Christine Sonvilla looking through printed copies of photographs scattered on a table.

NYOMTATÁS

Hatásos képek: miért számít a nyomtatás

Ha jobb fotóssá szeretnél válni, nagyon fontos, hogy azonosítani tudd egy kép azon jellemzőit, amelyek tetszenek, amelyek nem, és hogy hogyan tudsz ezeken javítani. Ennek legegyszerűbb módja egy olyan fizikai másolat kinyomtatása, amely pontosan tükrözi a színeket és a képminőséget, és amelyet kézben tartva alaposan megvizsgálhatsz.

Christine és férje, Marc Graf már több mint egy évtizede foglalkoznak természetfotózással, és azon belül is a környezetvédelemre specializálódtak. Munkájuk világszerte könyvekben és magazinokban jelent meg, beleértve a National Geographic-ot is.

„Egy fénykép kinyomtatva másképp néz ki, mint a képernyőn,” – mondja Christine – „tehát a képek kinyomtatása és friss szemmel történő megvizsgálása kulcsfontosságú. Azonosítsd azokat a dolgokat, amelyek tetszenek a képen, és amelyek nem, majd a következő felvétel elkészítésekor használd fel ezeket az információkat. Tanuld meg, hogyan javíthatod ki a hibákat, amiket felfedeztél. Minél többször csinálod ezt, annál gyorsabban fogsz tanulni.”

„A nyomtatott képeknek mindig nagyobb hatása lesz, mint az interneten és a közösségi platformokon található digitális képeknek, ahol minden nap több ezer képpel találkozhat az ember” – magyarázza Marc. „A nyomtatott kép valamilyen különlegességet hordoz.”

Christine and Marc stand by a printed version of one of their shots displayed as part of an outdoor exhibition in a forest.
Christine és Marc munkáik bemutatása során innovatív módszerekkel kísérleteznek. Többek között olyan szabadtéri kiállításokat szerveznek, amelyek az embereket nem csak a képekkel, de az őket körülvevő természettel is összekapcsolják. A nyomatoknak természetüknél fogva nagynak, robusztusnak, vibrálónak és szemet gyönyörködtetőnek kell lenniük.

Otthoni nyomtatáshoz a stílusos, vezeték nélküli 3 az 1-ben Canon PIXMA TS8350 sorozat a legideálisabb. Hat különböző tintatartályának és a Canon FINE technológiájának köszönhetően ez az A4-es multifunkciós nyomtató fotólabor minőségű nyomatokat készít, emellett pedig a munkafeladatokkal és a családi kihívásokkal is megbirkózik. A Canon ChromaLife100 tinta használatával hosszú élettartamú nyomatokat készíthetsz, amelyek akár 100 évig is elállnak a fényképalbumban. Egy SD-kártyanyílás is található a készüléken, így közvetlenül a memóriakártyáról is nyomtathatsz.

A nyomtató típusától függetlenül a fényképek kinyomtatása hogyan tudja fejleszteni fényképezési technikádat? Christine és Marc megosztják szakértői tapasztalataikat.

Új köntösben mutasd meg képeidet

A Canon   Colorado 1640 printing out a large-scale shot of a brown bear in a forest.
Amikor Christine és Marc életnagyságú nyomatokat készítenek témáikról, a professzionális Colorado 1640 nyomtatót használják.

A nyomtatás segítségével USB-kapcsolat nélkül oszthatod meg kedvenc fényképeidet. Miért nem készítesz egy albumot a legjobb felvételeidből, és osztod meg barátaiddal? A nyomtatás fizikai jellegéből adódóan a képek nagyobb értéket képviselnek, különösen ajándékként.

„Számos alkalom lesz, amikor ránézel egy kinyomtatott fényképre, és azt mondod: „Ó, eddig észre sem vettem, hogy ez is a képen van” – mondja Christine.

Christine és Marc lelkes kiállítóként a Canon imagePROGRAF Pro-1000 segítségével nyomtatják és értékelik ki képeiket, kihasználva az akár A2-es méretű nyomtatási lehetőséget és a 12 tintás rendszer színpontosságának előnyeit. A még sokoldalúbb felhasználás érdekében a páros az Colorado 1640 mellett tette le voksát, amellyel akár bannerméretű vagy kiállítási minőségű, életnagyságú nyomatokat is készíthetnek a veszélyeztetett állatfajokról, köztük hegyi medvékről és nagymacskákról készített több tízezer fényképükből.

A nyomtatás több véleményt eredményez

A close up shot of a red squirrel on the driveway to a stately manor in Vienna.
A nyomtatandó fényképek kiválasztásának folyamata – függetlenül attól, hogy a szobád falára szeretnéd kiakasztani vagy egy kiállításon bemutatni – megtanítja, hogyan válaszd ki a jó képeket a rosszak közül.

Időnként a fejlődés érdekében hátra kell lépned egyet, és őszinte módon kiértékelni a munkád, hogy fejleszteni tudd fényképezési technikád. Az olyan nyomtatók, mint amilyennek a Canon PIXMA TS8350 sorozat tagjai, segítségedre lehetnek ebben a folyamatban.

A felvételeid alapos tanulmányozása, amely során a nyomtatásra érdemes képet kiválasztod, nagy mértékben javítja azon képességedet, hogy azonosítani tudd egy jó kép jellemzőit. Ha ezek után is bizonytalan vagy, kérd ki mások véleményét, ahogy azt Marc is tanácsolja.

„A legjobb visszajelzéseket, jókat és rosszakat is, akkor kapjuk, amikor képeinket fizikai formában, egy kiállítás keretében mutatjuk meg” – magyarázza. „A látogató az Instagram több száz képéhez képest mindössze tíz képre koncentrál. A fókusz leszűkítése sokkal valóságosabbá és komolyabbá teszi mindezt. Az emberek véleményei sokkal őszintébbek, ami a környezetvédelmi fotózás kontextusát tekintve a legfontosabb tényező.”

Mutasd meg a valódi színeket

Wildlife photos by Christine Sonvilla and Marc Graf on display in an outdoor exhibition in a forest.
Christine és Marc nagy méretű nyomatai az innovatív UV-géltechnológiával rendelkező Colorado 1640 nyomtatón készültek, így még szabadtéri kiállítások esetén is élesek és élénkek maradnak.

A képek online megosztásával kapcsolatos egyik fő probléma az, hogy nem tudod szabályozni, mások hogyan nézik meg a munkádat, különös tekintettel a színek megjelenésére. A ChromaLife100 tintatechnológiával rendelkező Canon PIXMA TS8350 sorozatú nyomtatók biztosítják, hogy a nyomatok egy fényképalbumban, akár 100 évig* is megőrizzék élén színüket és kiváló minőségüket.

„Azért a Canon nyomtatókat választottuk, mert az általuk nyomtatott színek sokkal tartósabbak” – mondja Christine. „Az egész évben kiállított, UV-sugárzásnak kitett képeink úgy néznek ki, mintha csak tegnap nyomtattuk volna őket, így évről évre újra felhasználhatjuk őket kiállításainkon.”

Írta: Natalie Denton


*A Canon által végzett gyorsított vizsgálat alapján, amely sötétben, szabályozott hőmérséklet, páratartalom és gázok melletti tárolás során történik, a műanyag borítós albumokban való tárolást szimulálva. A Canon nem tudja garantálni a nyomatok hosszú élettartamát; az eredmények a nyomtatott képtől, a száradási időtől, a kirakás/tárolás körülményeitől és a környezeti tényezőktől függően eltérőek lehetnek.

Kapcsolódó cikkek
The ink levels showing on a setting bar of a Canon printer.

NYOMTATÁSI TIPPEK

Nyomtatókkal, tintával és papírral kapcsolatos GYIK

A Canon szakértője, Suhaib Hussain megválaszolja a nyomtatótechnológiával, tintával és papírral kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Céltudatos fotózás: miképp fotózd a természetet, és érj el változást

Christine Sonvilla és Marc Graf osztja meg legjobb tippjeit a városi vadvilág fotózásával kapcsolatban, felhívva a figyelmet a természetmegőrzés fontosságára.

A before and after image of a marshy landscape, unedited on the left and in black and white on the right.

A SZERKESZTÉS ALAPJAI

Hogyan szerkesszük a nyomtatásra szánt tájképeket?

Szerkesztőtechnikák, melyekkel a festői képek műalkotásokká változtathatók.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához