top down peter van mierlo

A te fényképeid, a mi kedvenceink: Felülről nézve

Arra hívunk, hogy alakítsd át a mindennapi városi tájakat absztrakt munkákká. Meríts inspirációt Robert Goetzfried „Város madártávlatból: München a magasból” című fényképsorozatunkból. A feltűnő formáktól és színektől a kontrasztos textúrákig és árnyékokig, néhány kedvenc légi felvételünk tényleg újraalkotta a hagyományos városi tájat, hogy egy egyedi perspektívát vagy történetet hozzon létre a városról, egy madár szemén keresztül. Itt a három kedvenc pályázatunk és az egyes fényképek mögött megbúvó történet:


Árnyékvetés Udo Dittman által

Tetszett Udo Dittman geometrikus utcakövei és ahogy a fényt és az árnyékokat felhasználta ezen a városi világítótoronyból készült fekete-fehér képen. Udo mesél nekünk a fénykép mögötti történetről:

„A kép a Balti-tengernél, Észak-Németországban készült, mikor ellátogattam Rostockba és Warnemünde negyedbe. A tengeri közlekedés központjában, a Warnemünde negyedben számos navigációs segítséget találni. Köztük a legöregebb az 1897-ben épült világítótorony, amelyet még a mai napig használnak.

A nyár folyamán a körülbelül 37 méter magas torony nyitott a látogatók számára, akik onnét élvezhetik a lenyűgöző kilátást a Balti-tengerre és Rostock északi negyedeire. Következésképp homok és víz helyett városi élet folyik a torony lábánál.

Egyik délután felmásztam a világítótoronyba, és onnét néztem az alattam lévő turistákat. Ott sétált egy felismerhetetlen ember, és az alacsonyan lévő nap által vetett hatalmas árnyéka igen érdekes kontrasztot alkotott a földön lévő utcakövek geometrikus mintázatával. A hosszú árnyék szemben a geometrikus mintázattal, ezt nevezem én „absztrakt szépségnek”. Fekete-fehér képpé alakítottam a felvételt, hogy még jobban az absztrakt érzésre irányítsam a figyelmet.”


Felülről lefelé, Peter van Mierlo munkája

Ez a lenyűgöző kép, mely Európa egyik legikonikusabb turistalátványosságáról készült, egy új perspektívába helyez egy épültet, amelyet már több ezerszer lefényképeztek. Peter elmagyarázza, hogyan született meg a kép:

„Párizsba utaztunk pár napra, hogy megünnepeljük a barátnőm lányának sikeres vizsgaidőszakát. Mivel most először járt Párizsban, úgy döntöttünk, hogy megnézzük az Eiffel-tornyot. Megpróbáltam egy, a megszokottól eltérő fényképet készíteni, mert szinte mindenki ugyanabból a szögből fényképezi le az épületet.

A legmagasabb szinten, középen állva átdugtam a fényképezőgépem a biztonsági hálón és egyenesen lefele irányítottam. Szerencsés voltam, mert már a második felvétel kielégítőre sikerült. Mint látható, késő délután volt, így az árnyékok hosszúak voltak.

Fejjel lefelé fordítottam a képet, így becsapja a szemet, mivel az expozíciós hely általában a fénykép alsó részén helyezkedik el.”


Levitáció Christian Nesler által

Kedveltük Christian Nesler utcai előadóművészről készült fényképét, melyet Olaszországban, Nápolyban készített. A fények, a színek, az árnyékok használata és absztrakt természete révén e hónap egyik kiemelkedő fényképe lett. A levitációs trükk eléggé elterjedté vált az európai utcai előadóművészek között, habár ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne látványos vagy könnyen leutánozható. Még mindig azon tűnődünk, hogy is csinálta! Christian új szöge elválasztja a témát a körülvevő várostól, de mégis érezni a városi környezetet a fentről készített felvételen. Christian szavaival:

„Fényképész és szobrász vagyok. Ezt a fényképet Olaszországban, Nápolyban készítettem az egyik utam alkalmával a belvárosi szállodám szobájából. Szeretek absztrakt mintákat vagy témákat lefényképezni. A fénykép egy novemberi napon, dél körül készült. A nap elég alacsonyan volt, hogy érdekes árnyékot vessen, így látható legyen a fentről is a levitációs jelenség.”


Nevezz be a következő kihívásunkra

Szeretnéd, hogy fényképedet megjelenítsük a Showcase-ben? Nincs más dolog, csak töltsd fel fényképeidet a galériánkba, és mi felvesszük veled a kapcsolatot! Minden hónapban új kihívással jelentkezünk, úgyhogy vedd elő – bármilyen típusú – fényképezőgépedet, legyél kreatív, és töltsd fel fotódat, hogy mindenki láthassa.