hero-header.jpg

Objektíven keresztül, Nehemias Colindres-szel

Nehemias Colindres fotós és filmkészítő megosztja velünk a videofelvételek készítésével foglalkozó három legjobb tippjét: vignetta készítése, a filmkészítő tanácsa és az objektíven keresztül.

Amikor először elgondolkoztam ezen a projekten, azonnal izgalomba hozott. 24 óra Berlinben, mely során a videokamera objektívén keresztül mutathatom be a város szívét és lelkét.

A Canon EOS C300 videokamerát szerettem volna megkaparintani, mert sokat hallottam már róla. A Canon EOS 5D Mark III utáni következő szintként harangozták be. Kíváncsi voltam rá, és nem csak egy átlagos Vimeo bemutatón keresztül. Meg akartam tudni, hogy képes-e kezelni az én filmezési stílusomat.

Így végül a Canon EOS C300 és a Canon EOS 5D Mark III használata mellett döntöttünk, és egy régebbi Canon K-35 prímobjektív-készletet használtunk. Általában a régebbi objektíveket részesítem előnyben. Lenyűgözött az üveg és az elkészített képek minősége.

A koncertfelvételnél nem sok beleszólásunk volt abba, hogy hogyan alakulnak az események, így készen kellett állnunk, hogy mindent meg tudjunk örökíteni. Sikerült néhány portrét készítenünk a zenekar tagjaival, ami különleges hangulatot adott a filmnek.

A táncos megörökítésére nagy figyelmet kellett fordítanunk, mert a tánca inkább volt improvizált, mint koreografált. Sikerült néhány szögből különleges felvételeket készíteni a mozdulatairól, de igazából csak követtük, és próbáltunk vele lépést tartani. A videokamera bírta vele a tempót.

Ami nagy segítséget jelentett a jelenet felvételekor, az a másodpercenkénti 50 képkockás felvételi sebesség volt, mivel néhány mozdulata annyira gyors volt, hogy különben a nézők semmit sem láttak volna belőle. Egyúttal jobban illik a stílusához, és a vágás során sokkal több érzelmet tudtunk megmutatni vele.

A teljes filmet egyetlen nap alatt készítettük el. A kezdetén Steve Ellery-vel ültem le – az utolsó jelenetben látható üzletember –, és egy kihívás elé állítottam. Nem mondtam el neki, hogy milyen eredményre számítok.

Szeretem megadni a lehetőséget azoknak a csodálatos hibáknak, amelyek a filmet egy magasabb szintre emelik. A punk kölyköket az utcán válogattuk ki, és azt tették, amit bármely átlagos napon tennének. A hajukat általában egymásnak vágják le, ezért ezt a jelenetet örökítettem meg; Összességében úgy akartam megfigyelni őket és az életstílusukat, hogy nem próbálom irányítani a történéseket, és azt hiszem, egészen jól reagáltak erre.

Mindent összevetve a Canon EOS C300 tényleg egy magasabb szintet képvisel, viszont ha a munkád nagy rugalmasságot igényel, akkor a Canon EOS 5D Mark III használatát is javaslom, mert kiváló teljesítményt nyújt gyenge fényviszonyok mellett is.