burano-italia-estelle-moreau.jpg

A hullám története

Ha éjfélkor a város közepén jársz, gyerünk szörfözni!

Furcsa érzés, amikor először rábukkansz az Eisbach-ra Münchenben. Hirtelen meghallod a víznek a város esti zaját túlharsogó zúgását. Embereket látsz lézengeni, akik a hídról bámulnak, és önkéntelenül is közelebb mész. Lenézel a hídról, és megpillantod a szörfösöket.

A németországi München 1972 óta ad otthont a városi szörfösöknek, mióta Arthur Pauli először lovagolta meg a Floßlände hullámait. Bár található néhány szörfözésre alkalmas helyszín Münchenben, mégis az Eisbach (a jelentése: „jeges patak”) az, amely minden naponta odavonzza a szörfösöket, és lenyűgözi a nézőket a világ minden tájáról. Ezért választottuk a Városi szörfösök, a legújabb „Come And See” történetünk színhelyéül.

Ez az Isarról leváló két kilométeres folyó átszeli München legnagyobb partját, az Englischer Gartent. Az állandó hullámot pontosan a folyómederbe süllyesztett betontömbök keltik. A szörfösök egy házilag barkácsolt deszka- és kötélrendszer segítségével formálhatják a hullámot. Ahogy Alex, az egyik szörfösük kifejti: „Az óceáni és folyami szörfözés közötti különbség tulajdonképpen abból áll, hogy az óceán folyamatosan tol téged, a folyón a hullám azonban húzó hatást fejt ki, így a súlyelosztás a deszkán eltérő.” Veszélyesen hangzik? Nos, az is. Ez nem kezdő szörfösöknek való hely. 2010-ig tilos volt szörfözni az Eisbach-on, és a hullámkeltőt lebontással fenyegették, amíg a helyi közösség petíciója meg nem mentette.

A csapat itt rendkívül összetartó, és jól észrevehető, hogy az itteni szörfösök mindent megtesznek a hullám védelmében. Az újoncokat csak azután fogadják be, hogy a folyásirányban néhány száz méterre található kisebb hullámon már bizonyítottak. Karina, egy másik szörfösünk így írja le a közösségüket: „Ha bekerültél, akkor bent vagy, de nagyon nehéz bejutni.”

Lenyűgöző megfigyelni az Eisbach íratlan szabályait; a szörfösök demokratikus, szabályos sorban állását, a versengés csendes feszültségét, amelyet csak a szép futamok elismeréseként megdöngetett deszkák hangja tör meg. Bár minden szörfös egyedül van a hullámon, újra és újra meglovagolva azt, ugyanakkor ez az összekötő kapocs is köztük.

A Városi szörfös interaktív élményt itt fedezheted fel.