VLOGOLÁS

A siker receptje: Matt Adlard sztárcukrász próbára teszi a Canon EOS M50 Mark II készüléket

Matt Adlard autodidakta cukrász és közösségimédia-sztár kipróbálja a Canon EOS M50 Mark II készüléket, a funkciókban bővelkedő, élő streameléshez is ideális tükör nélküli fényképezőgépet.
Matt Adlard sztárcukrász lefényképez egy csokoládés desszertet egy Canon EOS M50 Mark II fényképezőgéppel.

Matt egy igen elfoglalt ember. Minden tartalmat saját kezűleg vesz fel, szerkeszt és hoz létre, így olyan fényképezőgépre van szüksége, amely egyszerűen használható, és nem hátráltatja a munkában. „Jelenleg havonta olyan 10-15 videót készítek – ide tartozik az online cukrász iskolámhoz készülő három, egyenként tízperces videó, valamint heti két videó az Instagramra és a TikTokra. Aztán ott van az Instagram Stories, amelyhez mindennap megörökítek egy-egy pillanatot.”

Kihívás elé állítottuk Matt Adlard autodidakta cukrászt és közösségimédia-sztárt, hogy egy vidám videofelvétel forgatása keretében tegye próbára az EOS M50 Mark II képességeit. Matt az első videóit számos tartalomkészítőhöz hasonlóan az okostelefonjával készítette – ezt előbb egy automata fényképezőgép, majd a Canon EOS 70D (a helyére mostanra a Canon EOS 90D lépett) készülék váltotta fel. Az EOS M50 Mark II lehetőséget biztosított arra, hogy a cukrász megtapasztalhassa, milyen minőséget és kényelmet is nyújt egy tükör nélküli EOS M fényképezőgép.

Hordozható kialakítás

Hero Lifestyle Film

A Canon EOS M50 Mark II rengeteg olyan funkcióval rendelkezik, amelyek egyszerűbbé teszik a vlogolást – ilyen például az éles szelfiket garantáló Szemérzékelő AF funkció is, amely Videó és Servo módban is használható, valamint a Canon EOS M50 készülékéhez képest jelentősen hosszabb akkumulátor-üzemidő. „Mindemellett gyorsan kezelhető és könnyű is” – mondja Matt. „Ez nagyon fontos számomra, mivel folyamatosan mozgatom a fényképezőgépet – leveszem az állványról, átállítom egy másik pozícióba, elforgatom és így tovább.”

„Műszaki szempontból még az EOS M50 Mark II változtatható képszögű kijelzője is előrelépést jelentett nekem” – folytatja Matt. „Ha például felülnézetből készítek valamilyen tartalmat a telefonommal, nem látom a kijelzőt. Így igazából nem is tudom, hogy a videón pontosan az látható-e, amit mutatni szeretnék. Az EOS M50 Mark II készülékkel viszont kihajthatom a kijelzőt, lenézhetek az alattam lévő ételre, és ellenőrizhetem, hogy a megfelelő dolgokat rögzítem-e.”

Időtakarékos funkciók

Matt Adlard a Canon EOS M50 Mark II változtatható képszögű kijelzőjét nézi. Az állványon álló fényképezőgép lefelé van irányítva a flatlay képek készítéséhez.

Az igen sokoldalú változtatható képszögű érintőképernyő mellett a Canon EOS M50 Mark II egy nagy felbontású elektronikus keresővel is büszkélkedhet, amely erős fényben is tiszta képet garantál.

Egy férfi tortát díszít egy habzsák segítségével, miközben egy állványon álló Canon EOS M50 Mark II fényképezőgép felülről rögzíti a jelenetet.

A Canon EOS M50 Mark II kompatibilis a Canon EF-EOS M objektívadapterrel, így a meglévő EF és EF-S, valamint EF-M objektívekkel is dolgozhatsz.

Matt mostanában egy kitobjektívvel ellátott Canon EOS 70D készülék és egy okostelefon segítségével rögzíti a videóit. „A felülnézetes kép eléréséhez a telefonomat egy, az étel felett lévő állványon helyezem el, az EOS 70D fényképezőgép pedig oldalt kap helyet. Az utolsó simításokat az Adobe® Premiere® Pro programban végzem el, mivel a klipek tájolása eltérő: a Canon fényképezőgéppel fekvő, a telefonnal pedig portré tájolású felvétel készül. Így tehát el kell forgatnom a videókat, és a méretüket is módosítanom kell, ez pedig néha a felvételek pixelesedéséhez vezet.”

„Az EOS M50 Mark II viszont automatikusan észleli, ha függőlegesen rögzítem a videót. Tehát az átvitel során a rendszer a fájlokat fekvő helyett automatikusan portré tájolásúvá alakítja, ami az Instagram Stories-hoz, az IGTV-hez és a TikTokhoz egyaránt tökéletes. Azt mondanám, hogy mostanában a tartalmaimnak körülbelül a 60%-a függőleges videó, így ez az opció valóságos megváltás számomra.”

Az EOS M50 Mark II egy másik, Matt által is igen kedvelt időtakarékos funkciója, hogy a képek és videók az image.canon felhőbe vagy a Canon Camera Connect alkalmazásba is átvihetők. „Ez elképesztően hasznos, amikor útközben készítek felvételeket vagy elutazom valahová, mivel így nem kell magammal vinnem a laptopomat. Egyszerűen csak megnyitom a Camera Connect alkalmazást a telefonomon, és közvetlenül a közösségi oldalakra töltöm fel a tartalmakat.”

YouTube élő adatfolyam-szolgáltatás

A Canon EOS M50 Mark II fényképezőgép hátsó kijelzője, rajta a HDMI-kapcsolat képével.

A mikrofonbemenetnek és a tiszta HDMI-kimenetnek köszönhetően a Canon EOS M50 Mark II egy olyan fényképezőgép, amellyel a készségeid és ambícióid fejlődésével egyre többet érhetsz el.

Matt Adlard telefont tart egy konyhai felületen elhelyezett mentanövény és egy kicsi sajttorta mellett.

A Canon EOS M50 Mark II remek csatlakoztatási lehetőségeket kínál, így a képeket és videókat laptop használata nélkül viheted át az image.canon felhőbe, illetve a telefonodra telepített Canon Camera Connect alkalmazásba.

Matt sikerét eredetileg a YouTube hozta meg, az Instagram és a TikTok terjedése – valamint saját, Bake it Better (Süsd meg jobban) című online képzéssorozatának elindulása – azzal járt, hogy egy kicsit szüneteltette a videómegosztó használatát, az EOS M50 Mark II készüléknek köszönhetően azonban figyelme ismét a platform felé fordult. „Azt hiszem, olyan tartalmakat igyekeztem létrehozni, amelyekkel sok megtekintést szerezhetek, nem pedig olyanokat, amelyeknek az elkészítésében örömömet lelem” – ismeri be Matt. „Viszont most, hogy egy kicsit szüneteltettem az egészet, idővel biztosan újra elkezdek majd ezzel foglalkozni.”

Az EOS M50 Mark II egyik funkciója pont ebben segít: a fényképezőgéppel ugyanis bármilyen internetkapcsolattal rendelkező hálózaton élő streamelés indítható közvetlenül a YouTube-on*. „Úgy próbáltuk ki, hogy összekapcsoltuk az OBS-szel (Open Broadcaster Software®), azaz a szoftverrel, amit használunk, és nagyon szórakoztató volt” – mondja Matt. „Most, hogy ezt kipróbálhattam, szívesen foglalkoznék vele többet – különösen a cukrász iskolámban, ahol olyan élő videókat is közvetíthetnénk, amelyeknél a benne szereplő recepteket a nézők velünk együtt készíthetnék el. Most, hogy láthattam, hogy a fényképezőgép milyen egyszerűen és gyorsan beállítható az élő streameléshez, egyre nagyobb kedvet érzek hozzá, hogy belevágjak.”

„A mikrofonbemenet szintén sokat segít majd az élő streamelés vagy a vlogolás hangminőségének javításában” – teszi hozzá Matt. „Jelenleg nagyon fontos számomra, hogy hangalámondással egészíthessem ki a tartalmaimat, tehát az, hogy egyszerűen csatlakoztathatok egy mikrofont és olyan hangot vehetek fel, ami nem visszhangzik vagy akadozik, hatalmas segítséget jelent.”

Egyszerű használat

A Canon EOS M50 Mark II fényképezőgép hátsó kijelzője, rajta az Ételfotózás móddal.

A Canon EOS M50 Mark II 10 felvétel/másodperces sorozatfelvételi sebességgel büszkélkedhet, és sötétebb körülmények mellett képes fókuszálni, mint amit a Canon EOS M50 készülék tesz lehetővé, így az állóképek és videók terén egyaránt szenzációs eszköznek bizonyul. Rendelkezik továbbá egy Ételfotózás móddal is, amely intuitív módon érzékeli a téma jellegét, és annak megfelelően módosítja a beállításokat.

Szárazjéggel körbevett tányérra helyezett csokoládés desszertet fotózó férfi.

Matt szerint a Canon EOS M50 Mark II teljesen új szintre emeli a munkáját, és segít abban, hogy közeli felvételeket készítsen az elkészült ételek részleteiről.

Ami a fényképezőgépeket illeti, Matt „igazi zöldfülűként” jellemzi magát, azonban véleménye szerint az EOS M50 Mark II rendkívül intuitívan kezelhető. „A fényképezőgép használata még azoknak sem ördöngösség, akik hozzám hasonlóan nem feltétlenül rágják át magukat a kézikönyvön, ez pedig a képekkel jelzett menüknek és az érintőképernyős vezérlésnek köszönhető. A videó-önkioldó szintén nagyon hasznos, mivel így tényleg fel tudok készülni, mielőtt ténylegesen belekezdenék a videó rögzítésébe.”

A cukrász beismeri: „Nem igazán értem az olyan beállításokat, mint például a rekeszérték vagy az ISO, az EOS M50 Mark II viszont rendelkezik egy ételfotózás móddal, amely automatikusan észleli, hogy a téma valamilyen étel, majd beállítja a színeket és az összes beállítást” – folytatja Matt. „Ez azt jelenti, hogy rögtön elkezdhetem a felvételkészítést, és biztos lehetek benne, hogy a végeredmény tökéletesen fog kinézni.”

„Manapság rengetegen készítenek tartalmakat, így szerintem az ember azzal tud igazán kiemelkedni a tömegből, ha jelentősen felturbózza a képminőséget. Az, hogy 4K felbontással is rögzíthetem a videókat, valamint hogy egy makroobjektív használatával közeli felvételeket készíthetek a részletekről és a textúráról, egyszerűen fantasztikus. Úgy vélem, ezáltal egy kicsit még jobban kitűnhetek a többiek közül.”


Szerző: Marcus Hawkins


*Internetkapcsolattal rendelkező, vezeték nélküli, legalább 6 Mb/s sebességű hálózatra, egy legalább 1000 feliratkozóval rendelkező YouTube-fiókra, valamint egy image.canon fiókra van szükség.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

    Egy sevillai túra az EOS R10 fényképezőgéppel

    Diana Millos blogger felfedezi, miért ez a kreatív fényképezőgép a tökéletes útitárs.

  • VLOGOLÁS

    Ismerd meg a PowerShot V10 készüléket

    Fedezd fel, hogy a Canon kis méretű, 4K vloggerkamerája miért egy tökéletes és sokoldalú kezdőkészlet.

  • VLOGOLÁS

    Tartalomgyártás az EOS R50 fényképezőgéppel

    Tedd színvonalasabbá közösségioldal-bejegyzéseidet a Canon EOS R50 segítségével.

  • ÉTELEK FOTÓZÁSA

    Így válhatsz ételfotós influenszerré

    Ételfotózási tippek Yasmin AlBatoul Instagram-influenszertől és Canon nagykövettől.