KREATÍV NYOMTATÁS

Idén tavasszal csillogtasd meg kreativitásodat egy kinyomtatható pillangós alkotással

Aimee Graham papírhajtogató művész bemutatja, hogyan készíthetünk lenyűgöző pillangós alkotásokat a nyomtatás és a festés kombinálásával.
Canon PIXMA TS5350 sorozatú nyomtató egy színes papírpillangókból álló alkotás mellett.

A pillangók felbukkanása biztos jele annak, hogy közeleg a tavasz – létezik-e jobb mód ennek a gyönyörű évszaknak a köszöntésére, mint elkészíteni a saját pillangós lakásdekorációidat?

A papírhajtogató művészként tevékenykedő Aimee Graham origami ékszerekkel kezdte pályafutását, az elmúlt évben azonban új ötletekkel rukkolt elő, új anyagokkal kezdett kísérletezni, alkotásait pedig közzétette Instagram-profilján (@aimee__designs).

„Mindig is kreatív személyiség voltam, a kézműves tevékenység pedig mára már a jó közérzetem megőrzésére szolgáló rutinom részévé vált. Amikor rájöttem, hogy az emberek értékelik a munkámat, az elég önbizalmat adott ahhoz, hogy márkaépítésbe kezdjek” – magyarázza Aimee. „Szórakoztató, egyedi és fenntartható alkotásokat szeretnék készíteni, amelyeket az emberek kiegészítőkként viselhetnek, illetve feldíszíthetik velük az otthonukat. Abban is szeretnék segíteni, hogy az emberek felfedezzék saját kreativitásukat.”

Aimee most arról mesél nekünk, hogyan készített lenyűgöző és fantáziadús pillangós alkotásokat egy Canon PIXMA TS5350a sorozatú nyomtató, a Canon kimeríthetetlen ihletet biztosító ingyenes tartalomszolgáltatása, a Creative Park, valamint egy kis kézügyesség segítségével.

1. A pillangós alkotáshoz szükséges sablonok kiválasztása és kinyomtatása

Nő képe, aki pillangós papírsablonokat nyomtat egy Canon PIXMA TS5350 sorozatú nyomtatóval.

A Creative Park alkalmazásban számos előre elkészített pillangós sablont találhatsz, amelyekkel nekiláthatsz az alkotásnak. „Nincs szükség bonyolult eszközökre és felszerelésre ahhoz, hogy kreatív lehess” – mondja Aimee.

A Creative Park alkalmazásban számtalan gyönyörű sablon vár rád, amelyek az alkotásod alapjául szolgálhatnak, például pillangós függődíszeket és 3D-s fali matricákat is találhatsz. Az iOS és Android rendszerre egyaránt elérhető Creative Park alkalmazásból ráadásul a saját tervezésű papírdíszeidhez is ihletet meríthetsz. Ahhoz, hogy nyomtatni tudj az alkalmazásból, csatlakoztatnod kell egy kompatibilis Canon PIXMA tintasugaras nyomtatót – nézd meg a támogatott nyomtatótípusok* listáját.

„A nyomtatás nagyszerű kiindulópont az alkotásaidhoz” – mondja Aimee. „Ha valamit túl nehéznek találsz, bármikor kezdheted azzal, hogy sablonokat vagy körvonalakat nyomtatsz ki. Ezeket aztán körberajzolhatod, és kivághatod a saját alkotásaidat egy dekupázs-munkához vagy kollázshoz, de akár csak egy kis inspirálódáshoz is használhatod őket.”

Aimee egy Canon PIXMA TS5350a sorozatú nyomtató, valamint Plus Glossy és matt fotópapír együttes használatával nyomtatta ki a sablonokat. Véleménye szerint a nyomtató gyorsan beállítható és egyszerűen használható. „A papíradagolás és a papírméret-beállítások módosítása egyaránt hihetetlenül felhasználóbarát volt. Valamivel kisebb, mint a többi nyomtató, amelyeket eddig használtam, tehát még a megjelenése szempontjából is ideális.”

„Ráadásul a papírminőség is tökéletes volt” – teszi hozzá. „A papír néha kicsit szétmállik, ahogy az ember folyamatosan dolgozik rajta, így hát nagyon jó volt valami olyasmit használni, ami a teljes folyamat alatt elég erős maradt, és kész alkotásként is stabilan állt mindazok után, hogy annyi lyukat szurkáltam bele és annyi drótot dugdostam át rajta!”

2. A papírpillangók díszítése

Nagy karika fülbevalót viselő nő, aki egy pillangóról készült képet vág ki egy hobbikés segítségével.

Aimee számára a papírdíszek elkészítése egyfajta öngondoskodásnak is tekinthető. „A folyamat és az elkészült alkotás okozta elégedettség mellett ez egyben egy tudatos tevékenység is, ami meditációnak sem utolsó” – mondja Aimee.

Nő képe, aki színes papírpillangókat hajtogat Canon PIXMA TS5350 sorozatú nyomtatója mellett.

A sablon kinyomtatása után szabadjára engedheted a kreativitásodat, és úgy díszítheted ki a pillangós díszeket, ahogyan csak szeretnéd.

Aimee a Creative Park alkalmazásból letölthető 3D-s fali matricákat használta az alkotásai alapjaként. „A sablonok egy konkrét kiindulópontot adtak. Tudtam, mely formák tetszenek a legjobban, ez pedig leegyszerűsítette az egészet, és segített, hogy ne kombináljam túl a dolgokat” – magyarázza. „Az alkotás középpontjában a pillangók állnak, minden más csak ahhoz szükséges, hogy megteremtse a hangulatot.” Aimee letöltötte a sablont és az utasításokat, amelyek segítségével egy egész rakás pillangót készített el. A pillangókat egy üvegbúrában szerette volna elrendezni krepp-papírból készült virágok és levelek, valamint néhány saját festett alkotás társaságában.

Ezután a dobozkeret egyedi megjelenésére összpontosított: ezúttal az internetről letöltött, üres pillangósablonokat használt, a finom szárnymintázatokat pedig saját kezűleg, vízfestékkel és tollal festette meg – ehhez a Creative Park alkalmazásban elérhető kedvenc pillangóit vette alapul.

„A fő célom az volt, hogy a körvonalazható sablonokat színpompás pillangókká varázsoljam, amelyeket ezután 3D-ben is elkészíthetek. Itt lényegében csak arról volt szó, hogy kiszíneztem őket. Kész felüdülés volt az alkotói folyamatot leegyszerűsíteni, és mint egy gyerek, csak szórakozni egy kicsit” – mondja Aimee.

Ha nincs vízfestéked vagy tollad, a színes ceruzák is tökéletesen megfelelnek. „A nyomatok minősége bámulatos volt” – lelkendezik Aimee. „Sehol egy elkenődés, és a nyomtatott vonalak is tökéletesek voltak.”

3. A pillangós papírdíszek kiállítása

Nő képe, aki három papírpillangót helyez egy fából készült dobozkeretbe.

Ha a falra szánt pillangós papírdíszeket dobozkeretbe helyezed, ízlésesen mutathatod be a munkádat.

Nő képe, aki papírpillangókból álló alkotást állít össze egy kicsi üvegbúra használatával.

A papírdíszek elkészítése rendkívül sokoldalú hobbi tud lenni. „A papír egy kétdimenziós hordozó, amelyből ennek megfelelően két-, de akár háromdimenziós alkotások is létrehozhatók. Egy kis fantáziával számtalan ötletet életre kelthetsz” – mondja Aimee.

A krepp-papírból készült virágcsokrok, a fali függődíszek és dobozkeretek egyaránt Aimee specialitásai közé tartoznak, így azonnal nyilvánvaló volt számára, milyen könnyedén beépíthetné a papírpillangókat az alkotásaiba.

„Minden munkámhoz a természetből merítek ihletet, és láttam magam előtt, hogy a pillangók milyen jól illenek majd ide” – mondja Aimee. „Lelki szemeim előtt azonnal megjelent az üvegbúra képe, így izgatottan vártam, hogy életre kelthessem az ötletemet.”

Aimee egy fából készült dobozkeretet választott három, fali dísznek szánt festett papírpillangója kiállításához, az egyes pillangók mellé pedig a fajtájukat ismertető, kézzel írott címkét tűzött.

„Nagyon szeretem így használni az üvegbúrákat és a dobozkereteket” – magyarázza. „Azokra a vitrinekre emlékeztet, amelyeket például a Természettudományi Múzeumban lehet látni. A szépség, a természet és a történelem ily módon történő megőrzése valódi műalkotássá varázsolja a tárgyakat.”

4. Ne félj belevágni!

Nő képe, aki felakaszt egy három papírpillangót tartalmazó, fából készült dobozkeretet egy téglafalra.

Papírdíszeidet különböző kellékek, például egy ilyen elegáns dobozkeret segítségével is bemutathatod, ezzel még egyedibbé téve az alkotásodat.

Nő képe, aki egy színes papírpillangókkal teli üvegbúrát helyez el egy fafelületen.

Ami a papírdíszeket illeti, a legjobb kicsiben kezdeni. „Nehezebb alkotásokkal ráérsz akkor foglalkozni, amikor már van egy kis tapasztalatod – nem muszáj rögtön valami nagyon bonyolulttal kezdened” – mondja Aimee.

Aimee rendkívül elégedett volt az elkészült tárgyakkal, és habár egész életében kreatív személyiség volt, úgy véli, bárki elérhet hasonló eredményeket.

„Szerintem valahol mélyen mindenkiben ott lakozik a kreativitás” – mondja. „A művészet nyomasztó is tud lenni, különösen akkor, ha a nulláról igyekszünk létrehozni valamit. Ha viszont először csak egyszerűbb dolgokban gondolkodsz, energiát fektetsz a folyamatba és nem görcsölsz rá túlságosan a végeredményre, valószínűleg teljesen elmerülsz majd az alkotásban – és ebben rejlik az egésznek a varázsa.”

„Nem is maga az elkészült alkotás, hanem sokkal inkább a kreatív tevékenység a lényeg. Vedd lazán, érezd jól magad és ne add fel a próbálkozást.”


A papírdíszekkel kapcsolatos további inspirációért kövess minket a Pinteresten. És ne felejtsd el megosztani alkotásaidat a közösségi oldalakon a #MadeWithPIXMA hashtag használatával!Szerző: Andrea Ball*Ha nyomtatód nem támogatja az alkalmazást, keresd fel a Creative Park weboldalát.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

  Művészi kézműveskedés

  Zack McLaughlin művészt a Canon Creative Park jégmadaras sablonja ihlette meg.

 • NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

  Tavaszi papírművészeti kihívás

  Fedezd fel, hogyan készített Hannah Bullivant vidám papírdíszeket a tavasz megünnepléséhez.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Papírból készült asztali díszek

  Készíts gyönyörű asztali dekorációt bármilyen alkalomra a Creative Park segítségével.

 • NYOMTATÁS

  A legjobb nyomtatók kreatív projektekhez

  A családi projektektől kezdve, egészen a professzionális kivitelezésig, a Canon rendelkezik a számodra tökéletes nyomtatóval.