezetékes vagy vezeték nélküli távirányítót, vagy akár a fényképezőgéped önkioldó funkcióját. Mindezek biztosítják, hogy az exponálást a fényképezőgép megérintése nélkül aktiválhasd, így a fényképezőgép nem mozdul be, a képeid pedig mindig élesek lesznek.

4. Hogyan lehet állvány nélkül tűzijátékot fotózni?

Ha fényképezőgépedet a kezedben tartva használod, a képstabilizátor segít, hogy a képeid mindig élesek legyenek (amennyiben fényképezőgéped vagy objektíved rendelkezik IS funkcióval). Ezáltal megelőzheted a fényképezőgép kézben tartása miatti kisebb remegéseket, azonban ne feledd, hogy ez csökkentheti a zársebességet, ha Rekesz módban fotózol.

Ha van kapcsoló a fényképezőgéped objektívén, akkor esetleg ott is be/ki tudod kapcsolni a képstabilizátort – máskülönben ezt a fényképezőgéped menübeállításaiban teheted meg.

5. Milyen objektív a legmegfelelőbb a tűzijátékokhoz?

Kapcsolódó cikkek
A man and woman with a small child sitting halfway up a small stepladder, in front of fir trees with a few decorations hanging from some branches.

CSALÁDI FOTÓZÁS

Lena Petrova 10 legjobb tippje karácsonyi fotózáshoz

Örökítsd meg a karácsony hangulatát a fotós 10 tippjével, hogy igazán jó és természetes hatású portrék szülessenek.

A table filled with Christmas-themed paper crafted decorations and gifts.

KÉZMŰVESKEDÉS NYOMTATÓ SEGÍTSÉGÉVEL

Eljött a kreativitás ideje – hat olyan dolgot mutatunk be, amelyeket idén karácsonykor te is elkészíthetsz a nyomtatód használatával

Légy kreatív és készítsd el saját karácsonyi ajándékaidat, díszeidet és játékaidat az idén. Az összes sablon ingyenesen letölthető és nyomtatható.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

UTAZÁSHOZ VALÓ

11 tipp a városnézés megörökítéséhez

Hozd ki a legtöbbet fényképezőgépedből a városnézés alatt, és néhány egyszerű ötlet és trükk segítségével örökítsd meg a városi dzsungel hangulatát!

Habár egy csupa színes tűzijátékkal teli kép önmagában is lenyűgöző látvány, ha néhány épület vagy egyéb struktúra is szerepel rajta, akkor még érdekesebb és tartalmasabb lehet. A zoomobjektívek segítségével a kompozícióidat is könnyebben tudod váltogatni, ami különösen hasznos, ha állványt használsz. Egy nagy látószögű zoomobjektív, például a Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM vagy a Canon EF 17-40mm f/4L USM, lehetőséget nyújt arra, hogy mindent belefoglalhass a képbe. De úgy is remek fotókat tudsz készíteni, ha az objektívet egy kompakt szuperzoomos fényképezőgéppel vagy a fényképezőgépedhez tartozó kitobjektívvel használod.

6. Hogyan fókuszáljak tűzijáték fotózásakor?

Ha a fényképezőgépedet úgy állítod be, hogy egy előre meghatározott távolságra fókuszáljon, nem kell aggódnod a rögzítés pillanatában történő fókuszálás miatt, elég azzal foglalkoznod, hogy ilyenkor a kompozíció és az expozíció tökéletes legyen.

Állítsd fényképezőgépedet kézi fókuszálásra, vagy tedd MF állásba az objektíveden lévő fókuszkapcsolót, és kezdésként állítsd a fókuszt végtelenre. Ha az objektíveden van egy kis ablak, amely mutatja a különböző fókuszálási távolságokat, akkor ez a legvégén található és a ∞ ikon jelzi. Hiszen valószínűleg a végtelenbe szeretnél fókuszálni, ha az égboltot díszítő tűzijáték megörökítésére összpontosítasz.

Ha azt szeretnéd, hogy legyenek más elemek is a fénykép előterében, fókuszálj valamely pontra az előtér és a háttér között – nagyjából a beállítás harmadáig –, hogy minden éles legyen. Ezt a technikát hiperfokális fókuszálásnak nevezzük. Az ideális hiperfokális távolság megtalálásáról bővebb információt találsz a Canon Photo Companion alkalmazásban.

7. Milyen beállításokat használjak a tűzijátékok fotózásához?

Ha kézből fotózol, kezdd a legkisebb zársebességgel, amit a fényképezőgép mozgatása nélkül még használni tudsz. A nagy látószögű objektíveket könnyebb hosszú időn keresztül tartani, a képstabilizátor funkcióval ellátott objektívek (tehát azok, amelyeknek teljes terméknevében szerepel az IS) pedig nagy mértékben hozzá tudnak járulni az élesebb fotókhoz. Ha állványra rögzíted a fényképezőgépet, kiindulópontként sokkal kisebb zársebességet tudsz használni, pl. egy vagy két másodperceset.

Ha a zársebesség és a rekeszérték beállítását követően az ISO értéket is módosítod, jó expozíciót érhetsz el. Az alacsonyabb ISO érték, pl. ISO 100 vagy ISO 125, élesebb képeket fog eredményezni, jobb színekkel és kevesebb zajjal, a nagyobb érzékelővel rendelkező fényképezőgépek – pl. a teljes képmezős DSLR-ek vagy a tükör nélküli fényképezőgépek – pedig a legjobb eredményről gondoskodnak.

Egy nem túl kicsi rekeszérték (kb. f/8) beállításával maximális élességet érhetsz el, de nem kell lemondanod a mélységélességről sem az olyan jeleneteknél, amelyeken az előtér is hangsúlyos. Ha a zársebességeid túl hosszúak, állítsd szélesebbre a rekesznyílást, pl. f/4 vagy f/5.6 értékre.

8. Hogyan tudom megörökíteni a tűzijátékok által kirajzolódó formákat?

Fényképezőgéped Bulb módja lehetővé teszi a zár tetszőleges időre történő nyitva tartását, ami azt jelenti, hogy meg tudod örökíteni a tűzijátékokat, ahogy felívelnek az égboltra és felrobbannak, olyan fénycsóvákat hagyva maguk után, amelyek lenyűgöző formákat rajzolnak az égre. A Bulb mód használatához válaszd a manuális módot vagy a záridő-előválasztást, és forgasd el a tárcsát egészen az opciók végéig, a 30″ értéken túlra. A zár nyitásához nyomd meg egyszer az exponálógombot, a zárásához pedig nyomd meg újra.

Jó ötlet, ha vezetékes vagy vezeték nélküli zárkioldást használsz az expozíció elindításához és leállításához (pl. Canon BR E1), vagy pedig a Canon Camera Connect alkalmazást.

9. Hogyan érem el a megfelelő expozíciót a tűzijátékok fotózásakor?

A sötét ég, amelyen fényes tűzijátékok robbannak, meglehetősen szokatlan jelenet az átlagos fotózási témákhoz képest, így a fényképezőgéped esetleg olyan expozíciót állít be, amely túl világos egy éjszakai tűzijátékot ábrázoló képhez. Ha Manuális üzemmódot vagy valamelyik félautomatikus üzemmódot (pl. Rekesz-előválasztás vagy Záridő-előválasztás) használod, az expozíció-kompenzációval el tudod kerülni ezt.

Keresd meg a -/+ gombot vagy ikont a képernyőn, és állítsd be kb. -1 és -2 közé. Ha Manuális üzemmódot használsz, lehetőséged van figyelni az exponálásjelző skálát az LCD-képernyődön vagy a fényképezőgéped keresőjének alján, miközben kiválasztod azt a beállítás-kombinációt, amely a jelzőt balra tolja a skálán.

10. Hogyan tudok árnyékokat fotózni a tűzijátékkal együtt?

Ha kreatív és a megszokottól eltérő fényképeket szeretnél készíteni tűzijátékokról, örökíts meg emberi árnyékokat az eseménnyel együtt. Ezt érdemes este korábban kipróbálni, amikor még valamennyire világos az égbolt, így az árnyékok körvonala határozottabb lesz. Ha azonban egy különösen dinamikus jelenetet rögzítesz, amely csupa fény és szín, akkor ez is elegendő az árnyékok elkülönüléséhez.

Az ilyen típusú képeknél alaposan át kell gondolnod, honnan fotózz. Egy távolabbi helyszín és egy nagy látószögű objektív segítségével sok, az égbolttal kontrasztot képező embert tudsz belefoglalni a képbe, ha viszont jobban megközelíted az alanyokat, miközben a fényképezőgéped felfelé néz, akkor az emberek hangsúlyosabbá válnak a képeden.

Ügyelj rá, hogy az expozíciós beállítások az embereket árnyékokként adják vissza. Ha a tűzijátékra exponálsz, ez általában a fényképezőgép javasolt beállításaival történik, habár előfordulhat, hogy az optimális hatás érdekében negatív expozíció-kompenzációt kell használnod (lásd a 9. tippet). Viszont próbálj nem túl hosszú zársebességet használni, mivel a fotóalanyok mozoghatnak közben és ez elrontja a hatást.

Írta: Matt Golowczynski

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és váltsd valóra kreatív elképzeléseidet.

Vissza az összes tipphez és technikához