Paddling-Johnny-Haglund.jpg

A jelenetben szereplő emberek új dinamikát adhatnak képeidnek

Johnny Haglund norvég fotós mindig is különleges szenvedélyt táplált a vad, elszigetelt, misztikus helyszínek iránt. Miután mérnöki végzettséget szerzett, gyorsan felismerte, hogy nem a négy fal között dolgozva szeretné leélni az életét.

1994-ben 42 napot töltött az új-guineai dzsungelben. Ennek eredményeként jelent meg első cikke. Karrierje azóta töretlenül haladt előre. 500 cikkel és öt könyvvel később, most teljes idejében szabadúszó fotósként és könyvíróként tevékenykedik.

Képein bensőséges emberi érzelmeket és lélegzetelállító panorámákat örökít meg, melyekkel a mások számára láthatatlan részleteket és textúrákat kelti életre. Képei a szemlélőt egy távoli világba invitálják. Ebben a részben bemutatja, milyen gondolatok állnak néhány fotója mögött, illetve hogyan ad új dinamikát a képeknek, ha emberek szerepelnek egy kompozícióban.

© Johnny Haglund - Canon felfedező. Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel és EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel készült; az expozíciós idő 1/250 mp volt f/13 rekesznyílással, ISO 125 érzékenységgel.

„A tiszta víz és a kék ég – mintha csak a mediterrán vidéket látnánk. A kép azonban a fagypont alatti hőmérsékleteiről ismert, norvégiai Lofotenben készült. Ezen a képen a legfiatalabb lányomat fotóztam le a jéghideg vízzel.”

© Johnny Haglund - Canon felfedező. Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel és EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel készült; az expozíciós idő 1/200 mp volt f/14 rekesznyílással, ISO 500 érzékenységgel.

„Ezen az MS Polarlys nevű hajóról készült képen némi dinamikus hatást akartam létrehozni. Beállítottam a legfiatalabb gyermekeimet a kompozícióba, hogy egy kis életet vigyenek a kép bal oldali részébe. Észrevettem néhány felettük köröző sirályt is, és mielőtt elkészítettem a felvételt, megvártam, hogy a madarak a megfelelő helyen legyenek. A hajó megszokott látvány a norvégiai Svolvær dokkban.”

© Johnny Haglund - Canon felfedező. Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel és EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel készült; az expozíciós idő 1/80 mp volt f/13 rekesznyílással, ISO 800 érzékenységgel.

„Amikor a nap egész éjjel ragyog a norvégiai Troms megye nyári egén, az alvás nem mindig egyszerű. Egyik éjszaka ezért horgászni indultam a feleségemmel. Ezen a képen a sziklákon sétál, megfelelő helyet keresve, ahol bedobhatná a horgot. A kompozícióba belefoglaltam az alacsonyan járó éjféli napot is, hogy megmutassam, milyen egzotikus és gyönyörű tud lenni Norvégia.”