burano-italia-estelle-moreau.jpg

Ismerd meg a szörfösöket: Tao, Alex és Karina

Amint túltetted magad azon, hogy München közepén, egy folyón valóban van hullám, újabb ámulatba esel azoktól, akik minden nap meglovagolják ezeket a hullámokat. Az újoncok és a profik egyszerű megkülönböztetését követően megfigyelhető az egyes szörfösök viselkedése a hullámok hátán. Legújabb „Come and See” történetünk bemutatásához az Eisbach három legismertebb helyi szörfösével találkoztunk.

A 33 éves Tao ipari tervezőként dolgozik napközben, két Európa-bajnoki címet tudhat magáénak, és ő a leggyorsabb az Eisbach-on. Tao érdekessége az a könnyedség, ahogy mozdulatait bemutatja. Olyan, mintha súlytalan lenne a deszkáján, és csak játszana a hullámokkal, sohasem harcolna velük. Így magyarázza: „Amikor a hullámon szörfözök, mindig próbálok semmire sem gondolni. Minden csak úgy történik. Erről szól a szörfözés. Kiüríted az elmédet, amikor szörfözni mész.”

Tao úgy beszél a szörfözésről, mintha az inkább lenne filozófia, mint sport. Megismételhetetlen pillanatok sorozataként írja le: „A tökéletes pillanat szerintem az adott pillanattól függ. Eljössz ide, és csak két-három ember van itt, havazhat, lehet éjszaka vagy süthet a nap, de inkább a belső érzéseid a fontosak. Minden hullám, minden pillanat különböző, és lehetetlen kétszer átélni ugyanazt a pillanatot.”

Alex és Karina egy pár, akiket az Eisbach hozott össze. Karina elmagyarázza: „Amikor Alex és én együtt vagyunk a hullámon, az olyan, mintha a közös kihívásunk lenne. Van valamink, amit megoszthatunk, élvezünk és szeretünk, úgyhogy ez a mi közös dolgunk.”

A 37 éves, helyi fotósként és videósként tevékenykedő Alex már vagy egy évtizede jár ide szörfözni, de számára a szörf szeretete Brazíliában töltött gyermekkorából ered. „Szörfözni ötéves koromban kezdtem, amikor az apám felállított a szörfdeszkára, és azóta a rabja vagyok”, magyarázza. „Lenyűgöző ebben a városban szörfözni. Úgy értem, hogy ez a környezet páratlan. „A világ semelyik más városában nem találsz a folyókon hasonló álló hullámot”, teszi hozzá. Alex egy előadóművész merészségével rendelkezik, mégsem az a célja, hogy a figyelem vagy a csodálat középpontjába kerüljön. „Ahhoz, hogy ezt a sportot élvezd, egy bizonyos egyensúlyra kell törekedned a természettel. Kissé önálló sport, de jóbarátokkal és jó emberekkel együtt is űzheted. A legjobbat hozza ki belőlem, mert itt elememben – a vízben – lehetek.”

A 25 éves Karina teljesen más jellem. A sporttudományok lelkes tanulója, és teljesen félelmek nélkül mozog a vízen. Elmondása szerint: „Láttam egy szörfdeszkát a bolhapiacon. Mindig is szerettem volna szörfözni, de nem volt pénzem távoli utakra, így egyszerűen megvettem 50 euróért, és eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad, kipróbálom az Eisbach-on. Csak lementem, a szörfdeszkát a hóesés közepette vízre tettem, és azt mondtam: itt vagyok.” Karina öt év alatt Európa-bajnok lett.

A Városi szörfös interaktív élményt itt fedezheted fel.