A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

FESZTIVÁLFOTÓZÁS

Fellépőruhák, napfény és rock and roll: tuti tippek és technikák fesztiválfotósok számára

Nem számít, hogy egy élő zenével teli hétvégére készülve állítod fel a sátradat, vagy csak az egyik koncertre mész el a barátaiddal, ne felejtsd el megörökíteni a nyár vidám perceit. A fesztiválokon és zenei eseményeken nem győzzük kapkodni a fejünket az elképesztően látványos színpadi díszletek és kellékek, a különleges fellépőruhák és természetesen a hihetetlen előadások láttán – mindez utánozhatatlan hangulatot teremtve forr össze egyetlen egésszé. Kapd hát fel Canon fényképezőgépedet, és kövesd fesztiválfotósunk tippjeit, hogy olyan fotókat készíthess, amelyek láttán a barátaidat garantáltan elönti a sárga irigység!

Ben Morse egyetlen e-mail elküldésével alapozta meg profi fesztiválfotósként elért sikereit. Lelkes amatőrként olyan lehetőségek után kutatott, amelyek segíthetnek készségei fejlesztésében, majd rájött, hogy a fesztiválfotózás által egyesítheti a zene iránt érzett szenvedélyét és a fényképészet iránti növekvő érdeklődését. „Még nagyon az elején jártam, és az általam fotózott zenészeken túl is szerettem volna bővíteni a portfóliómat. Úgy gondoltam, egy fesztivál tökéletes lenne ehhez. Így találtam rá egy, az angliai Cheltenhamben megrendezett helyes kis rockfesztiválra, a 2000trees-re, és reménykedtem, hogy adnak nekem egy esélyt. Írtam nekik egy e-mailt, és azt válaszolták: „Persze, tetszenek a munkáid”. Ami azt illeti, a fesztivál vezetőségének olyannyira tetszettek Ben fotói, hogy a következő évben is meghívták – immár fizetett fotósként.

„Egy fesztivált fotózni sokkalta szórakoztatóbb, mint egyszerűen csak ellátogatni rá – mondja Ben. – Az ember rengeteg új zenét fedezhet fel, és mások kreatív energiájából is töltekezhet, ami nagyon izgalmas dolog.” Az eltérő körülmények miatt az egyes fesztiválok kiváló gyakorlóterepet biztosítanak a fényképezés szerelmeseinek – egy fesztivál nagyszerű hely ahhoz, hogy szórakozás közben fejleszthesd a készségeidet.

Ben az alábbiakban megosztja tanácsait azzal kapcsolatban, hogy hogyan készíthetsz még kreatívabb képeket a környezeted nyújtotta feltételek kihasználásával, a szokatlan kompozíciók felismerésével és a zoomban rejlő lehetőségek maximális kiaknázásával.

1. Légy ott, ahol a többi fotós nincs jelen

„Az egyik legnagyszerűbb dolog, amit a fesztiválfotózással töltött évek során megtanultam, hogy nagyon megéri ott lenni, ahol a többi fotós nincs jelen – mondja Ben. – Azok a kedvenc felvételeim, amelyeket a nézőtéren állva készítettem az énekesről, amikor lejött a korláthoz. A többi fotós az árokban maradt, mert oda szólt az igazolványuk – arra nem gondoltak, hogy egy kis mozgással, helyezkedéssel utánozhatatlan felvételeket készíthettek volna. Imádok a rajongók szemszögéből fotózni, mert ez az a látvány, amire a legtöbben emlékeznek majd. Úgy érzem, az a dolgom, hogy ott legyek közöttük, és magamba szívjam a koncert hangulatát.”

Ez a tipp azonban nem csak a fellépés idejére érvényes. Használd ki a koncertek előtt és után rendelkezésre álló időt, és fedezd fel a fesztivál színhelyén zajló színes jeleneteket. „Az ember elképesztően sok érdekes dolgot fényképezhet egy fesztiválon. Mindig találni olyan embereket, akik őrületes hacukákba öltözve bóklásznak a látnivalók között. Én pedig úgy gondolom, hogy aki ilyen ruhába öltözik, az azt szeretné, hogy észrevegyék, tehát nyilván örömmel venné, ha lefényképeznéd. Az sosem árt, ha megkérdezed. Csak kérdezd meg: »Megengednéd, hogy lefényképezzelek? Őrült jól nézel ki!« Az esetek többségében igent fognak mondani.”

Kapcsolódó cikkek
A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

PARTIFOTÓZÁS

Légy kreatívabb a partifotók készítésekor!

Szeretnéd megörökíteni a partik és ünnepek izgalmát? Tudd meg, hogyan fotózhatod ezeket a vidám pillanatokat kreatív módon!

A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

10 tipp az úti fotózáshoz

Diana Millos fényképész és blogger megosztja a legjobb tippjeit lenyűgöző úti fotók készítéséhez.

Photographer to rock royalty, Bart Heemskerk, on capturing the feeling of a festival

FESZTIVÁLFOTÓZÁS

A rockzene klasszikusainak fotósaként Bart Heemskerk az igazi fesztiválérzés megörökítéséről beszél.

Bart Heemskerk elmeséli, milyen szerepet játszott a zene iránti szenvedélye abban, hogy ikonikus fellépéseket fotózzon, emellett megosztja a lenyűgöző fesztiválképek elkészítésével kapcsolatos tippjeit is.

Men in blue jackets and bow ties pretend to play inflatable instruments in a field. Photo by Ben Morse.

2. Vidd magaddal a tökéletes fényképezőgép-készletet

Ha az idei nyáron fesztiválfotózási készségeid csiszolása a cél, a Canon PowerShot SX740 HS vagy a Canon EOS M50 nagyszerű partnered lehet. A kompakt kialakítású Canon PowerShot SX740 HS 40-szeres optikai zoomjának köszönhetően könnyedén válthatsz a közeledben bulizó barátaiddal megélt vidám pillanatok és a messzebb lévő színpadon zajló látvány megörökítése között. Ráadásul a 4K videofelvételi lehetőségek révén kedvenc dalaidat is káprázatos minőségben rögzítheted.

„A PowerShot egy ragyogó lehetőség – mondja Ben. – Igen hasznos, ha kéznél van egy nagy képernyő, amit kedvedre kihajthatsz, és nyomon követheted rajta az eseményeket. Az sem árt, ha van nálad egy megbízható zoommal rendelkező eszköz, így a nézőtérről is rögzítheted a színpadon zajló eseményeket.”

Mielőtt elindulnál, ellenőrizd a fesztivál vagy koncert fényképészeti felszerelésekre vonatkozó szabályait. Bizonyos eseményeken csak kompakt fényképezőgépek használatát engedélyezik, míg más eseményekre akár fotózási engedély nélkül is magaddal vihetsz egy tükör nélküli vagy DSLR fényképezőgépet.

Kompakt kialakítása ellenére a Canon EOS M50 egy igen sokoldalú, tükör nélküli fényképezőgép, amely a DSLR méretű, 24,1 megapixeles érzékelő, a nagy teljesítményű DIGIC 8 processzor és a 4K videofelvétel révén hihetetlen színhűséggel és részletességgel adja vissza a felejthetetlen pillanatokat. Az automatikus felvételi módok megkeresik a legmegfelelőbb beállításokat, ha pedig már magabiztosabbnak érzed magad a fotózás területén, a manuális vezérlés rejtelmeibe is beleáshatod magad. A Wi-Fi-csatlakoztathatóságnak köszönhetően könnyedén megoszthatod a felvételeket okoseszközeiddel a Canon Camera Connect alkalmazáson keresztül. Ha még ez sem lenne elég, az M50 változtatható képszögű érintőképernyője révén bármilyen szögből fotózhatsz – bátran lejjebb ereszkedhetsz, hogy a fellépőket magasabbnak láttasd, vagy akár egy sarokba is behúzódhatsz, hogy szélesebb látótérből örökíthesd meg az eseményeket.

A Canon EOS M50 fényképezőgéppel használható objektíveket tekintve a gyakran tartozékként mellékelt, széles látószöghöz és a mindennapi fotózáshoz egyaránt ideális Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM objektív kiváló minőséggel és sokoldalúsággal büszkélkedhet, ráadásul egy nagyszerű beépített képstabilizátort is tartalmaz.

Ben a következőket fűzi hozzá: „Ha egy kicsit közelebb szeretnék kerülni, a hosszú hatótávolsággal rendelkező Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM objektívet választom, amely nem csupán pehelykönnyű, de képstabilizátort is tartalmaz. A hosszú hatótávolság azt jelenti, hogy tetszetős közeli felvételeken örökítheted meg a hangszereket és a fellépők arcát. Ezzel a két objektívvel tehát gyakorlatilag minden helyzetre készen állhatsz.”

3. Örökítsd meg a teljes jelenetet

Ha egy klasszikus színpadképet szeretnél megörökíteni, amelyen az együttes összes tagja szerepel, Ben kisebb rekesznyílás, azaz nagyobb f-érték (legalább f/4,5) alkalmazását javasolja. Ezzel nagyobb mélységélességet érhetsz el, ami lehetővé teszi, hogy a teljes jelenet tökéletes fókuszban maradjon.

A band play on an atmospheric stage at night, with smoke and blue light, and hands in the foreground. Photo by Ben Morse.

4. A nézőtérről se feledkezz meg

„Ne csak az együttesre koncentrálj – javasolja Ben. – Készíts néhány felvételt a nézőtéren tomboló fesztiválozókról is. Koncerten vagy. Az árokban egymást tapossák a fotósok, hogy közeli felvételeket készíthessenek az együttesről, te viszont – mivel egyedi látószögből szemléled az eseményeket – a nézők reakcióit is megörökítheted. Megmutathatod, hogy a színpadon álló együttes milyen hatást vált ki a körülötted lévő emberekből. Ha a képeket visszanézve felidéznéd, mit is éreztél abban a pillanatban, a legjobb, ha elsőként az együttest, majd a téged körülvevő emberek arcán tükröződő érzelmeket látod.”

Ha már itt tartunk, miért ne örökíthetnéd meg a barátaidat is? Barátaid fotózásával a fesztivál helyszíneinek felfedezése közben, vagy éppen a következő koncertre várva is gyakorolhatod a különböző technikákat, illetve előkészítheted a fényképezőgépet. „A barátok fotózása igen szórakoztató, emellett nagyszerű lehetőséget biztosít a rekesznyílás és az ISO beállításának ellenőrzésére is. Ha ez alatt az idő alatt kitapasztalod a megfelelő beállításokat, akkor az első hangok felcsendülésekor már csak a képek megkomponálására kell koncentrálnod.”

A singer crowdsurfs in a tent, mic in hand. Photo by Ben Morse.

5. Zoomolj okosan

A Canon PowerShot SX740 HS 40-szeres zoomjának köszönhetően közelebbről szemlélheted a fesztivál történéseit. Ben a következőket tanácsolja ahhoz, hogy maximálisan kihasználhasd a zoomban rejlő előnyöket: „Ha nagy zoommal fotózol, igyekezz olyan mozdulatlanul tartani a kezed, amennyire csak tudod. Tartsd stabilan a kezed, várd ki a megfelelő pillanatot, és a keretben biztosíts magadnak annyi rugalmasságot, hogy ha az alanyod – az énekes, a gitáros vagy éppen a fesztiválozók egyike – hirtelen mozdulatot tesz, azzal ne kelljen búcsút mondanod a felvételnek. Ügyelj tehát arra, hogy ne közelíts rá túlságosan a témára – egy kis extra szélesség sokkalta hasznosabb, mint ha túl közelre zoomolnál.”

A Canon PowerShot SX740 HS egyik funkciója, a Zoombeállító segéd gyors zoomolást tesz lehetővé. A funkció használatához nyomd meg a kamera hátulján (a Wi-Fi gombtól balra) található Zoombeállító segéd gombot – ezzel a gép eltávolodik a témáról, majd ismét rákeres. Ha elengeded a gombot, az objektív újra automatikusan rázoomol a témára.

A Canon PowerShot SX740 HS emellett nagy teljesítményű képstabilizálást is biztosít, így ha megremeg a kezed, akkor sem kell aggódnod az elmosódott képek miatt. A Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM és Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM objektívek, amelyeket Ben a Canon EOS M50 géppel való használatra javasolt, ugyancsak rendelkeznek beépített képstabilizátorral.

People in a festival audience hold up their hands as confetti showers down on them. Photo by Ben Morse.

6. Kapcsold ki a vakut

„Ha éjszaka fotózol a nézőtérről, hanyagold a felugró vakut – tanácsolja Ben. – Teljesen kifakítja a körülötted lévőket – akik így nagy fehér pacákként jelennek meg az előtérben –, és a világon semmivel sem járul hozzá a távolban zenélő együttesről készülő felvételhez. Inkább csak arra jó, hogy mindenkit felbosszants vele. Ne feledd: az együttes azért alkalmaz egy bizonyos világítást a színpadon vagy a küzdőtéren, mert azt szeretné érvényre juttatni – dolgozz inkább az általuk preferált fényekkel.”

7. Fontold meg a fehéregyensúly használatát

A kiszámíthatatlan időjárás és a változó színpadi megvilágítás miatt a fesztiválokon uralkodó fényviszonyok folyamatosan változnak. A fényképezőgéped Automatikus fehéregyensúly beállítása gondoskodik arról, hogy az általad megörökített színek mindig természetes és kellemes hatást keltsenek, így segítségével lépést tarthatsz ezekkel a változásokkal. „Amikor az együttes fellép a színpadra, onnantól általában a fény is erősebb. Az időjárási viszonyok és a napszak egyaránt befolyásolja, hogy hogyan érdemes beállítanod a fehéregyensúlyt, a színpad fénycsöves megvilágítása pedig megzavarhatja a fényképezőgépedet – mondja Ben. – Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha az Automatikus fehéregyensúly használatával fotózol, különösen akkor, ha a segítségével normál színárnyalatokat tudsz elérni.”

A Canon PowerShot SX740 HS és a Canon EOS M50 fényképezőgép az Automatikus fehéregyensúly-beállítás mellett számos különböző előbeállítással is rendelkezik (például Napfény, Árnyékos, Felhős, Műfény, Fluoreszcens stb.). Emellett finom kézi vezérlést is biztosítanak, így ha már kellő magabiztosságra tettél szert, akár a fehéregyensúly manuális beállításával is kísérletezhetsz. Ha kész vagy, ne felejtsd visszaállítani az Automatikus fehéregyensúly-beállítást. A Canon EOS M50 fényképezőgéppel RAW-formátumú képeket is készíthetsz, vagyis a felvételeid fehéregyensúlyát egy RAW képfeldolgozó szoftver, például a Digital Photo Professional segítségével később is szerkesztheted táblagépeden vagy számítógépeden.

Bármilyen fényviszonyok mellett is dolgozol, egy Canon fényképezőgéppel mindig biztos lehetsz abban, hogy az általad megörökített színek legalább olyan átütő hatást érnek el, mint maga a zene!

Overhead shot of gig showing confetti exploding out from the stage and towards the audience. Photo by Ben Morse.

8. Kísérletezz a kompozícióval

„Próbálgasd ugyanazt a látvány különböző szögekből nézni – mondja Ben. – Kuporodj le a talajra. Ha van rá lehetőség, magasabbra is próbálj meg feljutni. Ha van a közelben valamilyen szokatlan művészeti installáció, el ne mozdulj mellőle, az emberek ugyanis imádnak ilyesmiket fotózni. Te pedig a műalkotás körül lézengő embereket fotózhatod le. Rengeteg klassz dolgot csinálhatsz. Az egyik fesztiválon készítettem egy képet egy zenészről, amint a fák között gyakorol. A fák alkotta függőleges vonalak azonnal magukra vonják a figyelmet, így természetes fotogén elemeknek tekinthetők. Keress ehhez hasonló, a fesztivál területén természetesen előforduló formákat és vonalakat, mert ezeknek a bevonásával rendkívül érdekes felvételeket készíthetsz.”

Ben azt is hozzáfűzi, hogy egy megdönthető képernyővel rendelkező fényképezőgép – például a 180°-ban felhajtható képernyővel rendelkező Canon PowerShot SX740 HS vagy a változtatható képszögű érintőképernyővel rendelkező Canon EOS M50 – valódi segítséget jelenthet a kreatív szögek megtalálásában. „A legősibb trükköm, hogy leereszkedem egészen a talajig. De ha egy megdönthető vagy felhajtható képernyő is van a tarsolyodban, felesleges a földön kúsznod – egyszerűen csak tartsd a lehető legalacsonyabban a fényképezőgépet.”

A guitarist practices among some trees. Photo by Ben Morse.

9. Örökítsd meg a zsongást

Ne húzd fel magad, ha valaki a fényképezőgéped előtt hadonászik – inkább használd ki, és készíts egyedi felvételeket. A tapsolás megörökítésével vissza tudod adni a koncert hangulatát. „Ha a nézőtér távolabbi végében állsz, a tömeg csak arcok és kezek végeláthatatlan tengerének tűnik – néha megfelelően vetül rájuk a fény, néha csak részlegesen, néha pedig teljesen árnyékba burkolóznak – mondja Ben. – Ha középen állsz, és kivárod a megfelelő pillanatot, akkor az árnyékokkal játszva nagyon ütős felvételeket készíthetsz. Egyszer állt előttem egy srác, aki a kezét a magasba tartva tapsolt. Hagytam, hogy teljesen elragadja a hév, és közben azon igyekeztem, hogy két taps között az együttest a két keze által alkotott keretbe foglalva fotózhassam le. Jó kis kihívás volt.”

Ha olyan felvételt szeretnél készíteni, ahol a kezek árnyékokként, az együttes pedig teljes fókuszban jelenik meg, Ben azt javasolja, hogy állítsd a fényképezőgépedet magas ISO értékre, használj rövid záridőt, és fókuszálj a színpadra. Érezz rá a megfelelő ritmusra az exponálással, és készíts sorozatfelvételeket az egyes tapsok között. A Canon PowerShot SX740 HS és a Canon EOS M50 egyaránt rendelkezik sorozatfelvételi módokkal, amelyek segítségével másodpercenként több képet is készíthetsz.

„Ne foglalkozz azzal, hogy ott helyben megnézd a képeidet. Erre otthon is ráérsz. Ha elszalasztottad a pillanatot, akkor amúgy sincs értelme visszanézni, és a képnézegetés közben akár a következő pillanatról is lemaradhatsz – mondja Ben. – Inkább fényképezz olyan gyorsan, ahogy csak tudsz, és állj készen arra, hogy sodródhass az eseményekkel. Ha érdekel a zene és jól érezted magad, nem fogsz azon bosszankodni, hogy az esemény után vagy 500 képet kell majd átnézned.”

A band perform on stage, with audience hands waving and clapping. Photo by Ben Morse.

10. Nyomtasd ki a felvételeket

„A turnék során az egyik legkedveltebb elfoglaltságom, hogy viszek magammal egy kis instant nyomtatót, kinyomtatok néhány egy-két nappal korábbi fotót, és az együttes öltözőjében hagyom őket. Egyszerűen imádják, mivel ők nem láthatják azt, amit én – mondja Ben. –

Ha néhány napra ellátogatsz egy fesztiválra, érdemes magaddal vinned egy Canon Zoemini hordozható nyomtatót is. Nyomtass ki néhány, a táborhely környékén és a koncertek közben készített képet, és ragaszd fel a sátradra” – fűzi hozzá Ben. A nyomtató használatához küldd át a kinyomtatni kívánt képeket okostelefonodra vagy táblagépedre (ehhez csatlakozz a Canon Camera Connect alkalmazáshoz a fényképezőgép Wi-Fi vagy Bluetooth funkciójának segítségével). Ezután nyisd meg a Canon Mini print alkalmazást, és nyomtasd ki a képet Canon Zoemini nyomtatóddal, közvetlenül a telefonodról. A Canon Mini Print alkalmazásban ráadásul szűrőkkel, keretekkel, rajzokkal, szövegekkel és számos egyéb elemmel teheted még egyedibbé képeidet, amelyek garantáltan mély benyomást tesznek majd barátaidra.


Írta: Matthew Bowen

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és váltsd valóra kreatív elképzeléseidet.

Vissza az összes tipphez és technikához