Piotr Malecki shooting on the streets of Warsaw with a Canon EOS M6 Mark II.

UTCAI FOTÓZÁS

Piotr Malecki szokatlan utcai fotózási stílusáról mesél, és teszteli a Canon EOS M6 Mark II gépet.

Piotr Malecki dokumentumfotós és filmes rajong városáért, Varsóért: nyüzsgő utcáiért, az élettel teli emberekért és az üdítő kulturális életért.

„Varsó a II. világháborút megelőzően gyönyörű volt” – meséli. „Legnagyobb részét azonban elpusztították, az Óvárost pedig később úgy építették újjá, hogy a lehető leginkább hasonlítson az eredetire. A városnak azonban van egy másik oldala is.” Az elmúlt 10 évben rengeteg fejlesztés valósult meg elsősorban a Visztula folyó mentén, amelyeknek köszönhetően mára a lengyel városnak ez a területe is teret enged a kikapcsolódásra.

Piotr fotózás iránti szenvedélyét édesapja inspirálta, amikor egyik karácsonyra egy orosz gyártmányú Szmena fényképezőgépet ajándékozott neki. Ez a 11 éves Piotr számára a többet jelentett, mint bármelyik ajándék: „Valamiképpen apám a felelős azért, hogy fotós lett belőlem. Nemcsak odaadta nekem a fényképezőgépet, hanem meg is mutatta, hogyan készítsek képeket” – magyarázza.

Photographer Piotr Malecki stands in long grass holding a Canon EOS M6 Mark II beside the river Vistula.

Piotr ma már csak Canon fényképezőgépekkel fotózik, és ő volt Európában az első fotós, aki az új Canon EOS M6 Mark II gépet használta. Nem is szerette volna jobban máshová elvinni, mint Varsó utcáira. Egyenesen a folyó nyugati oldalát szegélyező út és az árnyékos, homokos keleti part felé vette az irányt, ahol a fiatalok esténként összegyűlnek szórakozni.

A Canon EOS M6 Mark II kiválóan passzolt Piotr laza és spontán utcai fotós stílusához, ami nem meglepő, hiszen rendkívül könnyedén hordozható és sokoldalú tükör nélküli fényképezőgépről van szó 32,5 megapixeles érzékelővel. Csúcsminőségű funkciói, például a 14 kép/mp-es gyors sorozatfelvétel, a 180˚-ban felhajtható érintőképernyő és a 4K videó rengeteg kreatív lehetőséget biztosított Piotr számára.

„Egy kezdőnek vagy egy gyakorlottabb fotósnak, akinek anyagi helyzete korlátozott, vagy aki egy könnyű gépre vágyik, ez tökéletes fényképezőgép lehet” – vélekedik.

Piotr a következőkben megosztja tippjeit az utcai fotózásra és arra vonatkozóan, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a Canon EOS M6 Mark II funkcióiból.

1. Legyél spontán!

Kapcsolódó cikkek
A woman in a summer dress and sunhat holds the Canon EOS R10 up to her face to look through the viewfinder, as she stands in front of detailed Spanish architecture.

ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

Egy sevillai túra az EOS R10 fényképezőgéppel

Diana Millos blogger felfedezi, miért ez a kreatív fényképezőgép a tökéletes útitárs.

Vlogging how-to: winning vlogging tips

UTCAI FOTÓZÁS

Fedezd fel az absztrakt utcai fotózást

Készíts lenyűgöző képeket a hétköznapi valóságról ezekkel a szürreális városi képekhez kitalált, egyszerű technikákkal.

Street photography tips

UTCAI FOTÓZÁS

Tippek utcai fényképezéshez

Örökítsd meg a mindennapi élet varázsát Giuseppe Esposito-Rodrigues utcai fotós tippjei és technikái segítségével.

A spontán pillanatok és a furcsa jelenetek megörökítése az utcai fotózás egyik legszórakoztatóbb része, és elengedhetetlen hozzá egy gyors sorozatfelvételre képes fényképezőgép.

Piotr felvételkészítés közben klassz és egyben szokatlan helyzetbe ütközött. „A srácok a cross-trainerekkel ugráltak az utcai lámpák fényében” – meséli. „A fotózásukhoz néhány dolgot kombinálnom kellett – a nagy ISO-érzékenységet, a fényképezőgép nagy képfrekvenciáját és a szélesre nyitott objektívvel (f/1,4) való fókuszálást – de azt hiszem, egész jól sikerült.”

A Canon EOS M6 Mark II RAW sorozatfelvételi módjával Piotr 30 kép/mp sebességgel volt képes 18 megapixeles kisebb képfájlok rögzítésére. A fényképezőgép előfelvételi opcióval is rendelkezik, amely elmenti az exponálógomb teljes lenyomását fél másodperccel megelőzően megörökített képeket, így az igazán múló pillanatokat is megőrizheted.

2. Játssz a videóval!

Photographer Piotr Malecki films a volleyball player on a sandy riverbank under a bridge.

Igazán kifizetődő, ha van egy kicsi és diszkrét fényképezőgéped, amely sokféle felbontásban képes a videók rögzítésére: ezt ismerte fel Piotr is, amikor a Visztula partján egy csapat röplabdázó fiatallal találta magát szemben.

A Canon EOS M6 Mark II, ahogyan Piotr magyarázza, 4K videókon, nagy képfrekvenciával képes megörökíteni az „éles részleteket”. Ez a 4K részletgazdagság azt jelenti, hogy az utómunkálatok során belevághatsz a videóidba, és a felvételeket Full HD felbontásban véglegesítheted, ami a komponáláskor nagyobb rugalmasságot ad az olyan filmeseknek, mint amilyen Piotr is. „Kiválasztod a kép egy részét, és anélkül nagyítod fel, hogy a minősége romlana” – fejti ki.

Full HD felbontásban a Canon EOS M6 Mark II lehetővé tette Piotr számára, hogy a gyors akciójeleneteket 60 kép/mp sebességgel rögzítse anélkül, hogy a lassabb tempónál időnként tapasztalható nyugtalan mozgással kelljen küzdenie. A még egyenletesebb videók eléréséhez 120 kép/mp-es opció is rendelkezésre áll, amely 4-szeres lassításhoz használható.

3. Kalandozz sötétedés után!

A város hangulatának megörökítéséhez a nyüzsgő éjszakai élet felfedezése a kulcs. Amikor Piotr a parti röplabdázást fotózta az esti félhomályban, vagy amikor a cross-trainereseket a sötétben, a Canon EOS M6 Mark II gyenge megvilágítás mellett nyújtott funkciói felbecsülhetetlenné váltak.

„A fényképezőgépet rossz fényviszonyok között, ISO 3200-ig teszteltem. Nagyobb érzkenységnél alig szemcsésedik” – mondja, hozzátéve, hogy a Canon EOS M6 Mark II géppel az állóképek mellett videók is készíthetők gyenge megvilágításnál. A fényképezőgép akár ISO 25600 érzékenységgel képes a felvételkészítésre.

4. Fókuszálj az emberekre!

Egy hely hangulatát talán a legjobban úgy lehet visszaadni, ha a városi fotón emberek is szerepelnek: a mozgásukkal és a személyiségükkel életre keltheted a felvételt. Piotr munkájának központi elemét képezik az emberek. „Készítek fotókat helyekről is, de a fő témám általában az emberek” – állítja.

Amikor egy jelenetben embereket fotózok, fontos, hogy szem előtt tartsam a fókuszpontot – legyen az a fő téma szeme, a tömeg közepén lévő személy arca vagy egy labdáért vetődő játékos. Ehhez nyújt segítséget a Canon EOS M6 Mark II rugalmas és egyszerűen használható autofókusz (AF) rendszere.

„Az automatikus fókuszálás pontossága rendkívül fontos, ez pedig a Canon EOS M6 Mark II gépen igazán megbízható és gyors” – magyarázza Piotr. „Követi az arcokat, így akár szemkövetést is alkalmazhatsz.”

A Canon EOS M6 Mark II automatikusan végzi a fókuszálást, és lehetőséget ad, hogy a fókuszpontot a fényképezőgép válassza ki vagy te magad állítsd be manuálisan. Piotr az AF-pontok manuális beállítását választotta a követés előtt, és egyszer az aktív AF-terület egészét, máskor pedig egy adott területet használt. Az opcionális kereső segítségével komponálva képeit az ujjával ki tudta választani a pontot a hátsó érintésérzékeny panelen.

„Fókuszba állíthatod a képnek azt a részét, amelyiket a fényképezőgépnek követnie kell, és nem muszáj, hogy ez egy arc legyen – bármi lehet –, a gép pedig megőrzi az élességét.”

Photographer Piotr Malecki is in sharp focus as he photographs a fast-moving roller skater, who is blurred.

A Canon EOS M6 Mark II gépet elsősorban „az autofókusz szélesre nyitott objektívvel készített felvételeknél tapasztalható precizitása” teszi különlegessé Piotr számára, „és a tény, hogy a képminőség romlása nélkül készíthetsz felvételeket nagyobb ISO-érzékenységnél”. Az objektívek cseréjének lehetősége szintén a legfontosabb funkciók között említendő. „Ha gyenge megvilágítás mellett még biztosabbra szeretnék menni a képminőség terén, a kitobjektívemet a Canon EF-M 32MM f/1.4 STM objektívre cserélhetem, ami jó választás lehet a gyakorlottabb fotósok és a profik számára egy második hordozható fényképezőgéphez” – mondja.

Írta: Kevin Carter

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes történethez