Horse-Beach-Steve-Deer.jpg

Tengeri tájkép- és akciófotós

Steve Deer, senior kreatív az északnyugat-angliai Wirral félszigeten található lakókörnyezetét a fotózás gyakorlására szolgáló játszóterének tekinti. Minden hétvégén itt sétálgat fényképezőgépével a kezében, és mindig talál valami újdonságot vagy a megszokottól eltérő látószöget, amit megörökíthet.
Nézd meg, ahogy Steve lenyűgöző tengeri tájképeket és az akciófotókat készít.

Steve Deer a tengeri tájképek és akciófotók készítéséről beszél

Ez a legújabb része annak a videósorozatnak, amely Canon készülékek tulajdonosait mutatja be, akik elmondják, hogyan készítették egyes kedvenc fotóikat.

A film elkészítése során Steve elmesélte, hogyan tölti hétvégéjét EOS fényképezőgépével.


© Steve Deer: Ló és Hilbre

Hogyan kerültél a fotózás világába?

Nagyjából 20 éve kezdtem el magammal vinni a fényképezőgépemet a partra – mindössze 5 percnyire lakunk a tengertől, és a környéket játszótérnek tekintem. A munkámnak köszönhetően már a digitális fényképezőgépek széles körű elterjedése előtt is jól értettem a Photoshophoz.

Nézegettem a korai fotós webhelyeket, és ihletést éreztem a fekete-fehér fotózáshoz. Lehet, hogy vissza is térek ehhez egyszer.

Masao Yamamoto és Ragnar Axelsson munkái nagy hatással vannak rám. A fotóik történeteket mesélnek el.

Úgy érzed, hogy a grafikus dizájner képzettséged befolyásolja a fotós stílusodat?

Azt hiszem, emiatt fejlett térérzékkel rendelkezem, és jobb szemem van a kreatív kompozíciókhoz. Ezek nagyon fontosak számomra a fotózáshoz. Ismerem a „fotózás szabályait”, de igyekszem nem túlzottan aggódni miattuk. Nem akarom kockáztatni, hogy ugyanazt a fotót készítem el, mint mindenki más.

Szeretem, amikor sikerül a minimalista megközelítéssel összeállítani a képet!


© Steve Deer: Mad Max találkozó

Így írnád le a stílusodat?

Egyszerű, tiszta, térbeli. A „zenszerű” minőségre törekszem. Észrevehető, hogy akár tájképről, akár akciófotóról van szó, a megfelelő perspektíva érdekében mindig a földhöz a lehető legközelebb fotózok.

Erre a parton megvan a lehetőséged?

Igen, mindig örömmel térek vissza egy helyszínre újra és újra, mert gyakran valami újat látok meg. A jó fotók titka pedig, hogy megtanuljunk látni.

Olyan vonalakat keresek az adott helyszínen, amelyek kölcsönhatásban vannak a teljes térrel. Mindig felteszem magamnak a kérdést, hogy „történik-e éppen valami, amit narratívaként felhasználhatnék”.

Rendszeresen visszajársz az iszapos területre. Mi az amit ott keresel?

Elhagyatott helyszínként meglehetősen nyüzsgő. Rengeteg rothadó tengeri élőlény hever körös-körül… Talán valami olyasmit keresek, ami a képes közvetíteni a hely bomlásnak indult és nyomorúságos hangulatát. Talán valami egész mást. Csak annyit tudok biztosan, hogy ott egy nagyszerű fotó vár arra, hogy valaki elkészítse.


© Steve Deer: Az iszapos part

A legjobb fotóid némelyike akciófotó. Mit gondolsz, milyen kihívásokkal kell szembenézni akciófotózás során?

A legnehezebb elkapni a megfelelő pillanatot vagy töredékpillanatot. Minden olyan gyorsan történik. Ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy a témád kiemelkedjen a környezetéből. Ahhoz, hogy a téma kitűnjön a környezetéből, figyelembe kell venni a fotózáshoz alkalmazott rekeszértéket, záridőt és látószöget.

Végül pedig szintén fontos megörökíteni az esemény izgalmát. Hűen kell tükröznie az érzelmeket.

Amikor a windsurfösöket fotóztad, az az érzésem támadt, mintha valamiféle megállapodás lenne köztetek.

Sokan közülük szívesen szerepelnek, ha látják a fényképezőgépet. Már megismerem a vitorláik színét, és követem őket az indulástól egészen amíg a közelbe érnek. Természetes, hogy azokra koncentrálok, akik gondoskodnak az izgalmas látványról. Így sokkal izgalmasabb számomra.


© Steve Deer: Rhosneigr

Milyen tanácsokkal tudsz szolgálni a tengeri tájkép- és akciófotósok számára?

Először is: mozdulj ki a fényképezőgépeddel. Az izgalmas képek kint várnak rád, nem a kanapédon!

Próbáld megtervezni, hogy mit fogsz fotózni. A legjobb, ha van egy terved, de ne félj eltérni attól, ha jobb lehetőség adódik. Mindig valami olyasmit keresek, ami megnevettet. Az sem árt, ha spontán tudsz lenni.


Szerencsésnek érzed magad, punk? © Steve Deer

Ne légy túl óvatos a felszereléseddel. Majd letisztítod, ha hazaértél!

Hogyan tovább?

Szeretem a fotózást, de nem vagyok túl ambiciózus. A szórakozásért csinálom.

Most, hogy így belegondolok, biztosan visszatérek a fekete-fehér fotózáshoz, és megpróbálok még egyszerűbb jeleneteket megörökíteni. Talán valami teljesen absztraktat.

További információk keresése Steve Deer fotóiról.