Caroline’s children eating

TÖBBRE KÉPESEN A FOTÓZÁSON KERESZTÜL

A Lensational vállalat a noket világszerte arra tanítja, hogyan használják a fotózást életük dokumentálására. A történetük elmesélése így kreatív értékkel is jár. Bonnie Chiuval arról beszélgettünk, milyen munkát végez az általa alapított jótékonysági szervezet. Nagyon kíváncsiak voltunk, mi inspirálta, hogy oly sok nő életét segítsen megváltoztatni a fotózáson keresztül. Valamint szerettük volna, ha a Lensational elindulása óta eltelt 5 évben szerzett elképesztő tapasztalatairól is mesél.

Mit gondolsz, a fotókból miért születnek ennyire lenyűgöző történetek?

Egy kép többet mond ezer szónál. A fotózás egy kultúrákon és nyelveken túlmutató, univerzális nyelv. Képes megosztani egy történetet, érzéseket kelt, és tágítja az emberek látóterét. A fejlődő világban azonban sokak számára még mindig nem elérhető.


Hogyan változtatja meg a fotózás az emberek életét?

A fotózáson keresztül megállítható az idő, lehetőség van kommunikálni és gondolatokat kifejezni, valamint olyan átfogó portrét alkotni, amely nemcsak arról szól, amit látunk, hanem leginkább arról, hogyan látjuk magunkat. A képek túlmutatnak az időn, és túlmutathatnak a határokon is: egy látható kép mindenkit másképp fog meg.

Végtelen lehetőséget nyit valami egyedi megalkotására, amely akár társadalmi kérdéseket is felvethet. Ez a módszer „a személyes egyben politikai is” feminista mantra egyfajta megvalósulása. Bizonyára ez az első lépés a változás és a megértés útján.


Mi inspirált arra, hogy fényképezőgépet adj a nők kezébe?

2011-ben egy utazás során négy török lánnyal találkoztam. Mint bármelyik másik turista, én is készítettem képeket, és őket is arra bátorítottam, hogy készítsenek képeket. Felüdülés volt az ő szemükön keresztül látni a dolgokat – a média a muszlim lányokat mindig adott módon ábrázolja –, érdekes volt másképp szemlélni a dolgokat, a tévhiteknek ellentmondva. Mindez segített ráeszmélni, hogy a fotózás a határokon túlmutató, univerzális nyelv.

© Francis Kokoroko


A Lensational vállalaton keresztül hogyan segíted ezeket a nőket?

A Lensational önfenntartó módon próbálja elérni a kirekesztett nőket. Nyomon követjük a tanítványaink fejlődését, és munkájukat bemutatjuk a nagyközönség előtt. A nők a képeiket online fotóplatformunkon, kiállításokon és vállalati partnereinken, például a Getty Images ügynökségen keresztül oszthatják meg. A jövedelem fele a bevételi forrásról gondoskodó nőknek jár, míg a másik felét visszaforgatjuk a Lensational vállalatba, ami segít a munkánk folytatásában.

Ha csak néhány erős, inspiráló női szerepmodellt látnak, a fiatal lányok és nők esetleg nem veszik észre a számukra elérhető lehetőségeket. A Lensational vállalatnál a képeink ezt hivatottak megváltoztatni.


Hány nővel dolgoztál a Lensational vállalaton keresztül?

Egy 25 országban 100 önkéntessel működő közösséget építettünk, valamint Ázsia és Afrika 20 országában 700 nő és lány képzéséről gondoskodtunk.


© Lucy Tabu


Melyik fénykép tette rád a legnagyobb hatást?

„Egy kis rózsaszín” (az oldal tetején) – ezt egy Yasmin Islam Eva nevű ruhaipari dolgozó készítette 2015-ben a bangladesi Dakkában. Bangladesben a legtöbb munkalehetőséget a ruhaipari szektor biztosítja, és a vidéki, tanulatlan nők számára talán ez az egyetlen út, ha dolgozni szeretnének. Az iparágban dolgozók 80%-a nő. A ruhaipari dolgozók azonban alulfizetettek, családjuktól vagy a társadalomtól pedig kevés elismerést kapnak. Az ipari balesetek és a munkahelyi visszaélések – például a Rana Plaza gyár 2013-as összeomlása – mélyen az iparági szereplők emlékezetébe vésődtek. Ezért vágtunk bele a projektbe, amelyben a dolgozókat a történeteik elmesélésére tanítjuk. Számomra ez igen személyes dolog, mivel a nagymamám 20 éven keresztül a ruhaiparban dolgozott rendkívül kegyetlen körülmények között.

Ez a kép a rózsák élénk színe és a Dakka betonsziluettje közötti kontraszt miatt igazán megfogott. Azonnal ennek a gyárnak a tetejére vitt, mintha én lennék az a hölgy, aki a képet készítette. A sok nehézség ellenére az emberek általában mindenhol a szépet keresik. Néha pedig az apró szépségekbe kapaszkodunk, ha a dolgok értelmét keressük.


Mit tudtál meg a nők életéről a fotókon keresztül?

Mivel a világ legkirekesztettebb nőivel dolgozunk, az egyik feltételezés az, hogy az életük tele van reménytelenséggel és szomorúsággal. Ez azonban nem igaz. Ez egy masszív sztereotípia, amelyet a „szegénypornó” évtizedeken át elhitetett velünk. Az életük tele van színekkel és élményektől gazdag – ugyanakkor van egy közös témájuk: a lendület.


Mit mondanál, ha valakit arra szeretnél inspirálni, hogy jöjjön, és mesélje el a történetét képek készítésével?

Az ötletemet, hogy a nőket a fotózáson keresztül segítsem, a 2013-as nemzetközi nőnapon kezdtem el megvalósítani, eleinte egy Facebook-oldalon. Mindössze 20 éves voltam, és nem is gondoltam, hogy az elképzelésem ekkora visszhangot ver majd az emberekben világszerte. Remélem, hogy ezzel inspirálhatom az embereket, hogy jöjjenek, és meséljenek el egy történetet a fotózás erejével – nem számít, mennyire kicsinek tűnik is az elején, nem tudhatod, milyen hatása lehet.


Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

A Lensational vállalatnál olyan világot képzelünk el, amelyben a fotózáson keresztül a nők az egész világon szabadon fejezhetik ki magukat, valóra válthatják álmaikat és méltóságteljesen jelenhetnek meg.


© Alison Joyce


Bonnie Chiu fotóstáskájának tartalma:

Fényképezőgépek:

Canon EOS 600D

Objektívek:

Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM objektív

Canon EF 50mm f/1.8 STM objektívInterjú: Ross Cockrill és John Coomber