hero header

Városod tiltott területei…

Utcai szinten az épületek, üzletek, street artok és emberek gyakran megragadják a figyelmed. Egy várost ezek az aspektusok teszik élettel telivé, de lábunk alatt, a térképeken nem jelzett, a kitaposott ösvénytől távol létezik egy felfedezésre váró titkos világ, amelyről eddig nem is tudtál. Egy városi dzsungel tele gazdátlan, elhagyatott és düledező rejtett ékkövekkel, amelyek annak ellenére, hogy elfeledettek, mégis tele vannak élettel és lebilincselő történetekkel.

Városod felfedezéséhez a Canon hat, Európa különböző helyeiről származó urbex fotóssal beszélget: Alina Rudya, Holly-Marie Cato, Nicanor Garcia, Ivo Kaijser, Alistair Wheeler és Riccardo Zanutto útmutatást nyújtanak, hogyan kezdd el városod felfedezését. A következő tippek remek útmutatók a tiltott helyszínek felfedezéséhez, hogy az urbex jeleneteket egyedi nézőpontból örökíthesd meg, valamint tanácsokkal lát el az elengedhetetlen felfedezőkészlet összeállításához.

A városi felfedezés magába foglalja a felfedezés művészetét és kalandját, és olyan elhagyatott helyszíneket örökít meg, amelyek a város felszíne alatt rejtőznek. Az elhagyatott metróállomástól a használaton kívüli gyárépületekig ezek a lenyűgöző helyszínek az ismert városképhez képest egy teljesen új nézőpontba helyezik a várost.

Az elmúlt néhány évben az urbex trend rohamos iramban terjedt, és egyre népszerűbbé vált a kalandok szerelmesei között, akik szabadtéri tevékenységeiket a vidéki tájról áthelyezték a városba. A fotózás az urbex lelke, feladata dokumentálni, ünnepelni és megosztani ezeket a rejtett világokat mielőtt nyomtalanul összeomlanak.

Párizsi metróalagút

Fénykép: Nicanor García

Urbex tippek

Mielőtt urbex kalandra indulnál, szánj rá időt, hogy megtervezd, mit szeretnél megnézni. Az internet nagyszerű kiindulópont, melynek segítségével felkutathatod és beazonosíthatod a lehetséges helyszíneket. Emellett megkérdezheted barátaidat és fotós társaidat kedvenc urbex helyeikről, hogy annyit inspirációt gyűjts, amennyit csak tudsz. Ne feledd, miután eldöntötted mit szeretnél megnézni, keresd meg a pontos címet, és kérj engedélyt, hogy beléphess a területre.

Mikor megérkezel a helyszínre, szánj időt az útvonal feltérképezésére is, hogy teljes mértékben kihasználhasd a rendelkezésre álló teret. Keress olyan részleteket, amelyek segítenek összerakni a hely történetét – a földön heverő újságoktól kezdve a falakon lévő feliratokon át a hátrahagyott tárgyakig bármi segíthet. Minden helynek megvan a maga története, a te feladatod felfedezni azt.

Végül ne felejtsd otthon a fényképezőgépedet. Meg szeretnéd majd örökíteni az összes lenyűgöző részletet, és dokumentálnád urbex kirándulásodat megérkezésed pillanatától addig, amíg haza nem mész. A történetedet különböző tárgyak, például ajtók, alagutak és csigalépcsők, valamint olyan apró részletek, mint egy graffiti, a málló falfesték, egy lehasznált bútor vagy hátrahagyott tárgyak fényképein keresztül tudod elmesélni.

Mit vigyél magaddal?

Fényképezőgép – Dokumentáld urbex kalandjaidat az első lépésektől az utolsókig. Felfedezés közben örökíts meg minden részletet, hogy megoszthasd és megőrizhesd őket

Gorilla pod – Nagyon sok urbex helyszín gyakran elhagyatott és gyengén megvilágított. Egy rugalmas állvány elengedhetetlen lehet, hogy szűk helyeken is éles képeket tudj készíteni

Egy palack víz – Felfedezés közben könnyedén elveszhetsz a pillanatban, de fontos, hogy ne feledkezz meg a hidratálásról

Kényelmes cipő – Könnyű cipőt viselj, amelyben szabadon mozoghatsz, és érezheted a különböző textúrákat a talpad alatt

Elemlámpa – Egy kisméretű, de erőteljes elemlámpával megvilágíthatod a felvételeidet, valamint az utadat, ha a felfedezendő helyszín sötét lenne

Mit vigyél magaddal egy városi felfedező és fotós túrára

Az Urbex szabályai…

Termékadatok

Urbex kalandjaid során próbáld ki a következő fényképezőgépeket, és örökíts meg eldugott jeleneteket, őrizd és oszd meg őket, valamint inspirálj másokat:

Sikerült inspirációt merítened? Fényképek megosztása

Ha a fentiek meghozták a kedved a felfedezéshez, miért nem osztod meg velünk tiltott helyszíneidet és tapasztalataidat a Fotótárunkban? Amellett, hogy a világnak megmutatod, mit alkottál, más fotósok fényképeit is megtekintheted és kedvelheted, továbbá kipróbálhatod magad havonta jelentkező fotós kihívásainkon.