A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

SPORTFOTÓZÁS

Vigyél fényképezőgépet a meccsekre: íme 7 tipp, hogy jobb sportfotókat készíthess

A sportfotózás számtalan kreatív lehetőséget kínál, többek között arra is, hogy kipróbáld a fényképezőgép eddig még sosem használt üzemmódjait és funkcióit.

Ha legközelebb kilátogatsz egy sporteseményre, miért ne próbálnál meg lenyűgöző sorozatfelvételeket készíteni, megörökítve a mozgást, megragadva a meccs hangulatát? A következő hét tipp segítségével a legjobbat hozhatod ki fényképezőgépedből a meccsek közben: akár a kompakt modelleket, akár a Canon PowerShot SX70 HS bridge fényképezőgépet, akár a Canon EOS 80D modellhez hasonló DSLR fényképezőgépet használod.

A sweeping view of the entire stadium as pyrotechnics explode at the start of the 2015 Rugby World Cup final. Photo by Matt Lewis.

1. Találj új nézőpontot

Sporteseményeken a legtöbb fotós ugyanabból a szögből fényképez, ezért érdemes átgondolni, hogy mitől lehetnének a te képeid különlegesek. Esetleg lefekhetnél a földre egy alsó nézőpontot keresni Vagy jobban tetszene egy szimmetrikus kompozíció a játékosokról, valahonnan a magasból? Általában a pálya szélén állva jobb képeket készíthetsz, mint a kapu mögül.

Kísérletezhetsz a különböző fókusztávolságokkal is. Ha cserélhető objektívekkel használod a fényképezőgépet, a Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM modellhez hasonló teleobjektív egyből a történések közelébe repít, a beépített képstabilizálás pedig megakadályozza a fényképezőgép bemozdulását.

Players pictured running past the camera onto the field for the match between Ireland and Canada in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Richard Heathcote.

2. Állítsd be a sorozatos felvétel üzemmódot

A legtöbbször egyszerű képeket fogsz fényképezni, de ha a rögbihez vagy focihoz hasonló akciódús sportot fotózol, minden lehetőséget meg kell ragadni a legdrámaibb pillanatok megörökítésére. Ezért a legtöbb sportfotós sorozatfelvételeket készít vagy a folyamatos felvételi módot választja.

Ehhez lépj be a fényképezőgép felvételkészítési módjainak menüjébe. Általában a fényképezőgép tetején lévő tárcsával közvetlenül is vezérelhető, de ha nem, a menürendszerben megtalálhatod a felvételkészítési módokat. Az „egy felvétel” üzemmódot a tárcsán egy egyszerű téglalapú keret, míg a folyamatos felvételkészítést több keret jelzi.

Sorozatfelvételkor a legtöbb fényképezőgép 5–12 képet készít másodpercenként. Ez lehetővé teszi, hogy a végén átnézve a képeket kiválaszd azt az egyet, amely a legjobban megragadja a pillanatot, pl. mikor a kapus hatalmasat véd.

A Canon PowerShot SX70 HS sorozatfelvételkor 10 képet csinál másodpercenként, LCD-képernyője praktikusan, több szögben is állítható, így még a kifacsarodott ülő- vagy állóhelyzetekből is kényelmesen fényképezhetsz. Szintén jó választás lehet a Canon PowerShot G7 X Mark II, amely másodpercenként 8 képet rögzít. A 31 mezős automatikus élességállítási rendszerrel te választhatod ki a fókuszt, és a képernyőt megérintve beállíthatod az arc- vagy tárgykövetést.

Kapcsolódó cikkek
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTFOTÓZÁS

Akciófotózás: tippek egy profitól

Tudj meg többet az akció- és sportfotózásáról ezen a mentorfoglalkozáson, amelyet egy hegyi kerékpáros mester tart.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera

A SZABADBAN

Fotós tippek és trükkök a téli szezonra

Richard Walch professzionális sportfotós megosztja szakértői tippjeit a téli fotózással kapcsolatban, a fényképezőgép kiválasztásától a legjobb beállításokig.

Best lenses for action

AKCIÓFOTÓZÁS

A legjobb objektívek akciófotózáshoz

Útmutató a legjobb objektívekhez akciófotózáshoz.

A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

3. Automatikus fehéregyensúly használata

A fényképezőgép automatikus fehéregyensúly funkciójának köszönhetően az árnyalatok és színek pontosan reprodukálhatók. Akár nappal, akár éjjel fotózol meccset, az AWB mindig jól jön, hiszen automatikusan alkalmazkodik a fényviszonyok változásához. Az AWB beállításainak köszönhetően nyugodtan koncentrálhatsz a kompozícióra, és kivárhatod a kulcsmomentumokat.

Az automatikus fehéregyensúly bekapcsolásához általában a fényképezőgép hátán találsz egy WB gombot, vagy ha érintésérzékeny panellel működik, akkor az LCD-képernyőn találod ezt a lehetőséget. Ezt megnyomva válogathatsz a különböző lehetőségek közül.

4. JPEG-képek fotózása

A fotósok gyakran azt az utasítást kapják, hogy RAW-fájlokat készítsenek, vagy JPEG + RAW formátumot használjanak, de a sportfotózásban ez az alapvetés sokszor nem fontos. A sorozatfelvételt készítő fotósok nagy része (fotóriporterek, különösen a sport- és természetfotósok) azért használják a JPEG-formátumot, mert így általában másodpercenként több képet fényképezhetnek, mint a RAW-fájlok esetén.

A RAW-fájlok nagyobbak és több adatot tartalmaznak, és néhány fényképezőgépnél több ideig tart kitörölni a fényképezőgép puffermemóriáját. A JPEG-képek kisebb fájlok, vagyis a fényképezőgép gyorsabban a memóriakártyára tudja írni őket, így neked több időd lesz megörökíteni a pillanatokat. Elképzelhető, hogy a fényképezőgéped alapértelmezés szerint is JPEG-formátumot használ, így ha eddig nem változtattál rajta, ezután sem kell.

A JPEG-képek folyamatos felvételkészítéskor is sorozatfelvételeket csinálnak – nem kell mást tenned, csak lenyomni a zárat egy-két másodpercig. Ha túl sokáig nyomva tartod, megtelik a puffermemória, és lelassul a felvételkészítés sebessége.

French fans in colourful makeup during the 2015 Rugby World Cup. Photo by Chris Lee.

5. Ne csak nézd a játékosokat

Élőben nézni egy meccset nem csak a legizgalmasabb pillanatok történéseiről szólnak.

Pásztázd a fényképezőgépeddel a közönséget, hátha elkapod a reményteljes arcokat, kreatív ruhákat, vagy közelíts rá a játékosok összpontosító arcára, vagy a meccs előtt még egymást ölelő karjaikra.

Ha cserélhető objektíves fényképezőgépet használsz, a Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM objektív kiváló választás lehet ehhez a típushoz, hiszen a fókusztávolság állításával befoghatod a pálya egészét is, de követhetsz egy-egy akcióban lévő játékost is.

6. Használd a Servo AF üzemmódot vagy a témakövetést

Alapértelmezés szerint a fényképezőgép általában egy felvételes AF beállítással rendelkezik, és a legtöbben általában nem is változtatnak ezen. Azonban ha mozgó témákat kell fotóznod egy sportpályán, Servo AF beállítást kell használnod.

Általában a fényképezőgép hátán közvetlen vezérléssel állíthatod be az AF-módot – akár egy külön gombbal, akár az érintőképernyőn megjelenő lehetőséggel.

A Servo AF, vagyis a folyamatos autófókusz segít követni egy kijelölt AF-pontot mindaddig, amíg az exponálógomb félig le van nyomva. Ez különösen hasznos a sportfotózásnál, mert olyan helyekre fókuszálhatsz, ahol várhatóan akció fog történni – pl. a kapu környékén –, és csak ki kell várni a megfelelő pillanatot.

Az AF-követő üzemmód még ezt is tudja fokozni. A követő módban csak meg kell érintened az AF-pontot az LCD-képernyőn (ha a fényképezőgépnek érintőképernyője van), vagy félig lenyomni a zárat, hogy a témára fókuszáljon, ezután a kereten belül az AF-pont követi majd a témát. Ez különösen jól jöhet, ha az akció épp tömegjelenetben zajlik.

Ha DSLR vagy tükör nélküli fényképezőgéped van, használd a Canon Photo Companion alkalmazást, amellyel még többet tudhatsz meg a fényképezőgép funkcióiról.

Players pictured on the point of a tackle in a match between England and Australia in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Steve Bardens.

7. Merevítsd ki az akciót gyors záridővel

Minden sportfotós célja, hogy kimerevítse a drámai akciókat, ez pedig csak rövid záridővel lehetséges. Ehhez a 1/1000 mp az ideális sebesség, de semmiképp ne menj 1/500 mp alá.

Ezt úgy érheted el, ha a módválasztó tárcsán az expozíció módjánál kiválasztod a Záridő-előválasztásos (Tv) módot. Így a kívánt záridővel dolgozhatsz, a fényképezőgép pedig a sebesség garantálásához igazítja a rekesznyílást és az ISO-értéket.

Írta: Jeff Meyer

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és váltsd valóra kreatív elképzeléseidet.

Vissza az összes tipphez és technikához