Caroline’s children eating

Házi készítésű történetek

Házi készítésű történetek

Az otthonunkhoz sokunknak nemcsak a szíve húz, hanem ez az a hely, ahol a barátainkkal és a családunkkal a legszebb pillanatainkat megéljük, és ahol az életre szóló történetek születnek. Caroline Holt családi fotós azt szeretné elérni, hogy ezeket az emlékeket és történeteket soha ne felejtsük el. A német születésű, Svédországban élő Carolinéval a családi fotózás világában tett utazásáról beszélgettünk. Nagyon szerettük volna tudni, hogyan képes megörökíteni a szépséget a hétköznapokban, és miért olyan fontos a történetek megörökítéséhez, hogy kapcsolatba kerüljön a családdal.

Szeretjük azt gondolni, hogy minden fotó egy történetet mesél el. Úgy tűnik, fotósként Ön is ezzel összhangban dolgozik, és önmagát történetmesélőként állítja be. Mit jelent ez Önnek?

Amikor fotózom, szeretek valami olyat érezni és olyan dolgokra emlékezni, amelyeket már láttam vagy tettem. Minden fénykép egy emléket, egy érzést vagy egy helyzetet idéz fel bennem. Annak is nagyszerű módja, hogy előhozza az alany személyiségét.

Mindig érdeklődött a fotózás iránt? Hogyan kezdett el professzionálisabb szinten foglalkozni vele?

Mindig is érdekelt a fotózás, de azt hiszem, az első gyermekem születését követően vetettem csak bele magam igazán. Tényleg a saját gyermekeim inspiráltak.

© Caroline Holt

Ez a része volt az, ami miatt a fotói középpontjába az otthon került?

Teljes mértékben. Mindig a gyermekeim miatt ragadtam fényképezőgépet. Belőlük merítek ihletet. Elkezdtem arra gondolni, hogy a gyermekeim vajon mire szeretnének majd emlékezni a gyermekkorukból, és ezt hogyan akarom nekik bemutatni.

Amikor más családokat kezdtem el dokumentálni, tényleg a személyes kapcsolat miatt szerettem volna megcsinálni. Amikor fiatalabb voltam, a rólam és a testvéremről készült fényképek nem mindig sikerültek túl jól, vagy hiányoztak róla a szüleim. Ezért szerettem volna megadni a családoknak a lehetőséget arra, hogy ők maguk is rajta legyenek a fotókon, és legyen néhány remek képük, amelyeket idősebb korukban visszanézhetnek, és megőrizhetnek a családi emlékeik között. Azokat az apró hétköznapi pillanatokat is kerestem, amelyeket gyakran elfelejtünk.

A képei fantasztikus pillanatfelvételek a családi életről. Azokat a kis történeteket örökíti meg, amelyek minden nap, minden otthonban megtörténnek. Miért gondolja, hogy fontos megőrizni ezeket a pillanatokat?

Ezek a saját történetemhez kapcsolódnak. Viszonylag fiatal voltam, amikor az édesapám elhunyt, és nem volt róla túl sok képem. Ezért most úgy gondolom, fontos, hogy ezekre a pillanatokra is vissza tudjuk tekinteni. Soha nem tudhatjuk, mi fog történni.

Ebben a hónapban olyan történetek kerülnek a középpontba, amelyek otthon készültek. Milyen tippjei vannak azok számára, aki saját otthonukat szeretnék életre kelteni?

Azt hiszem, a legfontosabb, hogy kapcsolatba kerülj a családoddal. Találd meg a fókuszpontokat, és kövesd a pillanatokat. A történetek maguktól jönnek majd. Ne próbáld megváltoztatni az otthonodat. Amikor családokat fotózok, megkérem őket, hogy csináljanak valamit, amit máskor is szoktak – játsszanak, sétáljanak stb. Ezeket a valódi pillanatokat keresem.

A dán Hygge irányzatról azt mondják, hogy a pillanatot és az érzést mutatja be, és hogy az egész a jelen felismeréséről szól. A fotói nosztalgiát ébresztenek. Mit gondol, mi teszi otthonunkat olyan különleges hellyé?

Nagyon sok időt töltünk otthon. Ez a hely tele van reflexióval. Jó visszatekinteni ezekre a pillanatokra. Azt hiszem, mindig van valami jelentősége, ha az embereket az otthonukban fotózzuk le. Az otthonok különleges helyek. Idővel „elhasználódnak” – viseltessé válnak. Még akkor is, ha más városba vagy házba költözünk, jó visszatekinteni azokra az időkre, ahogyan megéltük őket. A jelen pillanat megőrzése a jövő számára az egyik fő mozgatórugóm.

Amikor belépsz egy család otthonába, nem te határozod meg az olyan dolgokat, mint a fényviszonyok, a háttér stb. Milyen hatással van ez a munkádra?

Igazából szeretem ezt a kihívást. Minden otthon más, így minden beállítás is más. Ez felszabadító. Különösen az olyan helyeken, mint Svédország, ahol nagyon sokat van sötét, kifejezetten érdekes ezt megoldani. Azoknak az embereknek a házában, akik alapvetően nem szeretik, ha fotózzák őket, általában kevés a fény, ezért az jelenti a kihívást, hogy erre nem lehetek hatással.

Azt sem befolyásolhatja, hogy mit csinál a család, ugye? Sok ember nincs hozzászokva, hogy fotózzák őket. Mások szoktak-e lenni ilyenkor, mint amilyenek valójában? Milyen nehéz az embereknek kikapcsolni, és nem valamilyen szerepbe bújni?

Az elején az emberek általában máshogy viselkednek, mint szoktak, de a végére el is felejtik, hogy ott vagyok. Egyáltalán nem mondom meg, hogy mit csináljanak. Ezért próbálok minél több időt eltölteni a családdal, így a végére gyakorlatilag olyan vagyok, mint egy bútor.

© Caroline Holt

Az emberek ennyire megfeledkeznek rólad?

Azt hiszem épp ellenkezőleg. Ha egy légy lennék a falon, az nehezebb lenne. Az egész trükkje, hogy kapcsolatba kerülj az emberekkel. Bekerülök a családba, és játszom a gyerekekkel. Beszélgetek velük. Egy idő után kikapcsolnak, és megszokják, hogy ott vagyok, a végére pedig egészen elfelejtik, hogy fotózni jöttem. Ezért fontos, hogy rengeteg időt töltsek velük. A természetes kapcsolatok a család tagjai között segítenek megmutatni a személyiségüket.

A weboldalán azt mondja, „A képek az életét olyannak mutatják, amilyen, és néha talán elcsodálkozik majd, mennyi öröm és szeretet jelenik meg rajtuk.” Melyek a legjobb reakciók, amelyeket a családoktól kapott?

A legtöbb ilyen reakció a szülőktől érkezik. Gyakran meglepődnek, hogy valamit olyat örökítettem meg, amit ők is észrevettek. Az egyik család egyszer azt mondta, „Jó, hogy ezt megörökítetted, mert mindig ezt csinálja.” Nagyon sok kínálkozó pillanatot lefotózok. Nagyon sok pozitív dolgot, amelyre visszatekinthetnek. Ezen kívül azonban a mindennapos küzdelmekben rejlő szépséget is megörökítem.

© Caroline Holt

Caroline fotóstáskájának tartalma:

Fényképezőgépek:

Canon EOS 6D

Objektívek:

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Canon EF 85mm f/1.8 USMInterjú: Martin Fleming