Canon cameras

Ismerd meg a Canon útját a történetmesélésben!

@Cecilie Harris

A Canonnál több mint 80 éve segítünk embereknek történeteik elmesélésében. Kevesen voltak több fejlesztésnek és fejlődésnek szemtanúi, mint Mike Burnhill termékspecialistánk, aki több mint 11 év tapasztalattal rendelkezik. Egy beszélgetés keretében Mike-ot a Canon múltjáról, jelenéről és jövőjéről kérdeztük.

Mesélj egy kicsit magadról, Mike. Milyen szerepet töltesz be a Canonnál, és mióta csinálod ezt?

Már 11 éve vagyok a Canonnál, és a professzionális fényképezőgépekért felelős termékspecialista vagyok. Hozzám tartozik az EOS 1D sorozat, az EOS 5D sorozat, az L sorozatú objektívek, mostantól pedig az új EOS R rendszer is.

Általános termékspecialistaként kezdtem, majd feljebb léptem, és most már egész Európában a professzionális termékekért felelek. Rengeteget utazom, és sok olyan nagy rendezvényen kell részt vennem, ahol a CPS (a Canon professzionális szolgáltatásai) jelen van, például világszerte az összes fontos sporteseményen. Ott voltam a koreai téli olimpiai játékokon, a monacói Forma-1-es nagydíjon, a labdarúgó-világbajnokság alatt pedig több hetet Oroszországban töltöttem. Ilyenkor támogatást és szolgáltatásokat nyújtunk a profi fotósok számára, például tisztítást, ellenőrzést és javítást végzünk. Termékspecialistaként azért vagyok ott, hogy tanácsot adjak és új módszereket mutassak nekik a fényképezőgépükkel és annak funkcióival kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a fotósok anélkül koncentrálhatnak a lenyűgöző történeteikre, hogy attól félnének, valami nem sikerül.

@Alessandro Trovati

Bizonyára sok változást tapasztaltál, amióta a Canonnál dolgozol. Szerinted a fejlődés szempontjából melyik időszak volt a legjelentősebb?

Kettő ilyen jut eszembe. Az első az EOS 5D Mark II 2008-as megjelenése. Ekkor mutattuk be először a videofunkciót DSLR fényképezőgépben. Ez nyitott utat a vlogolás felé. A Canon EOS 5D Mark II előtt az ilyen jellegű tartalmakat csak nagyon drága videokamerákkal lehetett rögzíteni. Tényleg egy pillanat alatt megváltoztatta a videoipart. Izgalmas időszak volt, folyamatosan tanultunk belőle. Európában most a PowerShot G7 X sorozat a legnépszerűbb vlogger kamera.

A második ilyen időszak 2014-ben volt, amikor a Dual Pixel AF megjelent a Canon EOS 70D gépben. A Canon ezen egyedülálló technológiája fotózás közben lehetővé teszi az érzékelő számára a fókuszálást. Már 1981-ben is gondoltunk rá, de addig nem tudtuk bemutatni, ameddig a technológia nem volt olyan fejlett, hogy támogassa.

Mike, te mint szintén elhivatott fotós, melyik fényképezőgépet használod most és miért?

A fő fényképezőgépem jelenleg a Canon EOS 5D Mark IV. Barátkozom az EOS R rendszerrel is, amelynek arcfelismeréses AF funkciója révén nem kell amiatt aggódnod, hogy nem találod a fókuszpontot. Én azért veszem nagy hasznát, mert van egy kisbabám, és így ahelyett, hogy a keresőbe néznék, elég, ha a képet nagyjából komponálom meg, és közben arcokat vágok, hogy a kívánt érzelmet örökíthessem meg.

@Mike Burnhill

Napjaink készleteinek választékára gondolva milyen fényképezőgépet tudnál javasolni egy kezdőnek és egy haladó fotósnak?

A kezdő fotósoknak a Canon EOS 200D gépet ajánlanám. Ez egy kicsi, könnyű és egyszerű kezelőfelülettel rendelkező fényképezőgép. Eleinte a gépek nagyon bonyolultnak tűnhetnek. A Canon EOS 200D azonban átlátható menürendszerének köszönhetően könnyedén használható. Sok ember tudja, hogy mit szeretne elérni, de nem tudja, hogyan csinálja. A Canon EOS 200D kezelőfelülete elmagyarázza, hogyan rögzíthetők a különböző eredmények, és ha ezt megérted, a menüt összetettebb szerkezetre válthatod, amely már a többi EOS rendszerére hasonlít.

A haladó fotósok számára a Canon EOS 6D Mark II gépet javasolnám, amely sokak számára egy lépés lehet az új típusú fotózás felé. A nagyobb érzékelő a történeteket kis mélységélességgel képes megörökíteni, ami a profi fotósok körében népszerű megoldás.

Mi a Canon következő terve?

Most jelentettük be az új EOS R rendszert, amely az 1987 óta készített összes Canon EF objektívvel kompatibilis. A megjelenés előtt hat hónapon keresztül dolgoztunk nagyköveteinkkel a képkészítésen és a fényképezőgép tesztelésén mindenféle környezetben. Daniel Etter például be tudta fejezni egy szénbányában korábban megvalósíthatatlan projektjét. A projektet már régebben elkezdte, de nem tudta megörökíteni, amit szeretett volna, mert túl sötét volt, a fényképezőgépei pedig nem voltak képesek fókuszálni. Az új EOS R rendszerrel azonban a fényképezőgép csak a bányászok fejlámpáinak fényét felhasználva fókuszált. Éppen ezért rendkívül izgatottak vagyunk az új technológia piacra kerülését illetően.

Többet viszont, azt hiszem, jelenleg nem árulhatok el. Mindenesetre érdemes figyelni, hamarosan izgalmas dolgok érkeznek!

@Daniel EtterÍrta: Sasha Newbury